Cigarete.....
Bivši strastveni pušač, dnevno oko 2 kutije. Kad sam saznala da sam trudna, automatski ukinula 1 kutiju i onda lagano smanjivala na 17, pa 15, pa 10, pa 5, pa 3 i na kraju odlučila skroz prestati... Ovo smanjivanje je trajalo oko mjesec dana.
Ipak, moram priznati da sam ja bila jaaaako sretna jer se meni ispunila moja najveća želja: da mi se cigarete zgade u trudnoći
Da nije bilo mučnina na sve živo, a naročito na cigarete, ja nikad ne bih mogla da ih ostavim
Kad sam izašla iz prvog tromjesečja i mučnine prestale, ponovo mi je počela mirisati i imam osjećaj da bih mogla zapaliti. Posebno mi fali uz kafu koju izbjegavam upravo zbog cigareta, jer mi to nekako vuče jedno drugo...
Sad se borim dan za danom protiv želje da zapalim. Svjesna sam da mi je u kući zrak sada nezagađen jer ni MM ne puši, češće me ljubi i kaže da me još više voli , ali najveći motiv mi je moja bebica u pupi. Nekako sam u glavi stvorila mentalnu sliku da kad bih povukla dim te prokletnice, moja bi beba počela da se guši i kašlje u stomaku . Slobodno mislite da sam luda, ali meni to pomaže da prebrodim krizu. Do slijedeće...
I da, ponekad i ja sanjam cigaretu... Čak šta više, sanjala sam je sinoć, da sam ponovo počela pušiti i bila sam jako razočarana sama sobom, da sam toliko popustljiva i bez snage volje. Kad sam skontala da je to bio samo san, opet sam bila sretna...
Da rezimiram, prestanak pušenja je velika odluka i teška odluka, ali kad se jednom donese, najbolje je u njoj ustrajati i ne govoriti da ćeš zapaliti kad se porodiš ili kad završiš s dojenjem... Beba je meni bila glavni motivator za prestanak pušenja, ali se nadam da će moje sveukupno zdravlje, finansijski "dobitak" (sad sebi umjesto cigareta priuštim druge stvari koje ranije nisam mogla) i sve ostalo pride što ide uz smoke free okolinu biti presudno da moja odluka o prestanku pušenja bude konačna...
Pa i ako malo pokleknem, znam da ćete me razumijeti... Ali stvarno se nadam da one noći iskašljavanja nakon prestanka pušenja nisu bile uzalud....
Sretno svim bivšim pušačima i svim pušačima. Želim vam da u najskorije vrijeme donesete odluku o prestanku pušenja i iste se pridržavate.
ps. izvinite na dužini posta, ali sam se baš našla u ovoj temi
Ako želiš dugu, prvo se moraš pomiriti s kišom....