IZVORNA PORUKA: ena0002
Mislim da se bas pod zajednicom ne moze smatrati ako imate svoj sprat...fakticki ste odvojeni...OK jeste i to jedna vrsta zajednice ali ni blizu kad ste svi zajedno u istom prostoru....i naravno da nema nista lose popiti sa svekijima ponekad kafu i sl....ali kad vi niti jednu kafu ne mozete ispiti bez svekija e to je onda nidje veze ....a da ne pricam o drugim stvarima kojih je mali milion.
ovo boldirano me pravo zabrinu. slazem se, jeste lijepo popiti zajednicku kaficu ali bi
svaka zajednicka kafica bila too much cak i za mene
.
elem, nisam upratila o kojoj se vrsti zajednice radi tj. hoce li zivjeti svi zajedno u stanu ili ce oni imati svoj sprat? ja sam pisala svoje iskustvo koje nije uopste negativno.
sto se tice zivota i funkcionisanja dvije porodice u jednom stanu onda se moram sloziti sa tobom. ako je to trajno rjesenje, bez alternative onda je potrebno mnooogo kompromisa i dobrih zivaca. to mozda moze biti neko prelazno rjesenje, meni je i to ok.
takodje, meni je mrska bilo koja varijanta u kojoj se neko iskoristava, bila to svekrva ili snaha ili bilo ko drugi. varijante da ja zivim u zajednici da bih imala rucak skuhan ili raspremljenu kucu su meni odbojne. isto tako ima i bezobraznih svekrva koje ocekuju da ih neko 'dvori'
.. ako se moze lijepo dogovoriti, ako se ima obzira prema generacijskim razlikama i ako nema bezobrazluka onda to moze proci i bezbolnije. na zalost imam svakakvih primjera oko sebe. npr. mnogo zena je izgubilo muzeve u ratu i sada su im djeca stasala za udaje i zenidbe i vjerovatno ce one zivjeti sa svojom djecom u zajednici. mogu nabrojati zene za koje znam da ce biti odlicne svekrve/punice a znam i za 'one duge'
.. takodje, mnogo mladje raje nema ni stalni posao a san o sopstvenoj kuci ili stanu je mnogima nedostizan pa im je jedina opcija da zive u zajednici. so, mnogo je varijacija na temu.