Ja sam to nekako i konciporala uz predpostavku da ćeš biti nrp. u hotelu.
Lijepo u najlon kesu manju glavicu kupusa i ponesi, to ti je najpraktičnije. Kad se jutro se spremiš, staviš obloge, napravi i pamučne krpice koje ćeš oko kupusa (prepolovi tetra pelenu), i grudnjak. Ono list kupusa malo izudaraš, možeš dnom čaše, da bude mekan i da popuca pa pušta sok. Sve omotaš osim bradavice. I pravac sastanci. Kad opet u sobu, promjeniš obloge, i pravac razgledanje. Provjeriš kakvo je stanje, jesu li tvrde i nabrekle, ako da "izguraš" malo. Ni slučajno izdajati redovno, samo u slučaju potrebe. Kad opet imaš priliku opet zamjeniš oblog. Kad naveće kreneš spavat, izdojiš ako treba, ako ne stavljaj ledene obloge jedno 30 minuta, ali baš ledene (poneseš dvije tere i kvasiš ih ledenom vodom, cijediš i stavljaš. Čim se malo ugriju opet kvasiš. Kad završiš, opet kupus i na spavanjac. Uh, neće ti bit mala glavica kupusa za 7 dana dovoljna . Ne znam gdje ideš, možda tamo mogneš kupiti kupus u nekom supermarketu. Svo vrijeme paziš da ne budu prepunjene i bolne. Ako ti se prepunjenost desi i tokom dana, trk u kakav WC, i izcuri malo.
Za ne daj bože, ti ponesi pumpicu, ako si je do sad koristila, to samo u slučaju da se desi zastoj, dojke prepune, a ništa neće vani, onda kako sam rekla vrelo i izdajanje dok ne odčepiš da krene teći.
Ne mogu ti reći kad će se povući. Vi imate 3-5 podoja dnevno, što je relativno dosta, znači i produkcija mlijeka je prilična. Mislim da su prva 3-4 dana kritična, a da će iza toga rapidno krenuti dole, ako ne budeš morala puno izdajati. Smanji unos tekućine, ne da umireš od žeđi, ali ipak ograniči, i uzimaj čaj od žalfije. Lično mislim da će mlijeka biti i nakon 7 dana, ali ni blizu onoliko koliko ima sad, i ne bi trebalo da ti stvara ikakve probleme, niti da zahtjeva neki poseban tretman. Tijelo samo apsorbuje preostalo mlijeko u malim količinama.
Još jedna napomena, kad se vratiš, ako beba bude tražila da doji, nema apsolutno nikakve prepreke da joj daš, ako budeš željela da joj udovoljiš.
Već sam ranije spomenula, u dojkama bude mlijeka, po nekoliko kapi mjesecima nakon konačnog prestanka dojenja.
i moje Dojenje nakon dojenja