IZVORNA PORUKA: mu be da
KAZU MI I DA MU NEDAJEM VISE AKO NIJE DOJIO 3 DANA JER NEVALJA,A JA MISLIM DA NEMOZE DA NEVALJA MLJEKO
Izvinjavam se zbog nedostatka ozbiljnosti u izražavanju, ali ovo je totalna GLUPOST!
Mlijeko u dojkama je sterilno, u sterilnoj sredini. Kao tetrapak
Znači, ako dijete ne doji 24 sata, 3, 5, 10 dana i onda nakon toga traži opet, jedino što se može desiti je da više nema mlijeka. Mlijeko se u dojkama, u normalnim uslovima ne može pokvariti. To bi značilo da je zdravlje i život majke u opasnosti ako beba prestane da doji. Kod postepenog laganog prestanka dojenja kad se podoji svedu na jedan do dva i beba u nekom trenutku potpuno prestane dojiti, preostalo mlijeko se apsorbuje u organizmu kao nepotrebno, a proizvodnja prestaje.
U patološkim slučajevima, kad dođe iz nekog razloga do prodora bakterija u mlijeko dešava se bakterijska upala, ali su upozoravajući simptomi i puno prije toga dovoljno dramatični da majka zna da je neki problem i da se reaguje. To je naprimjer slučaj kod mastitisa, ili infekcije nekom bakterijom preko površinske rane na dojci. No ovo su sve ekstremni, problematični slučajevi.
Ako dojite jednom dnevno, dojke proizvode količinu za jednom dnevno.
DjeCa pored djece,
i moje
Dojenje nakon dojenja