Jesi li joj probala nekako staviti do znanja da ti to smeta?
Ja sam svom sinu od početka grickanja kad god bi krenulo stisaknje glasnije i oštro "podviknula" NE. Njemu su zubi krenuli od 6. mjeseca, grickati je počeo, čini mi se, od 7.-8.m. Ako bi nastavio ja bih mu gurnula prst u usta i između čeljusti (na mjestu gdje nije bilo zubića, naravno nježno), pa na taj način zaustavila ugriz. Trajalo je to neko vrijeme, no moram priznati da on nije bio baš neki "žvakač" i nije previše insistirao
Najčešće bi grizao dok je padao u san, a ja bih ga i probudila sa onim našim oštrim NE. Sad, kad je već veliki zna se igrati pa me namjerno gricne jer zna da ću ružiti i ljutiti se.
Dojenje se preporučuje do godinu dana djetetovog života kao glavna hrana, a sve ostalo je dohrana, učenje na nove ukuse, konzistencije i varenje drugačije hrane. Teoretski, 9 mjeseci je još rano za prestanak, beba u tom uzrastu ne bi trebala da je probala "čitav asortiman" osnovnih grupa namirnica, i još se radi postepeno uvođenje.
Ovo ti pišem neke opće prodojeće preporuke iz literature i stavove koji snažno podržavaju dojenje kao najprirodniju i najbolju ishranu za bebu.
Svaka majka i njena beba čine jedinstveni dojilački par, i nijedan drugi par nije isti kao oni. Njih dvoje najbolje znaju kako ide njihov dojilački odnos. Dojenje treba biti obostrano uživanje, niko u paru ne smije da trpi. Majka ima pravo prestati kad osjeti da joj dojenje više ne predstavlja zadovoljstvo, kad je boli, a ne postoji rješenje problema, kad joj postane fizički ili psihički teret.
Ja lično bih ti savjetovala da ipak probate riješiti vaš problem (kad beba odbija da sisa ne treba je siliti ili joj trpati, treba joj ponuditi, ako odbije poštovati, dati ako sama traži). Možda se radi o prolaznoj fazi, skoku u razvoju, štrajku dojenja. Probaj razumjeti, probaj objasniti da ti ne želiš da te grize (naravno da to zvuči kao SF sa bebom od 9 mjeseci, ali opetovano pokazivanje neugode ili uskračivanje sike... sigurno će biti shvačeno).
i moje Dojenje nakon dojenja