IZVORNA PORUKA: Anais
amirno, sa koliko mjeseci si ga uspjela ovako odvici po noci da doji? mojoj curici ce sada godina i nocni podoji me bas iscrpljuju! voljela bih je odvici barem po noci, a sa dnevnim bi nastavili ...
ne zvuci ni meni ovaj senf bas kao dobra pedagoska metoda :) ali ako pomaze hmm
kako si to izvela? kada se po noci probudi i trazi ti, namazes bradavicu senfom i ponudis mu tako? predpostavljam da nije bio odusevljen?
Mi smo njega odvikli od nocnih podoja sa nekih godinu i po...Na to smo se odlucili iz vise razloga...trudna sam pa ce ubrzo nova bebica...onda jako je nemirno spavao i moja mu je sika bila kao cucla a ja zbog toga kao zombi...zbog zubica itd.
Probali smo prije toga i neke druge metode...tipa da mu ponudimo vodu kada se probudi ili da ga mazimo, nosamo, da MM sve preuzme a da se ja ne pojavljujem i nista nije palilo- plakao je toliko da bi mu ja odmah nakon desetak minuta dala siku. Ja sam stvarno protiv bilo kakvih "okrutnih" metoda i nikada ga ne bih mogla pustiti da place. Onda smo probali senf i to tako sto bih ja, kada bi bilo virijeme za spavanje, namazala bradavice senfom. Poslije kupanja, oblacenje pidjamice i citanje price na krevetu...i kada je doslo vrijeme da dobije siku ja sam rekla da se sika "pokvarila" i da je kaka ali da ce se "popraviti" kada bude dan. Malo se bunio i vidjelo se da mu je krivo ali je razumio o cemu se radi. Jednom je ponjusio i okrenuo glavu. Par noci je bilo "gutavo"...znao se probuditi u sred noci traziti jabuku
pa smo mu i davali...Pojeo bi krisku u snu i nastavio spavati...Plakao nije ali vidi se da mu je i dan danas ponekad tesko kada padne noc...pa samo prokomentarise "kaka je zaza- mrak". Ujutro cim se probudi odmah trazi "daj zazu- dan je".
Nama je bilo mnogo lakse jer je on razumio svce sta mu se govori...i skonato je valjda da nije do mene tj. da bih mu ja dala ali je "kaka" ...tako da nije ni plakao.
Kod nas je to upalilo a posto su sva djeca razlicita...ne znam kako bi druga djeca reagovala na tu "metodu".
IMRAN
03.03.2010