Za omogucavanje usluga interneta, analizu koriscenja oglasnih sistema i funkcionalnosti koju bez kolacica ne bi mogli osigurati. Za daljnju upotrebu sajta složite se sa kolačićima.
Čini mi se da sam čitala po njihovim uputstvima da se ne preporučuje uzimanje uz dojenje. Zapravo, nigdje nisam našla da se može uzimati, samo upozorenja da se izbjegava kod dojenja. A najbolje bi bilo konsultovati ljekara.
25.07.2011, 14:52
La Alma
44
Ja sam 20-ak dana poslije poroda dobila upalu bubrega, koji nisam mogla izlijeciti samo paracetamolom. U hitnoj mi nista nisu htjeli dati, rekli mi da pijem paracetamol. Javim se ja doktoru on mi propise 2 kutije Esbesula tvrdeci da to nije stetno za dojilje, ali sam po tom pitanju bila totalno sumnjicava (narocitno jer na uputama pise da dojilje tokom terapije od 20-ak dana predju na alternativni nacin ishrane bebe, a znala sam da mi to znaci prestanak dojenja) tako da sam 5 dana se samo prevrtala po krevetu, temperature spustala sa paracetamolom i pila tonu cajeva, medjutim opet nije pomoglo.
Nazovem ja Savjetovaliste na Jezeru i pitam dezurnu doktoricu sta da radim, a ona mi kaze da trazim od doktora recept za Xciclav, Cefalexin (kojeg sam i u trudnoci pila zbog gripe) odnosno Cephabos. Posto mi je trudnocu vodio dr. Masic u Općoj bolnici, njega sam na prvoj porodiljskoj kontroli pitala za savjet i on mi je preporucio Cephabos, tako da sam i popila jednu kutiju i pomoglo mi je.
Ali najbolje je provjeriti sa ljekarom prije uzimanja lijekova na svoju ruku.
25.07.2011, 15:02
Lejla Ka
5544
U principu penicilini i cefalosporini su antibiotici koji idu uz dojenje. Na svakom lijeku se farmaceuti ograđuju od doilja i trudnica jer još niko nije dovoljno poludio da djelovanje istestira na njima. A stručni ljekari bi trebali imati najsavremenije informacije o tom pitanju i treba insistirati da vam se daju lijekovi koji idu uz dojenje jer danas postoje takvi za večinu bolesti. Dosta su rijetki slučajevi kad je neophodna terapija koja isključuje dojenje.
Uvijek se o djelovanju lijeka treba posavjetovati sa nadležnim ljekarom, i uvijek trebate potražiti i drugo i treće mišljenje ako vam se jedno ne čini adekvatnim.
29.08.2011, 17:07
erna_jajce
1
Pomoooc =( popila sam jutros 2 sezola 500mg,i citav dan dojim dijete iako mi je doktor rekao da ne bih trebala :'( imam i veceras 2 i to je to,,, trenutno malom nije nista,sve je ok,fino se ponasa,fino spava,hvala bogu,uzeo je sesti mjesec...sta je najgore sto mogu ocekivati,i imate li vi ikakvog iskustva s tabletama? hvala unaprijed :(
29.08.2011, 18:11
Lejla Ka
5544
Pa najgore što možeš očekivati kod bebe je isto ono što možeš očekivati i ti:
Citat " Neželjeni efekti Kao i u slučaju terapije sa drugim imidazolima, uobičajena doza od 2 g seknidazola (ili 30mg/kg) dobro se podnosi nakon oralne primjene. Neželjni efekti su obično umjereni i ne zahtijevaju prekid terapije. Gastrointestinalni problemi uključuju mučninu, povraćanje, glositis, gubitak apetita, epigastrični bol i metalni ukus. Neželjeni gastrointestinalni problemi se javljaju u približno 2 do 10% pacijenata u kliničkim ispitivanjima, a glavobolje i vrtoglavica u oko 2%."
U uputstvu piše da je dojenje kontraindicirano i da se lijek može nači u mlijeku. To su obično jako male doze. Ovaj lijek se u odgovarajućim dozama daje i djeci. Znači, ako dospije do bebe kroz mlijeko, beba se nepotrebno liječila od parazita. Vjerujem da možeš očekivati samo probavne smetnje, ali svakako prati bebino ponašanje. I napominjem, ovo je moje laičko razmišljanje, nisam ljekar. Iskreno, i ako naši ljekari veoma malo znaju o dojenju i o lijekovima kompatibilnim uz njega, ipak se ne bi smjelo raditi na svoju ruku. I uvijek se savjetuje podojiti dijete, pa onda uzeti lijek i napraviti najdužu moguću pauzu prije novog podoja.
05.09.2011, 11:59
Skvo RR
4542
misljenje.....
Moram piti paracetamol...i feroglobin b12.......radi velikog krvarenja su mi propisani....
I sta moze za grlo, prehladjena sam, pocela sam iskasljavati?
05.09.2011, 12:06
animagical
5604
isla moos smijes svakaka a ako te bas boli smijes sigurno otici (poslati muza) po antibiotike....imas ih sirok spektar za dojilje, ali naglasi ih mene strucnjaka ovo naravno iz druge ruke, ali svejedno provjerena info
05.09.2011, 12:07
vila_7
5398
Mislim da to dvoje moze - mislim najbolje bez ikakvih tableta ali ako se mora Paracetamol je OK. A za grlo probaj cuclati septolete i najbolje ti je za grlo - obloga biber+med (to sam i trudnoci) e jedino ako ti prehlada bas iz pluca ide,mozda neke obloge i na pluca. a za tablete protiv prehlade ne znam sta smijes.
05.09.2011, 12:11
new mama
2578
Skvo ja kad sam rodila,isto bolesna bila,temperatura,grlo,rekli mi da samo smijem paracetamol popiti i mm mi uzeo one isla tabletice isto kao septolete,ali ove smiju za dojilje,nista vise mu nisu htjeli dati,a probaj i sa oblogama pa mozda pomogne P:S.kako je mali djecacic
05.09.2011, 12:12
Skvo RR
4542
Mali djecacic je dobar..paja..ciki...sve kako treba hvala Bogu.
05.09.2011, 12:14
bebacha
1170
Skvo imas onaj Medexov sirup na bazi borovo iglica.znam da smiju trudnice pit a onda i dojilje.jako je dobar,imas u Dm-u.18KM.
05.09.2011, 12:42
Lejla Ka
5544
Skvo, gargaraj čaj od žalfije.
09.09.2011, 09:55
sweet insanity
1652
Kao sto sam vec spominjala, pojavilo mi se nesto kao ekcem na ledjima prije par dana, crveno mjesto ispunjeno sitnim osipom i svrrrrbi. Idem danas dr. i da mi je d aunaprijed se raspitam ima li neka opcija koja ide uz dojenje na biljnoj bazi i sl. jer nikako al bas nikako mi se ne daje maloj ponovo AD, Lejla Ka zna i zasto, a znam da obicno lijekoci protivalergeni i sl. ne idu uz dojenje...
09.09.2011, 10:11
Lejla Ka
5544
Ako bude nešto za mazanje nema problema. Topikalna primjena obično ne smeta. Da te nije kakav krpelj ujeo?
09.09.2011, 11:01
sweet insanity
1652
IZVORNA PORUKA: Lejla Ka
Ako bude nešto za mazanje nema problema. Topikalna primjena obično ne smeta. Da te nije kakav krpelj ujeo?
ja mislim da je ekcem, kakav crni krpelj,nemoj me prepadat
09.09.2011, 11:05
sweet insanity
1652
Nisam bila u prirodi a izgleda kao crvena fleka 2cm x4cm otprilike ,blijedo crvena sa malo tamnijim crvenim bubuljicicama unutra i svrbi
09.09.2011, 11:08
Lejla Ka
5544
Internet je pravo zlo. Neko ti ubaci bubu u uho i gotov si
Ma ne sekiraj se, ideš doktoru i on će ti reči šta je, ja nako lupila.
09.09.2011, 16:25
sweet insanity
1652
ej Lejla, herpes zoster Kaze da mazem kremom sa cinkom i pijem b kompleks oko pola godine jer mi je kao pao imunitet i kaze da to ne moze naskodit bebi i da je ne dovodim u kontakt sa time, akako je na ledjima hB i ne moze doci u kontakt, nadam se smao da sam nakon cesanja prala ruke prije neg sam nju uzimala, u svakom slucaju pazit cu sad, sreca pa inace prije presvlacenja perem ruke. Nije zarazno al et neugodno...
09.09.2011, 22:26
Lejla Ka
5544
Pa to zna boliti kao sam vrag. Ne boli te nešto posebno? Ma samo povedi malo više računa oko ruku, mada na leđima je, pa više od mazanja i nećeš ići.
09.09.2011, 22:30
Hanady RR
18727
uz svu terapiju uzmi i jedi tahan za herpes zastra...moja seka mlađa je malo prije mature dobila isto...bolovi nesnošljivi bili, nazavli je malim čudom jer kod mlađih osoba je kao rijetko...tahan joj je podigao imunitete i jako pomogao uz B komleks
10.09.2011, 20:18
sweet insanity
1652
I ja sam dobila b kompleks i pasta zinci! Ne boli puno uopste,vise svrbi......ma da Lejla, samo mazem i operem ruke i kad skinem majcu odmah na pranje i obucem novu.Samo ne znma dal sam dok nisam znala cesala to i dirala bebu....al hajda valjda nece nista biti. I sta je tahan?
10.09.2011, 20:38
Lejla Ka
5544
Tahan je tahin pasta, napravljena od susama, od nje se pravi tahan halva (pa možeš i nju uzeti), a trebalo bi da je nađeš u većim tržnim centrima na odjeljenju egzotičnih sastojaka . Sa tahinom se mogu praviti namazi, može se dodat u salate i meni se lično jako sviđa. Kod nas u SA ga ima u Badem butiku.
24.09.2011, 23:33
de_de
639
Koliko se vremena nakon popijenog leksaurina ne smije dojiti. Hvala
24.09.2011, 23:37
Lejla Ka
5544
IZVORNA PORUKA: de_de
Koliko se vremena nakon popijenog leksaurina ne smije dojiti. Hvala
Ovo molim te, prodiskutuj sa nekim ljekarom, najbolje pedijatrom čim budeš u mogućnosti.
24.09.2011, 23:48
taurus
3578
lexaurin se ne bi smio piti za vrijeme dojenja jer prelazi u mlijeko
ako si već popila lijek ne smiješ dojiti minimalno 3 sata, jer je to vrijeme maksimalne koncentracije lexaurina u krvi, ali to ne znači da ga i nakon tog vremena nema u krvi jer se iz organizma potpuno eliminiše nakon 16 sati ovo su neke prosječne vrijednosti, jer svaki organizam drugačije metabolizira lijek
uglavnom pokušaj što duže odgoditi dojenje, ako si popila lijek