IZVORNA PORUKA: Dalia92
Kako ste vi, zene, ucile djecu dva jezika? Ja kad svog sincica budem ucila da prica stvarno ne znam kako bih to izvela. Ja sam bosanka a mm arap. On zna samo par rijeci bosanskog a ja arapski ne znam bas dobro i cesto napravilno sastavim recenice. Kazu mi neki da ja sa djetetom pricam samo bosanski a mm samo arapski tako bi dijete naucilo oba jezika . Bojim se da ce nauciti jedan jezik bolje nego drugi pa ga jedno od nas dvoje ponekad nece razumjeti. Mene zanima kako poceti? Hoce li malom djetetu od godinu dana (ako pocne tad da prica) biti previse da razumije kad mu se nekad govori na bos. a nekad na ar. jedna te ista rijec ili recenica? Hoce li ga to zbunjivati? Ili da ga za pocetak ucim samo jedan jezik?
Upravo ovako kako su ti rekli.
Kad početi, od prvog dana. Kako ćeš mu tepati, valjda na svom maternjem jeziku.
Muž na svom maternjem jeziku.
Djeca u dvojezičnoj sredini povezuju jezike sa osobama, pa tako će bosanski povezivati s tobom, arapski s ocem.
I nema nikakve bojazni da će jedan naučiti bolje, drugi lošije.
To će se desiti ako ti s njim budeš pričala arapski ( koji ne znaš, i nije ti maternji ) pa dijete neće naučiti pravilno ni arapski ni bosanski.
Moja drugarica živi u ENgleskoj, udata za Talijana.
Njena malena se šalta brzinom svjetlosti, s njom priča na HRvatskom, s ocem na talijasnkom, a ide u englesku školu gdje priča na engleskom. Sva tri jezika jednako uspješno.