IZVORNA PORUKA: Majčica
Ja licno se zgrazavam nad nasom djecom iz inostranstva koja natucaju nas jezik ili ga nikako ne govore ,a ciji se roditelji hvale punih usta kako im dobro znaju njemacki/engleski/svedski/norveski i sl. Ali to je ipak licni izbor.
Ja se, vala, ne zgražavam! Neka su djeca zdrava i živa, a naučiće svaki jezik koji budu željela, ako ne u ranom djetinjstvu, onda kasnije. Na kojem god jeziku misle, sanjaju i govore, neka su im ti snovi, misli i riječi zdrave i plemenite, to je jedino bitno.
MM je kao dijete živio na obali, te je s roditeljima govorio slovenački, s bakom Italijankom italijanski, a sa mještanima hrvatski. Po svjedočenju cijele njegove porodice, ni sami nisu znali kada ko i s kim govori koji jezik, pa je MM naučio sva tri, jako rano, te je isto tako znao da ih razlikuje, bez ikakve konfuzije. I mi imamo isto iskustvo. Desi se da se koja riječ potkrade gdje joj nije mjesto, no, nije to kraj svijeta... Djeca su daleko sposobnija nego što to odrasli ljudi misle, najčešće. Neki jednostavno počnu pričati prije, a neki kasnije. Svejedno uče li jedan ili tri jezika istovremeno...