IZVORNA PORUKA: Mirkica
ja koliko sam citala o Akiki kada sam bila trudna prosli put da se Akika pravi 7 14 ili 21 dan od djecijeg rodjenja sve posle nije Akika .
Sto se tice suneta ja nista sto ima veze s mojim djetetom nebih slavla s alkoholom sunet je jedno vjersko obiljezje i tu nema mjesta alkoholu.
Da za akiku da dodam za musko djete se kolje dva kurbana a za zensko jedan.
Izvinjavam se na off topicu ali vidim pise sei oAkiki ne samo o Sunetu pa evo vam par podataka ipak covjek teba raditi kako pise i kako oni uceni govore da treba a ne mi obicni smrtnici.
Propisanost akike Akika je pritvrdeni sunnet za djetetove staratelje koju su u mogucnosti, jer je Allahov Rekao je Poslanik, a. s.: "Za (život) svakog novorodenog djeteta zalog je njegova akika, koja se kolje sedmi dan po njegovu rodenju, kad mu se daje ime i brije (šiša) kosa" (hadis bilježe Ebu-Davud, Nesai i drugi).
U hadisu se kaže da je svako dijete privezano za svoju akiku, što po mišljenju uleme znaci da ce djetetu kojem nije priredena akika biti onemoguceno da se zauzima za svoje roditelje, dok neki kažu da ce to uticati na njegov odgoj (hadis bilježe autori “Sunena” i Ahmed, koji kaže da je hadis sahih).
Za akiku važe propisi kurbana u pogledu starosne dobi, nepostojanja mahane i podjele, izuzev što pri klanju akike nije dozvoljeno udruživanje (jer govece i deva mogu vrijediti kao kurban za sedam osoba, ukoliko su se one udružile).
Podjela mesa Mustehab je meso akike, kao i meso kurbana podijeliti na tri dijela:
jedan dio ostaviti za ukucane,
jedan dio podijeliti kao sadaku siromasima i
jedan dio pokloniti prijateljima i komšijama.
Mustehab je dati babici mesa od akike. Ebu-Davud prenosi da je Poslanik, s. a. v. s., rekao, kad je Fatima klala akiku za Hasana i Husejna, da pošalju babici mesa od akike.