cookie-img

Stranica koristi kolačiće

Za omogucavanje usluga interneta, analizu koriscenja oglasnih sistema i funkcionalnosti koju bez kolacica ne bi mogli osigurati. Za daljnju upotrebu sajta složite se sa kolačićima.

writing-img

Sunet(slavljenje-festanje)

clock-img

14.08.2008, 10:13

clock-img

nely

pencil-img

211

Drage moje evo mene sa jednom temom koju nisam nasla na rr.Mene zanimaju vasa misljenja u vezi festanja kod suneta.ja licno nisam za to,ali ovdje se sve vise i vise organizuju slavlja povodom toga,i to ne mala nego ono sa muzikom uzivo,ma kao da je svadba a ne sunet.user posted image
Koliko se sjecam to kod nas nije bilo nekada,kada je moj brat bio sunecen...ne u tim mjerama...
Mi planiramo akobogda sunetiti edvina,ali sam ja protiv festanja,iako znam da mnogima(svekrvi i svekru)nece biti pravo..
eto..pa da cujem sta vi mislite o tome..i ako je koja to prosla,neka mi kaze.pozdrav

...edvin...15/6/o8

clock-img

14.08.2008, 10:19

clock-img

Emina*

pencil-img

1639

Mi planiramo malenog da sunetimo aBd za nekih mjesec-dva....
Ne znam kako cu izdrzati user posted image  user posted image , ali skrenuh ja s teme... 
To festanje mi je cista glupost, bar za mene...
Mislim da nije u redu, ali opet kako ko hoce, i kako kome odgovara....
Mi cemo aBd da zakoljemo kurban kad budemo sunetili malenog,
a sto se tice festanja ne dolazi u obzir...

Bakir
20.04.2008.

clock-img

14.08.2008, 10:20

clock-img

sarah

pencil-img

545

Ne znam kakav je tamo obicaj, ali kod nas koliko znam nije tako.
Kad se dijete osuneti obicno dolaze rodbina i prijatelji u posjetu i daruju dijete (novcem), a da se festa pravi - po meni je to nepotrebno.
Ali, ko voli - nek izvoli.

clock-img

14.08.2008, 10:20

clock-img

Bosanka

pencil-img

186

Hajr je svakako,.a sto i ne proslaviti,bas super,nek se zna.

clock-img

14.08.2008, 10:25

clock-img

nely

pencil-img

211

ma nije to malo slavlje,nisam protiv okupiti familiju i komsije,prijatelje,rucak i tako..
al je smjesno sunet,a oni se napiju i jos muzika-mozes mislitiuser posted image

...edvin...15/6/o8

clock-img

14.08.2008, 10:41

clock-img

Skvo RR

pencil-img

4542

Sunet i alkohol, feste, muzike ne idu skupa.

Mislim da je lijepo zaklati kurban za tu priliku i proslaviti u krugu uze porodice.

clock-img

14.08.2008, 11:20

clock-img

lida

pencil-img

421

Fešte za sunetluk su mi bez veze uredu da se okupi familija ona najuža

Mi smo kurban klali kad smo Mirzi davali ime jel se treba klati i za sunetluk

Irhana 28.11.1999.

Mirza 26.04.2008.

clock-img

14.08.2008, 11:32

clock-img

Amer

pencil-img

79

Mi kad smo Amera snetili nismo pravili slavlje ali su nam došli prijatelji i moji roditelji malo ih počastila, lijepo posjedili i svako svojoj kući..
Maleni je sreća bio dobar nije plakao pa smo mogli a da je bilo obratno ja bi ih lićno poslala kući user posted image user posted image user posted image

Amer 21.09.2007.

clock-img

14.08.2008, 11:42

clock-img

dambolina

pencil-img

174

Ma NIGDJE veze. Pravit dernek! Da Bog sacuva novotarija! Sunnet je djetetu 7. dan po rodjenju prouciti ezan i ikamet na lijevo i na desno uho, dati mu lijepo ime, musko djete obrezati, a i musko i zensko osisati i dati sadaku u protivrjednosti tezine bebine kosice. Zaklati AKIKU, ne kurban - kurban se kolje za Bajram, moze 7., 14. ili 21. dan od rodjenja djeteta. Ako zaista zelite osunetiti djete zbog vjerskih razloga, onda obratite paznju na VJERSKE propise, ako pak OBREZUJETE djecu iz higijenskih razloga - onda i dernecite uz alkohol i slicno. Zna se sta je SUNNET - praksa Poslanika Muhammeda s.a.w.s. Dakle - imate internet, imate google - pa bujrum nadjite propise. Mozda sam se malo previse "upalila" na ovo - ali ne mogu da shvatim da ljudi totalno zanemaruju propise kad su ove stvari u pitanju.

Pozdrav!

clock-img

14.08.2008, 11:55

clock-img

Emina*

pencil-img

1639

IZVORNA PORUKA: lida

Mi smo kurban klali kad smo Mirzi davali ime jel se treba klati i za sunetluk

Lido, mi smo planirali, ali ne znam jos uvijek zbog bruceloze....
Mozda dati u islamsku zajednicu....

Bakir
20.04.2008.

clock-img

14.08.2008, 11:59

clock-img

lida

pencil-img

421

Mi smo narućili iz halal mesnice pregledano i rekli im za šta je namjenjeno

Irhana 28.11.1999.

Mirza 26.04.2008.

clock-img

14.08.2008, 11:59

clock-img

HINDA

pencil-img

78

obojici sinova kod nadjevanja imena -akike smo zaklali po dva kurbana ali kad smo ih sunetili zaklali smo po jedan kurban zovnuli rodbinu i pocastili ih, dova se proucila i svak svojoj kuci. u okviru vjere, dzematile se klanjalo, rodbina se sva vidjela i mislim da je to lijepo.

clock-img

14.08.2008, 12:06

clock-img

Emina*

pencil-img

1639

Lido, i mi smo za ime, a ovo gore sam napisala za sunet user posted image

Bakir
20.04.2008.

clock-img

14.08.2008, 12:14

clock-img

M kao Mama

pencil-img

5536

malo nisam baš najbolji sagovornik direktno za ovu temu, ali moram se uključiti,

Svjedoci smo zadnjih godina da kod Bošnjaka  su podobro izgubljeni svi kompasi, posti se 30 dana, a onda zadnjeg dana ramazana nakon iftara u kafanu, da e nadoknadi izgubljeno,

Kada se Lajla rodila fino sam se dogovorila sa Harisom da nema alkohola u kući, tako je bogu hvala i danas, kada je napunila 7 dana, došao je jedan naš prijatelj hadžija proučio joj ime ne ezan, da ne lažem nismo klali kurban u njeno ime,

pa tako i ti suneti muške djece danas se prave kako bi se rodbina napila i proveselila, a sve manje da bi se ispoštovala vjera,

tako da zaista ne znam šta više kazati na ovu temu,

clock-img

14.08.2008, 12:22

clock-img

HINDA

pencil-img

78

AKIKA- je nadjevanje imena dijetetu, tako sto roditelji odaberu ime, prouci se ezan na desno uho a na lijevo ikamet po sunnetu 7, 14 ili 21 dan, za zensko se kolje jedan kurban za musko dva, obrije se glava i podijeli se sadaka u visini tezine kose.

clock-img

14.08.2008, 12:45

clock-img

nely

pencil-img

211

IZVORNA PORUKA: mama alma

malo nisam baš najbolji sagovornik direktno za ovu temu, ali moram se uključiti,

Svjedoci smo zadnjih godina da kod Bošnjaka  su podobro izgubljeni svi kompasi, posti se 30 dana, a onda zadnjeg dana ramazana nakon iftara u kafanu, da e nadoknadi izgubljeno,

Kada se Lajla rodila fino sam se dogovorila sa Harisom da nema alkohola u kući, tako je bogu hvala i danas, kada je napunila 7 dana, došao je jedan naš prijatelj hadžija proučio joj ime ne ezan, da ne lažem nismo klali kurban u njeno ime,

pa tako i ti suneti muške djece danas se prave kako bi se rodbina napila i proveselila, a sve manje da bi se ispoštovala vjera,

tako da zaista ne znam šta više kazati na ovu temu,

SVAKA TI CAST MAMA ALMA,POTPUNO SE SLAZEM,ZATO SAM I PROTIV.

...edvin...15/6/o8

clock-img

14.08.2008, 13:09

clock-img

Gigana

pencil-img

695

Kad smo osunetili Vedada nismo pravili nikakvu feštu, došla nam je najbliža familija i dijete su darovali novcem, a mi smo napravili svečani ručak, malo se posjedilo i to je to.
Nisam vjernik u smislu da klanjam, idem u džamiju i slično, pa tako nismo ni klali kurbane, ni kad se rodio, ni kad se sunetio, samo smo zovnuli jednog člana porodice da mu prouči na uho (to je bilo kad se rodio).

Što se tiče feštanja, mislim da je to lična stvar dogovora između roditelja djeteta, dakle, ako oni žele da to obilježe svečanije, ili manje svečano, sve je do njihovih želja.  Nisam ni za ni protiv, svako treba da uradi ono što misli da je najpametnije u tom trenutku.

clock-img

14.08.2008, 13:49

clock-img

Anoniman

obrije se glava i podijeli se sadaka u visini tezine kose.

a mora li se brijati glavica kod curice?Meni nekako žao.. još ako bude imala lijepu kosicu..user posted image

clock-img

14.08.2008, 13:54

clock-img

Emina*

pencil-img

1639

Jel  neko i to uradio user posted image  user posted image
To je sunet a ne farz...

< Poruku je uredio Eminica -- 14.8.2008 13:58:02 >

Bakir
20.04.2008.

clock-img

14.08.2008, 13:58

clock-img

mazalica

pencil-img

183

Znam da je fino obrijati glavu djetetu. Ali iako sam vjernik i muz mi je zavrsio medresu mi to nismo uradili, jer mi je zao bebice a i onako je bio gotov celav.

Hamza 27.02.2008
Ente kalbii, ente kullun fii hajatii...

clock-img

14.08.2008, 14:10

clock-img

HINDA

pencil-img

78

nije to farz, ima ljudi koji to rade, mi smo svojoj djeci makazama odrezali simbolicno i svakako vise dali sadake.

clock-img

14.08.2008, 14:11

clock-img

bezelye

pencil-img

301

Ovdje je proslava OBAVEZNA ali bez alkohola. Moguce da je neko preuzeo samo dio obicaja. Ono sto njima pase. Narodu treba razlog da se napravi dernek i popije.

Kada se Eren rodio MM mu je proucio ezan na desno i ikamet na lijevo uho. Zaklali smo akiku. 40. dan je proucen mevlud kod nas u kuci. (Proucice se aBd mevlud i kad ga osunetimo.) Svi iz familije koji su dosli da nas posjete u bolnici su proucili djetetu dovu. Cak i danas kad neko vidi po prvi puta Erena prouci mu dovu.

Ono sto mi smeta je sto se ovdje ceka da djete bude dovoljno veliko i svesno sta se desava pa ga tek tada obrezu. A ja bih to sto prije, dok je jos mali.
Djecaci po 7 dana nose odijela namijenjena samo za tu priliku. Evo kako izgledaju http://www.sunnetelbisesi.com/tr/urun_resimleri/200822023110KCAUOYWGHKNGPAN.JPG
Djecaci su tada jako ponosni na sebe i zele to da pokazu svima. Naravno da jedva cekaju tu proslavu. Cak im djevojcice zavide user posted image
Ja sad kontam kako da "skuham" MM da to uradimo sto prije a nek se proslavlja nekad poslije kad njima bude cejf. Izgleda da sam na dobrom putu user posted image S obzirom da smo negdje na internetu pronasli i da je sunnet obrezati dijete 7. dan.
Kao sto neka mama rece to je mubarek pa ga treba i obiljeziti, ali u duhu vjere (kome je do vjere). Ko obrezuje dijete iz cisto higijenskih razloga ne treba mu nikakva festa. To je ko da izvade djetetu krajnike ili slijepo crijevo, a za to se ne pravi festa user posted image

clock-img

14.08.2008, 14:16

clock-img

bezelye

pencil-img

301

Sunnet je djecaku obrijati kosicu ali ne i djevojcici. I, svakako, nije farz.
Nismo ni mi brijali. Ko ce sad to vagati... Daj vise sadake i uredu. Svakako mu je kosica ko paperje user posted image

clock-img

14.08.2008, 14:16

clock-img

Anoniman

Kada se Eren rodio MM mu je proucio ezan na desno i ikamet na lijevo uho. Zaklali smo akiku. 40. dan je proucen mevlud kod nas u kuci. (Proucice se aBd mevlud i kad ga osunetimo.) Svi iz familije koji su dosli da nas posjete u bolnici su proucili djetetu dovu. Cak i danas kad neko vidi po prvi puta Erena prouci mu dovu.

Kako je to slatko i lijepo da bebicin život počne na takav način, da svi mole Boga za nju i za njenu sreću. A ne puko:čestitam itd., pa nisam je ja stvorila, već samo rodila..

clock-img

14.08.2008, 14:28

clock-img

HINDA

pencil-img

78

jest, to dode tako samo bi jos bilo bolje da turci pa i albanci to shvacaju tako, jer je kod njih vecinom pracenje tradicije a ne vjere, oni to rade a ne znaju zasto, pa zato su na taj nivo doveli sunnet da godinama skupljaju pare kako bi napravili tako veliku festu a nemaju mogucnosti da skoluju dijete, i jos mnogo stvari rade......

Zadnji članci

article-img