Prema Zakonu o saobraćaju član 34. stav. 2. stoji:
"U putničkom automobilu na prednjem sjedištu, do vozača ne smije se prevoziti lice koje je očigledno pod uticajem alkohola, ili opojnih sredstava, kao ni dijete mlađe od 12 godina, niti na zadnjem sjedištu dijete mlađe od 5 godina, osim u slučaju kada na zadnjem sjedištu ima pričvršćenu dječiju sjedalicu, u kojoj dijete mora biti vezano, ili da pored djeteta sjedi punoljetno lice."
U suprotnom, prema članu 239. stav 1. tačka 3. istog Zakona, novčanom kaznom od 30,00 KM, kaznit će se vozač koji postupi suprotno odredbama člana 34. stav 2.
Helem nejse, i pored zakonskih odredbi, neophodno je dijete vezati u autosjedalicu što duže, a prema trenutnim konstruktivnim rješenjima koje nude današnje AS , to je do 12 godine (ili sam ja previdjela da postoje i AS koje služe i za duže korištenje) .
U svakom slučaju ne pita se kikica kada će i gdje sjesti, nego gdje joj majka, koja joj želi najbolje kaže, a to je u AS. I ona ponekad hoće da sjedi van nje, ali moje odrešito NE, makar to bio put i do nekoliko stotina metara autom, ne dozvoljava dalje polemisanje.
Sve u svemu, znam da je u Božijim rukama sve, ali želim svoju savjest čistu (pu, pu, pu..ne dao Bog dragi nikome).