Za omogucavanje usluga interneta, analizu koriscenja oglasnih sistema i funkcionalnosti koju bez kolacica ne bi mogli osigurati. Za daljnju upotrebu sajta složite se sa kolačićima.
Elma, kad te vidim ovako sa teglama prosto pozelim da pravim i sama, a ajvar bas volim, ti si to tako jednostavno objasnila a znam da svi kukaju kako je tesko, uglavnom nekako si me ohrabrila a ovaj moj muz kaze ne voli ajvar, hmmmmm pokvari mi cejf
03.10.2011, 19:54
ElmaB
4568
Hvala Vam puno. Muž je slikao i povremeno miješao. Ma, zaista ima posla, guljenje je meni najteže palo, zabole leđa, ali mi svi volim ajvar, jest da ga nekako malo ispadne, ali Bože moj. A, savršen je ispao!
Imam loše iskustvo s Ajvarom,nisam ga jela godinu dana, a taaaaako bi se sad nakašikala ovog tvog , kod mene vruć domaći hljeb, ma znaš kako bi prijalo.
Svaka ti čast!!
_____________________________
19-09-2010 najsretniji dan u zivotu :))
07.10.2011, 20:09
chantal
431
IZVORNA PORUKA: Gift
IZVORNA PORUKA: sabinos
Evo nesto sto ja volim:hurmasice.inace su mi zakon ovi kolaci sa agdom... Sastojci:2 jajeta,250 gr margarina ili putera ili maslaca,vanilin secer,pola praska za pecivo,600 do 700 gr brasna.taman izadje jedna tepsija,oko 20 komada... [url=http://www.Slikomat.com/slika/4824428.htm] [/urlumutimo margarin i jaja sa vanilin secerom [url=http://www.Slikomat.com/slika/4824431.htm] [/urlonda polako dodajemo brasno sa praskom za pecivo,i mijesimo rukom[url=http://www.Slikomat.com/slika/4824434.htm] [/urlkad je dovoljno brasna treba fino da se odvaja od posude.ja licno nikad nisam sigurna koliko brasna stavim,nego od oka.treba da bude ovako[url=http://www.Slikomat.com/slika/4824438.htm] [/urlpravimo loptice i stavljamo na rende da dobijemo saru onu na kockice[url=http://www.Slikomat.com/slika/4824441.htm] [/url Ja sam unutra stavila i ljesnjake,po zelji moze i orasi ili bademi.redamo u tepsiju i peceno dok ne porumene na 200 stepeni. [url=http://www.Slikomat.com/slika/4824444.htm] [/urlpripremimo agdu od secera i vode u omjeru 1:1 i kad je peceno zalijemo[url=http://www.Slikomat.com/slika/4824446.htm] [/urli pojedemo[url=http://www.Slikomat.com/slika/4824448.htm] [/urli naravno mame sa malom djecom sve rade na podu da mogu i pomagaci ucestvovat.mogla bih to raditi i kad spava ali necu..neka ga[url=http://www.Slikomat.com/slika/4824450.htm] [/url
sabinos molim te, koliko ide vode i secera u agdu??
Isto me zanima.... može li,molim vas,neka od vas odg. koliko vode i šećera???
07.10.2011, 20:12
ElmaB
4568
Sve zavisi kakvu agdu želiš, jaču ili blažu. Ja recimo za hurmašice pravim 1/2 kg šećera i 6-7 fildžana vode. Pred sami završetak kuhanja agde ubacim 2-3 kriške limuna.
Ma ovako bih kako je napisala Sabinos, 1:1 e sad me zanima količinski,da ne budu suhe hurmašice,a da mi ne upiju ni previše znači na ovaj pleh,imam isti,pa koliko bi to bilo...lupam 2 šolje vode-2 šećera ili je to malo? Hvala ti svakako!
07.10.2011, 20:26
ElmaB
4568
Može i 1:1 ali menji je to blaga agda. Idi dvije velike šolje vode i isto toliko šećera, pa probaj.
Evo nesto sto ja volim:hurmasice.inace su mi zakon ovi kolaci sa agdom... Sastojci:2 jajeta,250 gr margarina ili putera ili maslaca,vanilin secer,pola praska za pecivo,600 do 700 gr brasna.taman izadje jedna tepsija,oko 20 komada... [url=http://www.Slikomat.com/slika/4824428.htm] [/urlumutimo margarin i jaja sa vanilin secerom [url=http://www.Slikomat.com/slika/4824431.htm] [/urlonda polako dodajemo brasno sa praskom za pecivo,i mijesimo rukom[url=http://www.Slikomat.com/slika/4824434.htm] [/urlkad je dovoljno brasna treba fino da se odvaja od posude.ja licno nikad nisam sigurna koliko brasna stavim,nego od oka.treba da bude ovako[url=http://www.Slikomat.com/slika/4824438.htm] [/urlpravimo loptice i stavljamo na rende da dobijemo saru onu na kockice[url=http://www.Slikomat.com/slika/4824441.htm] [/url Ja sam unutra stavila i ljesnjake,po zelji moze i orasi ili bademi.redamo u tepsiju i peceno dok ne porumene na 200 stepeni. [url=http://www.Slikomat.com/slika/4824444.htm] [/urlpripremimo agdu od secera i vode u omjeru 1:1 i kad je peceno zalijemo[url=http://www.Slikomat.com/slika/4824446.htm] [/urli pojedemo[url=http://www.Slikomat.com/slika/4824448.htm] [/urli naravno mame sa malom djecom sve rade na podu da mogu i pomagaci ucestvovat.mogla bih to raditi i kad spava ali necu..neka ga[url=http://www.Slikomat.com/slika/4824450.htm] [/url
sabinos molim te, koliko ide vode i secera u agdu??
Isto me zanima.... može li,molim vas,neka od vas odg. koliko vode i šećera???
kako vec napisano 1 kg secera na 1 l vode
13.10.2011, 00:48
ena23
2131
Evo za sve koje su trazile, ekstra lahke pogacce:
dakle, u vangli pomjesamo 1 casu joguta, pola ca se ulja i 1 pas ak za pec ivo i malo soli:
zatim dodajemo brasno po potrebi i mjesimo:
kad se tjesto pocne odvajati od ruku nastaviti mjesiti na ploci, tjesto ne smje biti tvrdje nego resica uha:
kad bude gotovo moze se razviti na debljinu prsta casom vaditi krugove i ispeci a moze se i filovati. za to se tjesto popolovi, razvalja:
na prvoom djelu casom obiljesim kolike ce biti pogacice, u te krugove poredam punjenje:
prekrije se drugom jufkom, utaba prstima oko brezuljaka (da poslje ne bi curio fil) i casom vade pogacice: .
takodjer se moze i svaki krug samo zatvoriti sam, da ispadne polukrug. elem, sve poredajte u nauljenu telsiju (Moje se bile zauzete pa sam morala u vatrostalnoj posudi peci), premazite zumancem i pospite susamom ili curekotom:
i ispecite u dobro zagrijanoj pecnici na 200 stepeni.
a posto su mi veceras dolazie kolegice odlucila sam malo kopirati one turkinje ciji sam link ostavila na temi recepti recepti pa sam sama smiksala neki meni u kojem su mi ove kiflice pravo dobro dosle:
_____________________________
Onaj ko hoce- naci ce nacin, onaj ko nece - naci ce izgovor.
lav prvi- 22.08.2009. lav drugi- 06.08.2011.
15.10.2011, 10:48
mamine oci
4300
_____________________________
Haris 28.10.1999 Fatih 25.01.2008 Iman 13.01.2013
15.10.2011, 12:52
Mirkica
6978
IZVORNA PORUKA: Hanady RR
Eh kako je triputmama na nekoj do tema piitala za sogan dolmu pa joj objašnjavali a meni s ečini ta bi napravila al nikakoa d askonta kako luk na nafiluje ovo je fotkanje smao za nju da pokuša napraviti u dalekoj zemlji naše tradicionalno jelo
Potrebno, crveni luk srednje veličine faširano meso mrka začini riža
kad se skuha luk procjediti a pripemiti smejsu za punjenje
staviti faširano meso, so, bier, narenadnu mrku, naredndan crveni luk, narendano pola čehan bijelog luka, pešun, i malo crvene paprike. dodati na 1 kilogram mesa oko 2 fildžana prebrane i oprane riže....dosdati nju pa malo ulja i samo pola fildžana tople vode da se sve lijepo sjedini http://www4.slikomat.com/10/0416/cze-Slika1.jpg
staviš d aluha na najačoj temperaturi...kada prokuha neka kuha na toj temperaturi jedno 10 minuta, aonda smanjiš na nižu...npr. najače ti 6 ti kuhaš tu 10 minuta a ond amsanjiš na 2 ili 3 i krčkaš je jedno 45 minuta do sat vremena u zavisnosti koliko si napravila...
u toku kuhanja obavezno dodavati po fildžan vode da ne zagori
mi stavimo ododzgo pavlke ili kajmaka...ili namje jogurt prilog ovome...po volji i želji...al svakako ukusno jeste
nadam se pomogla sam ti
ja samo da obnovim ovaj recept da ne padne u zaboravim :)))
_____________________________
Uspavala sam te duboko ispod grudi , al srce blizu je pa te stalno budi a kad odu svi pa pomisle da dremam , ja oci otvorim da vidim koga nemam , za kraj, za kraj.
BA 13.12.2008
16.10.2011, 14:47
lila25
638
ena treba li tijesto nadoci ili odmah pravis..
16.10.2011, 18:57
Visnja RR
15102
Evo i mojih hurmasica agda: 600 g secera, 1/2 l vode i dva limuna...kad provri kuhati na laganoj vatri jos 10 minuta a onda skloniti i ohladiti
umutiti 250 g putera sa jednim jajetom
tome se doda jedna casa jogurta pa izmuti...a onda lagano dodaje 450 g brasna pomjesanog sa prskom za pecivo i na vrh kasicica soli... zamjesi se sve rukama
od te mase se uzimaju hrpice velicien nesto veceg oraha i razvalaju na dlanu a potom stave na rende
na to se stavi malo sjeckanih oraha ili kokosa ili i jedno i drugo...ili sta god po zelji
zaklopi sa strana malo pritisne i to stavi u podmazan pleh za pecenje zagrijati rernu na 200 C i staviti da se pece dok lagano ne porumene izvaditi i vruce preliti ohladjenom agdom kad se sve ohladi papati
< Poruku je uredio Visnja RR -- 16.10.2011 18:58:49 >
_____________________________
Asja = duša duše moje :) 03.04.`08
16.10.2011, 19:02
koka i po
7309
dobre su i ove s orasima
_____________________________
Dva hajduka ....jedan veliki i jedan mali
Ja cu biti uvijek obicna zena, u masi neprimjetna...neko kome je stalo da barem malo uljepsa i promjeni ovaj svijet i podari mu malo ljudskosti.
16.10.2011, 19:04
rerica
1296
IZVORNA PORUKA: Visnja RR
Evo i mojih hurmasica agda: 600 g secera, 1/2 l vode i dva limuna...kad provri kuhati na laganoj vatri jos 10 minuta a onda skloniti i ohladiti
umutiti 250 g putera sa jednim jajetom
tome se doda jedna casa jogurta pa izmuti...a onda lagano dodaje 450 g brasna pomjesanog sa prskom za pecivo i na vrh kasicica soli... zamjesi se sve rukama
od te mase se uzimaju hrpice velicien nesto veceg oraha i razvalaju na dlanu a potom stave na rende
na to se stavi malo sjeckanih oraha ili kokosa ili i jedno i drugo...ili sta god po zelji
zaklopi sa strana malo pritisne i to stavi u podmazan pleh za pecenje zagrijati rernu na 200 C i staviti da se pece dok lagano ne porumene izvaditi i vruce preliti ohladjenom agdom kad se sve ohladi papati
svaka cast,odmah cu ovakve sutra aBd pravit.....
_____________________________
moja cura stigla majki svojoj <3
16.10.2011, 21:27
Medić*
29
Super hurmasice, do sada nikad nisam pravila nikakve hurmasice ali cu ove probati cim pojedemo vecerasnji kolac. Volim ove sa orasima.
_____________________________
Nema vece institucije od roditelja!
16.10.2011, 21:31
muaaa
2911
Predivno izgledaju,a tek kako su ukusne mogu zamisliti,bravo Visnja
_____________________________
“Temelj ljudske sreće je duboka sigurnost, spontana radost u malim stvarima i velika jednostavnost.”
17.10.2011, 00:32
ena23
2131
IZVORNA PORUKA: lila25
ena treba li tijesto nadoci ili odmah pravis..
ne treba, nema germe da nadolazi.
_____________________________
Onaj ko hoce- naci ce nacin, onaj ko nece - naci ce izgovor.
lav prvi- 22.08.2009. lav drugi- 06.08.2011.
22.10.2011, 22:19
Sandrich
122
ena super recept morat cu i ja napraviti
_____________________________
Nas mali princ dosao na svijet 9.2.2012. Carko broj dva nas obradovao 29.11.2013.
25.10.2011, 16:26
Malenaoduvijek
5237
ena sve pohvale za ovaj recept, ja sam stavila i razevog brasna i odlicno su isplale muaa pravila sam tvoje knedle i recept ti je odlican, ovako ih je isto moja mama pravila,
_____________________________
Ne pokusavaj me shvatiti samo me voli!
25.10.2011, 16:52
ena23
2131
e morat cu i ja probati sa malo ostro brasna. neki dan sam pravila kiflice s ovim tjestom, punila trapistom i salamom, nisu nimalo lose ispale od paljenja svjetla u kuhinji do posluzenih kiflica proslo 50 minuta.
_____________________________
Onaj ko hoce- naci ce nacin, onaj ko nece - naci ce izgovor.
lav prvi- 22.08.2009. lav drugi- 06.08.2011.
30.10.2011, 21:58
ElmaB
4568
Vanilice:
Potrebno:
1/2 kg brašna, 2 jajeta, 4 kašike šećera, 250 gr margarina i dvije kesice vanilin šećera
Omekšali margarin mikserom pjenasto umutiti
Dodati šećer i dvije kesice vanilin šećera
Dodati jedno jaje i jedan žumanjak
Zatim postepeno dati brašno,malo mikserom umutiti, te nastaviti na radnoj površini mjesiti tijesto
Umijesiti glatko tijelo
Razvaljati tijesto oklagijom debljine do pola centimetra
Kalupom vaditi oblike
Stavljati u pleh obložen papirom za pečenje
Peći na 180 stepeni 15-20 minuta. Vanilice ne smiju porumeniti, tj. promijeniti boju.
Malo ih prohladiti, pa jednu vanilicu namazati pekmezom i spajati sa drugom