Dakle:
Hadžijski ćevab
[Prema iscrpnom objašnjenju Mame Alme i Hanady, te nakon gledanja par folova na TV-u]
Ja u ćevabima volim junetinu, ima izrazitiju aromu, pa sam uzela oko 1/2kg mlađe šnicle i besprijekorno je operisala od svih žilica.
Sastojci za moj ćevab su bili: meso izrezano na krupnije zalogaje, jedna veoma velika glavica crvenog luka izrezana na sitne kockice, tri srednje mrkve izrezane na kolutiće, jedan veliki prezreo paradajz (oguljen i izrezan na kockice)
Začine koje sam stavila su so, crni biber, peršun, dva lovorova lista i blago ljutkasta paprika.
Najprije sam na malo ulja popržila luk da postane staklast, dodala meso i propržila da promjeni boju, dodala paradajz, pa i to malo propržila, dodala kolutiće mrkve, začinila, ubacila lovorove listove, te dodala malo vode da sve ogrezne, jer sam očekivala dugo kuhanje. Kuhala sam jedan sat na 5/9 na staklokeramičkoj ploči, a nakon toga još 30 minuta na 4/9 podioku. Tako da je ćevab bio potpuno gotov prije "pakovanja". U jednom trenutku sam se prepala da će mi aroma lovora biti prejaka pa sam izvadila listove. Mislim da bi pola lista na ovu količinu bilo dovoljno.
Prema postupku viđenom na TV, na tanjir sam stavljala četvrtast komad folije i stavljala manju porciju ćevaba, i tek onda dodavala očišćene šampinjone.
Onda sam svaki paketić uredno i čvrsto "zapakovala i poredala u tepsiju na pek papir. Pekla sam 10 min na 250C, a onda 20min na 200C. Do posluživanja su ostali u isključenoj rerni
Rezultat je bio odličan. Aroma predivna, meso mekano kao pamuk.
Hvala instruktorima, ovo ću svakako ponoviti. U opće nije komplikovano, veoma je efektno, a traži samo malo više vremena za spremanje.
_____________________________
Velika princeza E 2005
Maleni veseljak N 2008
I ovo su moja DjeCa pored djece,
i moje Dojenje nakon dojenja