IZVORNA PORUKA: Mjeseceva Pratilja
IZVORNA PORUKA: Hanady RR
IZVORNA PORUKA: Mjeseceva Pratilja
Je li je majka dojila..Kazu da sisanje palca i grickanje noktiju ima veze sa dojenjem..Ukoliko nije bilo dugo, ili kada je beba zeljela..Kao da joj fali mama, ili tata..Mozes li malo da porazgovaras sa njenim roditeljima..Ono indirektno..Kao slutnja, pretpostavka-jer ne znam u koliko si dobrim i bliskim odnosima sa njima..
e vidiš u tom bi mogla biti kvaka kod nas.
naime ona kada se rodila počela je dojiti i dojila je oko 3 mjeseca i moja zaova se razbolila do upale pluća i završila 2 mjeseca u bolnici...malena je zvašila na bočici. A dojila je super taj period...možda je bilo naglo odvajanje od sike
ma pričamo stavrno otvoreno...i nedavno me pia mlađa zaova kao šta ja mislim bil trebalo dijete voditi psihologu ja se izgubila. nisam baš volja reći neka je vode jer sve mislim to prođe samo od sebe...
zato sam sada i uletila u priču...
a nisma pametna..
a sigurno je pile tada stres doživjelo
dino tvoja izbaci a ova naša vakumira prst u ustima cijelu noć...nekad ga sama izbaci al rijetko...
jednom joj mm pokušao izvaiti ma nema šanse...vakumirala i prst ni tamo ni vamo
Hanady, to su vec pitanja na koja sami morate dati odgovor. Posjeta djecijem psihologu moze biti i kontraindicirana..Ne znam.
Ako mislite da ce djeciji psiholog pomoci rijesiti ovaj problem, samo naprijed. Najbolje poznajete djevojcicu i njenu narav pa
pretpostavite kakva bi mogla biti reakcija ili sta bi je sve cika doktor pitao..Nije ona bas tako ni mala, a i roditelji se
trebaju pripremiti na njene odgovore..Ko zna..
Je li ona voli crtati? Bi li joj mogla predloziti da nacrta za tebe jedno palmino drvce..U psihologiji postoji i analiza crteza,
rukopisa..Mozes li tu malo proviriti?
slazem se sa ovi sto Mjeseceva p. govori o navici sisanja prstica ili u ovom slucaju salvete, fino si ti to objasnila kolegice
medjutim, ne bih se slozila da posjeta psihologu moze biti kontraproduktivna, curica je vec velika, cini me se 9 godina, sve razumije, nema straha nepoznatih situacija ai ljudi, moze se informativno pripremiti kao da ide bilo kome na razgovor a ne psihologu. Posjeta psihologu, ukoliko su roditelji pokusavali odgonetnuti razloge takvog ponasanja a nisu uspjeli, moze biti jako produktivna,
roditelji su jako pristrasni posebno kada su u pitanju sopstvena djeca pa im ponesto promakne ....
s obzirom da u vecini slucaja te navike prestaju sa 6 godina, mislim da je posjeta psihologu jako bitna jer se na taj nacin moze otkriti zariste ili eventualno nesto sto vodi obavljanu takvih stecenih navika...
ne mora znaciti da dijete nije pazeno i mazeno, ve djeca to nekada rade iz dosade, dok su manji to ima povezanosti sa dojenjem i sisanjem, nakon 6 mj takve navike vise nisu posljedica povecane potrebe za sisanje, vec potreba za nekom utjehom...potreba iz dosade ili neke frustracije
Mozda je malena ljubomorna na brata?
moja sestra je ubrzo nakon rodjenja nasega brata pocela grickati noktice, nije pokazivala nikakve druge znake ljubomore jedino grickanje noktiju....
u svakom slucaju djeciji psiholog jedino moze odgonetnuti preko vec postojecih testova, metoda ali prije svega razgovora sa djetetom gdje je problem i da li ga uopste ima, kao i uputiti roditelje na sta da se najvise baziraju i na koji nacin dijete odviknuti ot toga i kada poceti sa odvikavanjem