Ma ja se trudim da budem malo opuštenija po tom pitanju, i uspijeva mi u zadnje vrijeme
Bar što se tiče nosanja,ali i to u granicama. Malo se poigraju,izgnjave ga, i ja kažem da ga vrate u kolica,jer mi ga bude žao-prebacuju ga iz ruke u ruke, a vruče je-jadniče se sav oznoji....
Ali ne mogu protiv sebe kad je u pitanju diranje za ručice i ljubljenje po obrazu....
Jutros u prodavnici ja plaćam na kasi, maleni kraj mene u kolicima, a neki stariji čiko gleda u Luku, komentariše kako je sladak, i dok sam se okrenula, on ga uhvatio za ručice i dira ga . Odmah sam mu stavila dudu da ne strpa rukice u usta i pravac kući na pranje rukica.
Prije nekoliko dana smo išli kod svekrve na ručak. Luka je bio u kolicima između mene i mm bake koja ima 80 godina, i dok je čeprkala pileći batak, okrenu se i uhvati Luku za ručice. Tu je mm zagalamio da ga ne dira masnim rukama, i da se prije diranja bebe obavezno peru ruke, a ona se odmah naljutila i ostatak vremena komentarisala kakvi smo mi to roditelji kad ne damo da se pipne beba. Poslije je insistirala da ga ona uzme, a ja nisam dala jer je težak, a ona, em što ima sto bolesti, em je polomila desnu ruku prije par mjeseci, pa je jedva pomjera. I baba se opet naljutila, uz komentar kako je ona pogidla dvoje djece i 4 unučadi...Jeste, sve ja to poštiuem, ali je tad imala 20, odnosno 50 godina, a sad ima 80.
Ipak je on sad u fazi kad rukice non stop trpa u usta, i ja mu ih često perem i kad smo sami u kući i niko mu ih ne dira, jer se znoje i ubalavljenje su, pa se isprljaju. A i sama se često umivam u toku dana, jer mi se lice oznoji i isprlja, a operem i rame, jer kad ga nosam, obavezno sisa i liže moje rame.
I ne zbog nekog pretjeranog straha od bacila i bakterija, već ga ne mogu ljubiti i gnjaviti znojnog lica, ili pustiti da po cijeli dan liže rame, a da ga ne saperem.
E sad, pretjerujem li ili ne, ne znam, ali ne mogu drugačije...