IZVORNA PORUKA: hanabanana
Da li pije obično mlijeko?
Obično kravlje mlijeko zna stisnuti stolicu.
Evo našla sam nešto na netu, možda će ti pomoći.
ZATVOR" KOD DECE
"Zatvor" ili kako se medicinski kaže konstipacija je vrlo čest frustrirajući problem kod dece. Obično se definiše kao prolazak tvrde i suve stolice ili bolno pražnjenje posle nekoliko dana.
Ona je zajednički problem odojčadi i dece. Većina dece sa konstipacijom su zdrava Konistencija i broj stolica varira u zavisnosti od doba i od deteta do deteta.
Odojčad se naprežu i stenju i mogu se prazniti na 2-3 dana , ali ako je stolica meka i prolazi bez problema, to nije konstipacija, već se stolica pojavljuje neredovno. Tek kad postane tvrda i bolna, govorimo o konstipaciji. Naprezanje je normalna pojava, ali plač pri napinjanju može biti znak konstipacije.
Takođe treba imati u vidu da se mnoga odojčad na prirodnoj ishrani prazne jednom nedeljno pa i ređe, jer se majčino mleko kompletno svari. Stolica se sastoji od male količine neabsorbovanih proteina od usirenog mleka i velike količine crevne sekrecije, uglavnom služi i naravno mnogo bučnih gasova. Odojčad na mlečnoj formuli imalu više ostataka u debelom crevu i prava konstipacija kod odojčadi na veštačkom mleku je mnogo češća.
Znači da je dete konstipirano su kad novorodenče nema stolicu svakog dana i teško je se oslobađa.
Takođe, kad je stolica tvrda i suva ( tvrda, zrnasta kao šljunak ) , a pražnjenje praćeno bolom. Beba koja ima "zatvor" savija noge prema trbuhu stenjući i grimasirajući, a stolica je po površini išarana žilicama krvi. Cesto su prisutni abdominalna nadutost, grčevi i bol, a apetit je uglavnom smanjen.
UZROCI KONSTIPACIJE
Normalno kad se svari, hrana se kreće preme crevima, voda i hranljivi sastojci se absorbuju, a otpadni materijal postaje stolica. Da bi se formirala meka stolica voda se vraća u taj materijal, mišići završnog creva i rektuma se kontrahuju i opuštaju da bi izbacili stolicu.
Loša funkcija svake komponente ovog mehanizma: ili suviše malo vode ili loši mišićni pokreti uzrokuju konstipaciju. Biti "začepljen" tvrdom stolicom je vrlo neugodno. Konstipacija može postati stalni problem. Tvrda stolica može usloviti lošu pasažu, dete je zadržava u crevima, što duže ostaje u crevima slabiji je tonus mišića. Tako stvrdnuta stolica prolazeći kroz uzani rektum često proizvodi fisure i stolica biva prošarana krvlju. Beba očekuje bol i zadržava stolicu, što ovu čini tvrđom i bolnijom za prolaženje. To bebu plaši i ona ne želi da prazni crava.
Razlozi za nastanak konstipacije u uzrastu odojčeta mogu biti nova hrana i mleko ( prelazak sa dojenja ili adaptiranog mleka na kravlje) ili prevelika količina kravljeg mleka ili premalo vode.
Takođe, kad je dete uznemireno, njegove intestinalne funkcije su uznemirene što može izazvati konstipaciju ili dijareju. Možda ne pije dovoljno tečnosti ili razblaženog soka ili ne uzima dovoljno vlakana.
ISHRANA ODOJČADI KOJA IMAJU "ZATVOR"
# Odojčadi treba ponuditi: više tečnosti
# više vlakana ( žitarice u prvoj i drugoj godini)
# kad dođe vreme za uvodenje povrća, izabrati ono sa dosta ostataka ( grašak , brokoli, pasulj, tikvica, paradajz)
# sok bogat sorbitolom, () nerastvorljivim šećerom, koji privlači vodu i tako čini masu stolice (od šljive ili kompot od suvih šljiva, kajsija, bresaka ). Količina soka u prvoj godini trebalo bi da iznosi 120 ml.
# pire od šljiva
# odojčetu dati češće manje količine adaptiranog mleka
# kod uvođenja žitarica, umesto pirinča uvesti kukuruz
# Ako je konstipacija izrazito uporna, upotrebiti u dogovoru sa pedijatrom glicerolske supozitorije, ne češće nego na nekoliko dana
KONSTIPACIJA KOD MALOG DETETA
Predstavlja jedan od najneprijatnijih problema.
Često je emocionalno uslovljeno kod dece u drugoj i trećoj godini koja prolaze kroz negativnu fazu , pa se tako protive i pražnjenju.
Neka deca suviše jedu hranu bogatu mastima i siromašnu vlaknima (grickalice, gusti sokovi), takode piju malo tečnosti.
Manjak fizičke aktivnosti ( gledanje TV, igrice) ponekad pogorša već i onako loše uspostavljene navike pražnjenja.
Mnoga deca ovog uzrasta su prezaposlena i ne reaguju na signal ili ga ignorišu ako su zauzeta igrom. Što ga duže ignorišu, više se vode iz stolice aprorbuje i ona postaje cvršća, pa dete ulazi u začarani krug gde je defeka-cija sve teža i konstipacija se pogoršava.
Dijagnoza "zatvora" kod deteta ovog uzrasta postavlja se:
# na osnovu podataka koliko se dete često prazni
# dali se dete žali ili ima bol prilikom defekacije
# da li steže zube, savija noge, crveni u licu kad pokušava da se oslobodi stolice da bi izbeglo neprijatnosti
# iz čega se sastoji ishrana
# da li je bilo nekih stresnih dogadaja u poslednje vreme
# koliko često mala količina tečne ili meke stolice uprlja rublje
TRETMAN KONSTIPACIJE KOD MALOG DETETA
# Poželjno je da dete obeduje svakog dana u isto vreme.
# Nekoliko puta dnevno trebalo bi da ide u toalet, naročito posle doručka.
# Podsetiti ga da ide kad oseti napone.
# Kruške, šljive, kajsije, breskve, banane imaju laksativni efekat.
# Banana ima veliku vrednost kod konstipacije, jer normalizuje crevnu funkciju. Njena korist kod konstipacije zasnovana je na pektinu koji apsorbuje vodu i tako čini masu koja pokreće creva.
# Lisnato povrće, kupus, šargarepa, sveže i sušeno voće ( šljive, smokve, urme, grožđe) sadrže prirodnu formu celuloze.
# Teže povrće ( celer npr. ) ima više vlakana. Da bi koristi od vlakana bile kompletne vrlo je važno piti dovoljne kolicine vode da se pomogne prolazak stolice kroz creva. Ponuditi voće i povrće sa krupnijom strukturom, integralni hleb, žitarice krompir.
# Hrana koja podmazuju digestivni trakt: spanać, banana, susam, med, kruška, šljiva, breskva, kajsija, jabuka, orasi, badem, proizvodi od soje, cvekla.
# Hrana koja pospešuje kretanje creva: kupus, grašak, kokos, špargla
# Hrana koja potpomaže crevnu floru: mlečni proizvodi, acidofilni napici (koji pomažu da se obnovi biokultura među njima Laktobacilus bifidus, bulgaricus) Svi oni nalaze se u komercijalnim proizvodima, jogurtu, kefiru...
# Mineralna voda koja sadrži magnezijum.
# Čorba od povrća takode sadrži dosta vlakana, a i povećava unos tečnosti.
# Preparati B kompleksa.
# Čaj od belog sleza.
# Neki medikamenti kao metilceluloza ili slabo absorbovani produkt šećera, laktuloza koja privlači vodu i tako čini masu stolice.
# Fizičke vežbe.
# Roditelji bi trebalo da imaju pozitivan stav, da nauče dete da prepozna znake koji prethode crevnom pražnjenju i prepoznaju prirodni poziv. Vrlo je bitno privoleti dete na to.
# Dete treba da zna da je pražnjenje creva isto tako važno kao pranje zuba i spavanje.
# I ako je konstipacija hronično stanje, nju je teško tretirati, jer teško i bolno pražnjenje nije nešto sa čime će se dete naučiti da živi. Postepeno, podesnom ishranom i eventualnim medikamentnim intervencijama, dete će imati redovno pražnjenje.
http://www.kuvarica.net/jelovnik/baby-zatvor.html
kako je tvoja beba mala korisno je samo ovo
# Poželjno je da dete obeduje svakog dana u isto vreme.
# Kruške, šljive, kajsije, breskve, banane imaju laksativni efekat.
# Lisnato povrće, šargarepa, sveže i sušeno voće ( šljive, smokve, urme, grožđe) sadrže prirodnu formu celuloze.
# Hrana koja podmazuju digestivni trakt: spanać, kruška, šljiva, breskva, kajsija, jabuka
# Hrana koja potpomaže crevnu floru: mlečni proizvodi, acidofilni napici (koji pomažu da se obnovi biokultura među njima Laktobacilus bifidus, bulgaricus) Svi oni nalaze se u komercijalnim proizvodima, jogurtu, kefiru...
i u vezi SORBITOLA...
http://zdravlje.krstarica.com/l/tegobe/zvake-i-nadimanje-stomaka/
Veštački zaslađivač koji odvlači vodu u debelo crevo i čak i u sasvim maloj količini može da izazove nadutost, a u iole većoj čak i dijareju (na paketićima žvaka koje sadrže sorbitol obično i stoji upozorenje - sitnim slovima kao i sve ostalo - da preterano konsumiranje može izazvati dijareju).
http://www.vitamini.hr/1738.aspx
Sorbitol, poliol ili šećerni alkohol, je zaslađivač koji se nalazi u mnogim prehrabenim proizvodima. 60% je slađi od saharoze, a kalorijska vrijednost mu je za 1/3 manja. Ugodnog je okusa, nije karcinogen, ne pogoduje razvoju karijesa i koristan je oboljelima od dijabetesa. Koristi se već dugi niz godina u proizvodnji procesirane hrane, ali i drugih proizvoda, npr. farmaceutskih i kozmetičkih.
Sorbitol je veoma stabilan i kemijski neaktivan. Podnosi visoke temperature pa je pogodan za kuhanje, pečenje…
Sorbitol se sporo apsorbira , stoga kada se koristi, porast glukoze u krvi kao i inzulinska reakcija vezana uz konzumiranje glukoze uvelike je usporena. Kalorijska vrijednost (2.6 kalorija po gramu nasuprot 4.0 za šećer) sorbitola je u skladu je s zahtjevima koji se postavljaju kod kontrole tjelesne mase. Proizvodi zaslađeni sorbitolom umjesto šećerom mogu biti koristan izbor niskokaloričnih proizvoda bez šećera.
Hrana zaslađena sorbitolom može sadržavati sastojke koji doprinose povećanju kalorijske vrijednosti proizvoda te na to treba obratiti pažnju kod planiranja obroka.
Dnevna dozvoljena doza sorbitola kreće se od 30 - 50 grama. Veće doze mogu uzrokovati nakupljanje sorbitola u stanicama očiju i živaca, a kao posljedica toga može se razviti dijabetička retinopatija i neuropatija.