IZVORNA PORUKA: Dinkica
Draga aammina porodila sam se prije 16 dana, mlijeka nije bilo ni u bolnici, babica mi je odmah rekla da je moja djevojcica jaka i da moze puno pojesti i da joj moram dati dohranu, tako da joj dajem aptamil od pocetka ali prije svake flasice je stavljam da doji i ona stvarno jako vuce, mozda bude po par kapljica i to je to. Jedan dan iz cista mira mje billo nadoslo mlijeko na jednu siku, bebi sve bilo bijleo oko usta, plakala sam od srece i poslije toga opet nista. Redovno je stavljam da doji po danu po 4-5 puta i navece jednom-dvaput, pijem kompot, caj za dojilje, jedem slatko al nista. Grudi su mi vece nego inace ali jos uvijek nisu dovoljno tvrde. Patronazna kaze da bi trebale biti tvrde ko kamenice....
Ja jos ne odustajem jer imam srecu da beba hoce da doji, nije do nje do mene je . Strasno mi je tesko ni sanjala nisam da ce moja mrvica biti na aptamilu, jos se nadam i uzdam u dragog Boga da ce mlijeko nadoci.
Ma ja jednostavno ne mogu da ostanem ravnodusna na ovakve stvari!
Onda se cudimo sto ovako malo zena doji- pa cujte kakve gluposti valjaju zdravstveni radnici tj. oni koji bi nas trebali uciti kako da dojimo oni u najvecem broju slucajeva upropaste zenama dojenje!!!
Draga moja Dinkice- poslusaj me molim te! Ovo sto su ti ove dvije tuke rekle- apsolutno nije istina! Kao prvo beba kada se rodi- ona ima "rezervu" hrane jos iz stomaka za slijedecih 48 sati tako da joj nece nista biti cak i ako nista ne pojede...To je priroda tako uredila da bebe izdrze dok mamama ne nadodje mlijeko.
Prvo sto treba da uradis je da izbacis AD mlijeko! Posto ga beba jede vec 16 dana nemoj naglo prestati nego svaki dan smanjuj po 15 ml. Bebu sto cesce stavljaj da doji...Ne 4- 5 puta nego 10- 15. Ma stavljaj je stalno...Tako male bebe treba samo da spavaju i budu na siki. Nemoj joj davati ni dudu i vidjet ces da ce ti mlijeka biti. To sto su ti grudi mekane- ne znaci da nema mlijeka. Dojke koje su tvrde ko kamenice- su prepunjene dojke i tada zene u vecini slucajeva dobiju temperaturu. To se desava dok se ne uspostavi laktacija- a poslije su svima mekane dojke. Ja evo dojim sina 14 mjeseci a sike su mi mekane.
Mlijeko se ne proizvodi u sikama nego u glavi- zapamti to, samo se opusti i uzivajte oboje u dojenju. Ne razmisljaj o kolicinama i nemoj misliti da nemas mlijeka ako beba place ili nesto slicno-
Samo je stavljaj sto cesce na siku!!!
Sretno i javi se ukoliko ti bude trebala kakva pomoc- ima nas dosta koje te mozemo uputiti mnogo bolje od patronaznih i babica u vezi dojenja!!!
IMRAN
03.03.2010