Mene rana strasno boljela. Ne znam sta mi je gore bilo ili porod ili rana.Kad sad sagledam gora mi je rana,ona je danima boljela,a porod jeste bolio jako,ali je bar brzo sve proslo.
Ja sam imala 4 konca,onoliko koliko sma ja vidjela. Unutra ne znam koliko je bilo. Do zadnjeg momenta me nisu htjeli rezati. Moj dragi doktor je izbjegavao i bas se trudio da me ne recnu,i babica isto,ali kad je vidio da cu sama poceti pucati,i da mi se enka vena napela da pukne,morao je.
Ja sam ranu mazala kantarionovim uljem,pavodermom,kamilicom nista niej pomagalo.
Onda sma cula za taj crni balzam. Otisli u apoteku i tamo rekli da ga neprave vise i da nema. Vezom mi naprave taj balzam,pa sma i njime mazala stalno. Nista mi nije pomogao. Prvi put kad sma namazala,peklo me jako i ako malo je pomoglo. Kasnije sam stalno mazala i tusirala se,medjutim meni nimalo nije pomoglo,nego mi se jos i rana upalila i natekla.
Ono sto je meni pomoglo je rivanol i bivacin. Ja bi se istusirala,kamilicom oprala ranu,osusila,pa stavila rivanol,drzala tako,pa onda bivacin. I tako nekoliko puta dnevno. Meni je rivanol i bivacin zivot spasili.
Vidim sve je individualno kako kome.
Sto se tce ovog crnog balzama ja ga jos imam,nisma ga puno potrosila,skoro sma se porodila tako da je jos uvijek frisak. Ako bi nekoj zeni pomogao ja bi ga rado dala.