Za omogucavanje usluga interneta, analizu koriscenja oglasnih sistema i funkcionalnosti koju bez kolacica ne bi mogli osigurati. Za daljnju upotrebu sajta složite se sa kolačićima.
Imam bebu od 12 mjeseci i nedavno sam se vratila iz vana u Sarajevo. Tamo sam cesto isla u igraone koje su namjenjene za mentalni i fizicki razvoj djece, pogotovo za uzrast od 0-24 mjeseca. U Sarajevu sam posjetila sve bolje igraone, ali one su vise za fizicki razoj i igrau, nema programa gdje se radi na razvijanju bebinih mentalnih sposobnosti. Interesuje me, da li postoji tako nesto u Sarajevu? Iskreno se nadam da ce mi netko reci da postoji, jer napredak koji sam ja vidjela kod svog djeteta posjecujuci te igraone su fenomenalni. Hvala na odgovorima!
22.10.2010, 01:15
myb@by
1644
Ja koliko znam ove vrste igraona u BiH nazalost nema. Bas bi bilo super da se neko sjeti i formira ovakvu jednu igraonu.Do dlajenjeg nam preostaje da mi majke ucimo djecu tim stavrima
22.10.2010, 08:14
veeseelaa
20552
ma ovdje ima samo krampa i lopata , slabo se ovdje (ma nikako) radi na razvijanju mentalnih sposobnosti djece, kome se potrebi genetski da su djeca ok potrefi .... Al eto ideje za dobar biznis
22.10.2010, 09:02
shpagica
574
Ako sam dobro cula, a nisam imala priliku da provjerim, nova igraona "Djeciji grad" je osmisljena na tom principu da nudi rad u grupama u obliku nekih kraetivnih radionica.
Mislim da je ideja super, pogotovo sto se radi o uzrastu do 2 godine starosti, sto znaci da su to ugl malom djeca koja ne idu u vrtic i nemaju priliku u grupama sa drugom djecom razvijati svoje drustvene i mentalne sposobnosti.
Da se nudi nesto tog tipa ja bih sigurno dovela svoju djevojcicu.
22.10.2010, 09:25
chuci
804
shejna možeš li nam opisati kakve su igre u tim igraonama, da se barem mi igramo sa svojom djecom
22.10.2010, 11:43
Anoniman
IZVORNA PORUKA: chuci
shejna možeš li nam opisati kakve su igre u tim igraonama, da se barem mi igramo sa svojom djecom
To sam bas i ja posla da pitam...Iskreno vidim vi dole imate igraonica ali ja ovdje nisam primjetila da toga ima...Mozda nisam obracala paznju prije, ali ima igraonica u Ikei i ponekim fitnes centrima sa osobljem koje cuva i zabavlja djecu dok su roditelji u kupovini ili treningu... Ako mozes da nam objasnis ili imas koju slikicu
23.10.2010, 18:32
Visnja RR
15102
slušala sam nešto o ovome od prijateljica koje su živjele vani...koliko mi je poznato toga ovdje još nema... rad sa bebicama i njihovim mamama u jednoj grupi iste dobi koji bi vodio mentalnom razvoju bebica a opet zanimljivom druženju mama bi bio i više nego poželjan i na našim prostorima...
23.10.2010, 18:43
Niobe
1841
Evo da se i ja javim s nekim malo strucnijim i provjerenim informacijama. Naime, unazad godinu dana, UNICEF je poceo s projektom integrisanih centara za roditelje i djecu, tačnije centara za rani rast i razvoj djeteta. Prvi je otvoren u Novom Sarajevu, pa se krenulo s centrima sirom BiH, a ja sam imala sreću da dobijem posao u jednom od njih, u svom gradu.
U centru se baziramo na rani rast i razvoj djeteta(kako ime i kaze), prvenstveno na normalan razvoj beba od 0-3 godine, ali i predškolskih grupa. Cilj nam je naći dječicu sa poteškoćama u razvoju i uputiti ih u nadležne institucije, te pomoć najugroženijim socijalnim slučajevima. Također, organiziraju se radionice za djecu i roditelje, korištenje biblioteke za slikovnice i igračke(pokažemo roditeljima kako da na pravi način pristupaju djeci u skladu sa njihovom dobi isl.) Akcenat se stavlja na razvoj kognitivnih sposobnosti i povezivanje roditelja i djece.
Mislim da je ovo jedan divan projekat...sve usluge koje centri pružaju su besplatne, tako da je i to dodatni plus.
23.10.2010, 18:49
samedi
1047
Niobe,mozes li nam reci kad bi se jedan takav centar mogao ovdje otvoriti(TK),meni je to super i jedva bih docekala tako nesto,a mozda vec i ima kod nas samo ja nisam dobro informisana
Shejna,i mene zanima ovo sto te chuci pitala...
Moja ljubicica-bubicica N. 5.5.2010. 2850gr 51cm 18:25 Prohodala 6.6.2011.<3 Bubamara A. je stigla 15.11.2012. 3400gr 55 cm 02:45
23.10.2010, 18:51
Visnja RR
15102
niobe to o čemu pišeš je rad samo sa djecom koja imaju poteškoće ili?
23.10.2010, 19:04
Niobe
1841
IZVORNA PORUKA: samedi
Niobe,mozes li nam reci kad bi se jedan takav centar mogao ovdje otvoriti(TK),meni je to super i jedva bih docekala tako nesto,a mozda vec i ima kod nas samo ja nisam dobro informisana
Upravo se oprema centar u Tuzli, bit ce u zdravom dijelu dispanzera(pedijatrija), a koordinator je pedijatrica Vesna, nisam zapamtila prezime. Trebali bi početi u decembru.
Višnja, cilj nam je uočiti djecu s poteskocama i pomoci, ali najvise se radi sa djecom bez razvojnih problema.
23.10.2010, 19:06
samedi
1047
IZVORNA PORUKA: Niobe
Upravo se oprema centar u Tuzli, bit ce u zdravom dijelu dispanzera(pedijatrija), a koordinator je pedijatrica Vesna, nisam zapamtila prezime. Trebali bi početi u decembru.
Višnja, cilj nam je uočiti djecu s poteskocama i pomoci, ali najvise se radi sa djecom bez razvojnih problema.
bas mi je drago!!! Jos vise mi je drago sto ovaj centar preferira rad sa djecom s poteskocama u razvoju,znam da toga ima jako malo kod nas,a puno takve djece
Moja ljubicica-bubicica N. 5.5.2010. 2850gr 51cm 18:25 Prohodala 6.6.2011.<3 Bubamara A. je stigla 15.11.2012. 3400gr 55 cm 02:45
23.10.2010, 19:11
Visnja RR
15102
Niobe odlično ali ako sam dobro shvatila shejnu ona misli na nešto kao igraonice... ono kao odeš poigraš se družiš se sa drugim mama i njihovim bebama... o tome sam i ja pisala...dakle igraonice u kojima se radi i na mentalnom razvoju ...
23.10.2010, 19:17
Niobe
1841
IZVORNA PORUKA: Visnja RR
Niobe odlično ali ako sam dobro shvatila shejnu ona misli na nešto kao igraonice... ono kao odeš poigraš se družiš se sa drugim mama i njihovim bebama... o tome sam i ja pisala...dakle igraonice u kojima se radi i na mentalnom razvoju ...
pa da, upravo se radi o takvoj vrsti igraonica. Isključivo roditelji s djecom, i interakcija između mama, razmjena iskustva isl. a nikako ostavljanje djece na čuvanje. Organiziraju se i roditeljski sastanci gdje mame/tate razmjenjuju iskustva i govore o eventualnim problemima.
23.10.2010, 19:18
Anoniman
IZVORNA PORUKA: Niobe
e ovo mi je baš drago čuti, toliko se o tome pričalo i napokon ... najbitnija je ta rana intervencija, jer kod koliko djece se poremećaj tek uoči u nekom školskom uzrastu a najbitnija je uočiti na vrijeme da bi se mogla započeti i rehabilitacija.
24.10.2010, 09:44
Niobe
1841
bas tako, breskvo, prve tri su najvaznije. Moze se sprijeciti i ublaziti preko 80% poteskoca ako se uoce na vrijeme.
24.10.2010, 10:31
Anoniman
Kako sam skontala to će biti nešto kao igraonica, u sklopu koje će se raditi edukacija kroz igru a ujedno procjena djetetove sposobnosti... Pošto se sad u svijetu (počelo je i kod nas), koristi Montesori model - (nauči me da napravim sam), hoće li ovdje biti zastupljen ili nešto drugo?
24.10.2010, 11:34
Niobe
1841
U trenutnom programu nema..sto ne znaci da nece bit ukljuceno eventually.
24.10.2010, 13:59
Visnja RR
15102
IZVORNA PORUKA: Breskva
Kako sam skontala to će biti nešto kao igraonica, u sklopu koje će se raditi edukacija kroz igru a ujedno procjena djetetove sposobnosti... Pošto se sad u svijetu (počelo je i kod nas), koristi Montesori model - (nauči me da napravim sam), hoće li ovdje biti zastupljen ili nešto drugo?
e da sad se sjetih Montesori ..baš mi je o tome pričala prijateljica...kombinacija toga i još nekog programama čudnog naziva ...
24.10.2010, 15:08
Anoniman
Da nije možda Waldrofska škola???
24.10.2010, 15:12
Visnja RR
15102
nije neka druga riječ ... pitam, pa javim !
24.10.2010, 15:15
Anoniman
Hajd živa bila, mene interesuje ova tematika, povezana mi je sa strukom pa volim biti u toku ...
27.10.2010, 00:28
mamma mumi
1074
Shejna nerece nam koncept tih igraona, sta je sve zastupljeno?Hoce li se nesto slicno otvarati u Sarajevu?
29.10.2010, 02:05
Shejna
32
Hvala na informacijama! Naime, radi se o interaktivnim, kreativnim, zanimljivim igraonicama namjenjenim ciljano za razvoj fine i grube motorike, lingvistike, mozga i socializacija. Ja prisustvovala grupama za bebe od 6 do 9 mjeseci i neke od igara su bile:
1. sakrije se predmet koji svira (recimo medo koji se navije pa pusta muzika) i sakrije se u korpu sa odjecom ili maramama. Bebe strasno privlaci da izvlace marame iz korpe i da nadju predmet sto svira. Ovo razvija bebim mozak!
2. igre gdje se igracke pojavljuju i nestaju, ovo mi je objasnjeno kao pojam, permanentnost predmeta, sto razvija bebim mozak (ovo se kod kuce jednostavno moze igrati tako sto pokrivate igracku sa maramom i otkrivate je.)
Ima jos toga ali drugi put budem vise pisala.Kasno je, zar ne!
< Poruku je uredio Shejna -- 29.10.2010 2:06:56 >
29.10.2010, 02:14
Visnja RR
15102
Asja imala 2 mjeseca kad smo se igrale "gdje mama - evo mame" ... to i danas kad hoce da bude beba kaze " mama igaj...gdje mama -evo mame"... sjecam se da ju je to baš uveseljavalao...