IZVORNA PORUKA: mama alma RR
Vesela, ja ne znam šta je tebi to čudno za dimije, ja vjerujem da je to "dobri kat", ali da ta tavoja kolegica nije dobro shvatila ili ti nama nisi to dobro prenijela.
Za ostale koje ne znaju, u Sandžaku ili Crnoj Gori i danas postoji tradicija da se mlada pored vjenčanice presvači, pa i do sedam puta. Svako presvlačenje prati novi nakit, obuća i slično, za "dobri kat" koji se šije od svile izdvaja se od 2 hiljade eura pa nadalje, moj jedan rođak je svojoj snahi kupio u sklopu "dobrog kata" i fes sa dukatima, znači pravi pravcati dukati, a i majka moje nane je nosila isti takav kat u istom tom mjestu i bila je primjer žene koja je u to doba u Sanđaku rodila 8 kćeri, a muž ju je poštovao i pazio kao da je kraljica.
Znači nije do religije, vremena, naroda, nego do onoga u kakvu si porodicu "upala". Takvih sumanutih razmišljanja ima i danas u 21 vijeku, kako živimo i odnosimo se jedni prema drugima, bit će toga još.
ne, ne sve sam dobro shvatila, bila žena kod mene, ona je Bosanka a on Sandžaklija.... i kat nije kupljen, nego je pripadao svekrvi
Ona ne želi da ga nosi, kaže imam i ja svoju tradiciju i bosansku nošnju al neću eto ni moje ni njegove običaje, neka bude vjenčanica a oni zapeli
U pravu si da u nekim dijelovima Sandžaka ima ovakvih običaja, ja nisam iz tih dijelova pa ih kod mene u porodici ne praktikuju, hB jer mi je to pre*eravanje
Znam neke Sandžaklije koje se u crno zaviju da organiziraju ovakvu vrstu svadbe a sve da bi narod vidio i ibretio se, za ovako nešto treba para i mogućnosti
Bogme mnogi nisu u mogućnosti ni skromnu vjenčanicu kupiti nego je iznajme
Bit svega je ne miješati se u to šta će mlada obući, otkud nekom pravo??? svašta
Ako ja želim vjenčanicu ko je sveki da mi metne kat ili nešto slično pa da je i od suhog zlata
O tome ja govorim
E da u tim nekim mjestima u slučaju razvoda sve moraš da vratiš što si dobila od zlata, nek me neko ispravi ako griješim
Znam par brakova Sandžaklije su u pitanju kad su se razveli sve je zlato potraživano od mlade