IZVORNA PORUKA: Antigona
Evo jedna ideja da se raspitate!
A šta ako odete na čuvanje trudnoće prije isteka ugovora na određeno?
Kolika je u tom slučaju porodiljna naknada?
Mislim da bi Vam bila veća naknada u tom slučaju nego da se po otkazu prijavite na biro! Jer bi vam prosjek uzimali od plate!
Mislim da postoji par caka ali ja nisam stručnjak nadam se da će neko znati!
Sretno cure!!
Draga Antigona,
da ti odgovorim a tvoje pitanje. Porodiljna naknada nema nikakve veze sa privremenom spriječenosti za rad zbog komplikacija u trudnoći radi kojih se obično uzima bolovanje. Dakle, pravo treba razlikovati naknadu plate zbog privremene spriječenosti za rad (npr. čuvanje trudnoće) i porodiljsku naknadu ( nakon poroda).
Ukoliko odete na bolovanje prema Zakonu o zdravstevnom osiguranju F BiH naknada plaće se isplaćuje u punom iznosu (100%) od plaće, a ukoliko ste na porodiljskom odsustvu poslodavac može a ne mora doplaćivati razliku plaće u odnosu na porodiljsku naknadu.
Korištenje ove prve opcije (osim ako naravno stvarno imate problematičnu trudnoću) može vam ići u korist, ali treba imati u vidu da firme za to vrijeme obično u 99% slučajeva ne isplaćuju topli obrok, prevoz, a ni regres (regres se ne isplaćuje ukoliko je firma poslovala s gubitkom i ukoliko niste koristili godišnji odmor).
Eto, nadam se da sam bar malo pomogla. Ovo je inače moja struka
Ako želiš dugu, prvo se moraš pomiriti s kišom....