evo odgovaram...kod mehmedbasica je amnio 750 KM...imas dvije metode, PCR i RAC, ja sam radila obje...po njihovom racunu ta brza je oko 300 KM...ali sad ne znam jel se moze sama raditi i jel tu naplacuju jos nesto...npr sama punkcija je 100KM...to moras njih pitati. Meni je u startu receno da je razlika samo 50 KM...tj aniocenteza sama je 700 KM a sa PCR metodom 750 pa tu i izabrah (imam osiguranje koje mi moze refundirati ovo, pa nisam puno ulazlila u detalje).
Ova PCR metoda bude za 2 dana gotov rezultat, gleda trisomije 13, 18 i 21 i spolne hromosome (nekih 5 najcesscih sindroma)...a ova citogena naliza kojoj treba 2-3 sedmice za rezultat gleda svih 23 para ...jer postoje trisomije i na nekim drugim parovima ali su one vjerovatno daleko rjedje..ali postoje...tako da onda gledaju sve parove.
procedura nije bolna, veci je fol mirovati poslije
a ubod igle ravan vadjenju krvi...s obzirom da si prosla 3 pobacaja i pretrage i cuda, nije nista strasno...nemoj se bojati a lijepo je kada na kraju saznas da je sve u redu...moguce da si gubila trudnoce radi hromozomskih poremecaja? ova metoda nosi rizik ali je smanjen uz njihovo postivanje dezinfekcijskih koraka i tvoje mirovanje...ako zelis mozes preventivno popiti apaurin od 2 mg da se misici opuste prije zahvata. Ukoliko se bas bojis tog manjeg rizika od pobacaja...imas i ovaj tranquility test gdje se iz krvi majke uradi analiza na ovih 5 najcescih poremecaja...jedna clanica je radila i taj test...on je oko 1500 KM i analiza se radi iz tvoje krvi ...za 10-ak dana nalaz
18.08.2015. u 21:53 docekali nasu princezu br 2, garavu malu lavicu :))