IZVORNA PORUKA: Cickolini
Kad citam kakva je kod nas procedura prije i poslije CR zaboli me glava... Ne mogu da vjerujem.
Ja sam u Nl imala CR uz epiduralnu anesteziju. Mm bio Za vrijeme operacije uz mene i on je bebu mjerio i obukao. Sat vremena na intezivnoj bio mm i beba sa mnom. Kasnije svi zajedno u sobu sa svom posjetom i jela i pila odmah sta sam htjela. Sestre ulazile da me presvuku i nahran ebebu. Sutradan se sama istusirala i skinuli mi tufer sa rane. Nakon 5 dana kuci... Hvala Bogu super podnijela.
Ne mogu da vjerujem da je posjeta sat vremena i preko stakla... Ja bih poludjela sama. Mislim CR je operacija koja se svigdje izvodi na isti nacin i ne znam sto zene toliko odvoje i od beba i od rodbine za vrijeme iste i prave neku halabuku tipa ne smijes jesti, ne smijes piti, ne smijes kvasiti ranu... Ma ne smijes nista. Epiduralna je kod nas bauk, a opsta kao nije. Ma ne mogu da vjerujem. Nas sistem mi bas nekad ide na zivce...
vjerujes li da sam ja jedina pacijentic na cijelom odjeljenju bila koja je zahtijevala epiduralnu!!!??? svi se iscudjuju, a nema niko pojma sta svom organizmu i djetetu moze uraditi sa opcom anestezijom, a pored toga osjecaj vidjeti svoje dijete je neopisivo, cuti njegov prvi plac i poljubiti ga kada dodje na svijet.
oporavak je isto neopisivo laksi nego sa opcom. u odnosu na dvije zene koje su porodile u isto vrijeme kao i ja (ja sa blizancima) otpustena sam dan ranije i prije sam i ustala i oporavila se opcenito.
a nekako i razumijem ta pravila nase klinike. kod nas jos nije svijet diciplinovan sto se tice unosenja hrane i odrzavanja higijene.
sjecam se u starom porodilistu, gdje je nana od jedne pacijentice donijela vrucu pitu na intenzivnu!!! mislim da je to van sve pameti. nasem svijetu drugacije se ne moze stati u kraj, nego sa staklenim vratima. zalosno jeste. doduse, nismo svi isti, ali ima svakakvog svijeta.
sto se tice tusiranja, ja sam se istusirala cim sam izasla sa intenzivne, tj, drugi dan nakon poroda :)
< Poruku je uredio AminaZana -- 13.9.2012 10:54:41 >