Ja bih samo iznijela jedno svoje zapažanje (vjerovatno nije upraćeno, ja sam oboje djece rodila na CR, i nemam iskustvo vaginalnog ni prirodnog poroda, osim par sati više nego podnošljivih trudova prije drugog poroda na CR).
Razlika između prirodnog poroda i CR je zapravo baš u tome, što je prvi prirodan (ja pod prirodnim porodom podrazumjevam puno više nego samo vaginalni porod, koji se kod nas naziva prirodnim), a drugi je procedura za rješavanje teških komplikacija koje nastaju tokom poroda.
Znači, normalno je da se ljudi rađaju prirodno, da se materica kontrahuje, grlić i zdjelična regija proširuje, i da beba na svijet dođe kroz porođajni kanal. Tako se rađaju sisari. Prirodan porod obezbjeđuje normalan početak prilagođavanja na vanjski svijet nizom, da kažem događaja koji djeluju i na majku i na bebu.
Carski rez je medicinski postupak liječenja patološkog (bolesnog, problematičnog) stanja. I istina je da spašava živote. A istina je da je kao i svaki vid liječenja, rizičan, kao što je i istina da se danas sve manje koristi kao vid liječenja, a sve više kao nepotrebna "preventiva". CR nije normalan način na koji se rađaju sisari. I kod CR mnogi procesi i gore spomenuti događaji potrebni za prirodan početak prilagođavanja za bebin život van materice izostaju.
Samo bih još dodala, da ja nisam protivnik CR kao načina liječenja, već sam protiv mišljenja da je CR jedan od načina rađanja. Zapravo, postoji samo jedan normalan način da se beba rodi, sve ostalo su intervencije.
Kako sam interesom za temu, jedan duži period u tim vodama (porodničke prakse u našoj i susjednim zemljama iz perspektive majki), došla sam do zaključka, da u našim uslovima i sistemu (kojeg zapravo nema) nije nikakvo čudo da majke "vide izlaz" u CR-u, te da ga vide kao manji rizik nego prirodan porod, što nije istina.
i moje Dojenje nakon dojenja