IZVORNA PORUKA: Lejla Ka
Hvala Jasmin. Mene naučili ovoj teoriji do podne-od podne, pa sam mrsila ako dobijem prije podne, a nisam ako dobijem poslije podne. Mada ovako ima više logike. E sad moram provjeriti još jedan običaj. Nakon što mi menstruacija prestane, a ne stignem se okupati prije sehura mene su naučili da mogu zapostiti i obaviti kupanje do podne?
Ja ovdje stalno to podne podrazumjevam pod vaktom za podne namaz.
Evo copy/paste vec prije postavljenog istog pitanja i njegov odgovor.
Pitanje: Je li dozvoljeno da osoba koja je džunup odgodi kupanje do pojave zore? Je li dozvoljeno ženama odgađanje kupanja od mjesečnice ili postporođajnog ciklusa – nifasa do pojave zore?
Odgovor: Žena koja vidi znake čistoće od mjesečnice prije pojave zore, obavezna je da posti i ne postoji nikakva zapreka da odgodi kupanje do poslije pojave zore, ali nije dozvoljeno da odgodi kupanje do izlaska sunca. Isti propis važi i za osobu koja je džunup, njoj nije dozvoljeno odgađati kupanje do izlaska sunca,
već je obavezna da se okupa i da klanja sabah-namaz prije izlaska sunca, pa čak joj je obaveza da požuri sa kupanjem kako bi stigla klanjati sabah-namaz u džamiji sa džematom. (Fetve šejha Bin Baza, 15 tom, str. 278)
Znaci,mora se okupati prije izlaska sunca i obaviti sabah namaz.