IZVORNA PORUKA: triputmama
Ella H citala sam da ako su tablete obavezne moze se postiti i pritome uzeti lek u odredjeno vreme , post se ne kvari cak i ako radimo neke fizicke poslove ili inace a toliko nam se voda pripije da nam se cini da kap vode bi nas u zivot ponovo vratio(da se tako izrazim) dozvoljeno je popiti neki gutljaj i post nastaviti isto tako i zalogaj u velicini hurme te post nastaviti ali Allah dz.s zna ono sto mi ne znamo .
triputmama,uz duzno postovanje,ovo sto si procitala je potpuna neistina.
Ibn Huzejme i Ibn Hibban bilježe hadis od Ebu Umame, r.a., u kojem stoji: "Čuo sam Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, da kaže: 'Dok sam spavao, došla su mi dva čovjeka i uzela me za podlaktice te me odveli do jednog nepristupačnog brda, a zatim su mi kazali: 'Popni se.' 'Nisam u stanju da to uradim', rekao sam. Rekli su: 'Mi ćemo ti olakšati.' Popeo sam se na brdo, a zatim čuo veoma glasne zvukove. Rekao sam: 'Kakvi su ovo zvukovi?' Rekli su: 'To su urlici stanovnika Vatre.' Zatim smo krenuli i došli do ljudi koji su bili obješeni za svoje tetive, a pri tome su im usta bila široko razjapljena, a iz njih je tekla krv. Upitao sam: 'Ko su ovi?' Rekoše: 'Ovo su oni koji prekidaju svoj post prije nego što nastupi vrijeme.'
Albani je kazao da je ovaj hadis sahih, te u njegovom komentaru kazao: "Ovo je kazna za onoga ko posti, a zatim namjerno prekine svoj post prije negoli nastupi vrijeme iftara. Kakvo je onda stanje onoga ko uopće ne posti!?"