IZVORNA PORUKA: veeseelaa
ja imam par pitanja u vezi temperature
1. Kad dijete spava probudil se kad dobije temp ili ne?
2. koja je razlika npr od temp 37,50 i one npr 38,5 n šta upućuju manje temp a na šta veće?
3. koliko je vremenski potrebno držati topl ispod pazuha da bi očitovali temp?
4. nakon davanja paracametola djetetu koliko je potrebno vremenski da počne djelovati?
5. osim tuširanja, senfa na noge i bjelanca na krpu šta još uraditi kad dijete ima temp?
1. zavisi od djeteta...
neka djeca budu u dubokom snu i temperatura tada brže raste, a neka budu hiperaktivna pa nemogu spavati.
2. niže temperaure koje duže traju npr 37 i 37,5 često upućuju na upale disajnih puteva, pluća prvenstevno. visočije temperature od 38,5 pa do 40 na upale grla, najvisočije uopućuje na angine....
svaka tempreratura bez obzira na visinu može biti izazvana virusom....
recimo niže temperature virusi curenja nosića i raznih prehlada tog tipa, a visočija 39 i 40 trodnevna groznica.
Uglavnom sve zavisi koliko dugo traju ( u danima) dali rastu i kojojm brzinom spada temperatura i naravno dali pod utjecajem medikamenata raste ili stagnira ili nakon trećeg dana nema je više.
i da zubići....brzo narste i do 38,5 ali od zubića brzo i sadne
3. obični 5 minuta , digitalni kojio izgleda kao obični 3 minute, digitalni za uho 1-2 minute
4. najduže 45 minuta ako nema opadanja ide sve na tačku 5...mada se smatra da se sve dok ne dođe do 38,5 prvo radi sve iz tačke 5.
5. jasno, kratko i decidno
http://www.ringeraja.ba/forum/Temperatura!!!/m_412228/tm.htm