Moja prica o dojenju pocinje saznanjem da sam trudna. Mislim da je odluka o dojenju pala cim sam ugledala onu crticu na testu za trudnocu. Obzirom da u nasem gradu nema skole za trudnice (doduse postoji inicijativa u sklopu doma zdravlja ali mora postojati odredjeni broj prijavljenih trudnica ali prijava nikad dovoljno da to konacno krene, nista neobicno za nase podrucje), krenula sam u potragu literature sve o trudnoci i sve o dojenju.
Citala sam i trazila kao luda, cak i na poslu sam bila i vise nego aktivna tako da sam svakim danom sve vise i vise u drugi plan stavljala svoj posao . Trudnici niko nista ne moze i ne smije zamjeriti, na poslu su me razumijeli ali ja mislim da su me vise trpili i Boga molili da odem na porodiljsko jer sam i sebi nekad pravo dosadna bila sa svim tim novim informacijama o trudnoci, o porodu, o dojenju...
Porod se desio 1.12.2008. godine i je prosao bas onako kako sam ga i zamišljala, totalno prirodan, bez indukcije, bez epiziotomije, kratak i ne tako bolan. Pitala sam se je li to to?? Stalno sam ocekivala jace bolove. Bila sam jedna od rijetkih koja je prvi porod imala kao iz knjiga.
Prvi pogled na moju princezu F i prvi dodir mislim da nikad necu zaboraviti. Onako smizurana, krvava i bijelkasta, natecena...bila je najljepsa beba na svijetu.
Obzirom na lagan porod, nakon dva sata ustala sam, onako sva vazna jer sam taj prvi dio "porod" fenomenalno odradila, i trazila svoju bebe na podoj. Moja F je, opet kao iz knjga, odmah uhvatila bradavicu i pocela dojiti kao velika. Ja onako sva vazna, mislila sam to je to pa i nije bas tako strasno kao sto pisu.
Dolazak kuci i prva navala mlijeka mi jje srusilo sve moguce teorijsko znanje. Iako je F bila stalno na dojci peti dan probulila me temperatura, drhtavica i ogromne i tvrde kao kamen grudi, a bradavice ispucale i krvave
Niti jedna jedina kapljica mlijeka nije mogla da izidje. Strasno je bilo. plakala sam kao malo dijete ne samo od bolova koji se ne mogu porediti sa porodom, nego zbog toga sto sam mislila da dojiti necu uspijeti. Pomisao da u prvom vaznom koraku zakazujes kao majka je i vise nego strasna i neopisiva.
Obzirom da nisam mogla ja sama sebi masirati dojke, mm se uhvatio tog posla. Stavljao je tople obloge i masirao dojku od vrha prema bradavici ( usput mm sam stalno kritikovala kako nedovoljno zna i ne trudi se da sazna o trudnoci, porodu i svemu onome sto se meni desavalo ) kao neka iskusna zena, masirao je tako, sjecam se skoro sat vremena kad je prva kapljica mlijeka krenula . Kroz suze sam se pocela smijati mislila sam da nikad nece izaci ta prva kaplica. Grudi su postajale sve mekse i mekse, zahvaljujuci mm, temperatura je pocela padati i sljedila je faza dati dojku sa ispucalim bradavicama koje krvare nasoj princezi koja se bas tad, tog trenutka odlucila za zimski san. Nevjerovatno je kako male bebe imaju cvrst san. I naravno nismo je mogli probuditi, obje dojke smo izmuzli. Jedino dobro u tome svemu je sto su se bradavice tih nekoliko sati spavanja nase F, koliko toliko oporavile. Nakon par sati spavanja F je uhvatila dojku, pocela vuci,a meni su oci frcale od bolova, opet bolova koji se ne mogu mijeriti nikako sa porodjajnim jer su oni porodjajni mila majka u odnosu na ove. Vukla je i vukla, najela se i zasplala a ja sam plakala, i plakala ali kad sam je vidjela onako spavajuci sa podignutim rukicama rekoh sebi vrijedilo je.
Otisli smo ko9d doktorice na kontolo, F je napredovala u kilazi znaci sve je nilo ok. Doktorica mi je dala savijet kod dojenja, posto je F mala i nije u stanju da isprazni dojku poslije svakog podoja izdojiti dojku do kraja. Ok, poslusala sam savijet ali drugi dan opet mi se desilo zacepljenje kanalica samo ovaj put bez visoke temperature. Opet masiranje, izdajanje, .........opt sve isto a ja sam uredno poslje svakog podoja izmuzala dojku do kraja, mada sam tad vidjela da dojku ne mozes izmusti ili isprazniti do kraja. Tako sam
radila par dana po savjetu doktorice, zena je ipak doktorica, i bilo mi je sve gore i gore dok nisam skontala da to izmuzanje stvara vecu kolicinu mlijeka od onog sto moja F moze pojesti.
Dojenje je cista ponuda i potraznja, koliko pojede toliko se stvori mlijeka, sto dijete vise jede vise ima
mlijeka tako da sam izbacila to izdajanje i sve je konacno bilo ok .
Dojenje je postalo ugodno i za mene, bolne bradavice su se oporavile a dojke su postajale sve mekse i mekse.
E onda je dosla faza sekiracije, zasto su dojke mekane i imam li dovoljno mlijka?? Mekane dojke nisu znak da nema mlijeka, ako beba dobro napreduje a F je napredovala, mekane dojke su znak da je uspostavljena ravnoteza u "ponudi i potraznji "mlijeka. Iako sam to hiljadu puta procitala, prosla sam i tu fazu nevjerovanja samoj sebi.
Ehhh, dojili smo se i samo smo se dojili. F je rasla, uspijeli smo sest mjeseci iskljucivo dojiti, krenula je dohrana, kasice, voda, itd... sve je bilo savrseno. Osjecaj da si sposobna hraniti svoje dijete je i vise od svege na svijetu.
F je imala oko osam mjeseci, i dalje sam dojila, kada sam primjetila opt nesto tvrdo u dojkama. Poludila sam, pokusavala sam razbiti tu kvrzicu ali nije islo. Stavljala sam obloge, kupus a ta kvrzica je dosla na povrsinu i to je bio znak da se javim doktoru. Kirurg je rekao da je to upala zlijezde lojnice i da treba uraditi inciziju u opcoj anesteziji kako me ne bi bolilo. Opet sam pala u komu, NEMA VISE DOJENJA!!! a tako nam je lijepo krenulo. Mm se bojao za mene obzirom da mi je imunitet oslabio, dosta kg sam izgubila,i rekao je dosta dojenju, F je velika i jede sve. Bojao se te upale lojne zlijezde, o tome kaze nikad nista nije procitao ( aaa citao je ).
Otisla sam da se to uradi i zamolila kirurga da mi uradi inciziju u lakolnoj anesteziji kako bih i dalje mogla dojiti, jer ne moze me boliti vise od bolova koje sam prosla. I fakat, nije puno bolilo, stavili su mi mali dren, previjali su mi svaki dan ranu,nije bilo potrebe za antibioticima jer je samo pocelo tako da sam i dalje dojila. .
Nedugo poslije toga ostala sam trudna sa drugom princerom, dojila sam cijelu trudnocu. Poslije 13.02.2011. godine kad se rodila moja T dojim u tandemu, naravno T ima prednost.
Trudnoca sa T je bila lagana i bez problema, porod totalno kontra prvog ,sa indukcijom i sa epiziotomijom i uzasno dug i bolan. Dojenje bez ikakvih problema zato sto sam imala malog ocepljivaca kanalica
Ono sto je najinteresantnije je da bih opet sve ponovila .