Narode, opet ja. Želim da ispričam šta mi se sve izdešavalo, možda nekom moj primjer pomogne.
Juče sam bila grozna, potpuno izvan sebe. Koliko god da sam se trudila dobro opisati svoju situaciju, ispadalo je još gore i iskrivljeno. Bilo mi je žao svog djeteta koje mora gledati ovakvu majku. Odlučila sam da nešto preduzmem.
Krenemo mi u šetnju i lagano do porodične ambulante. Srećom nije bilo gripaša, da dijete ne pokupi klice. Slažem da mi treba odmah uputnica za bolnicu i sestra me pošalje kod doktorice. Nije bila moja doktorica, već neka druga. Ispričam joj kako već danima plačem i da mi treba pomoć. Ona me sasluša, ispita o kakvoj se situaciji radi... Podugo smo ostale unutra. Mislim da su ostali pacijenti pošizili. Rekla je da mi može nešto propisati, ali bi ipak ako sam u mogućnosit da propiše uputnicu za psihologa. Reče da je to porođajna depresija, ali mene je uhvatila ranije, i to se dešava.
Jutros odem kod psihologa, muž me odveze i sačeka sa djetetom. Slagala sam mu da moram raditi rh antitijela. Sreća pa su te zgrade blizu jedna druge pa nije skontao. Bilo bi me sramota.
Uđem, nađem šalter, pitam sestru jesam li došla na pravo mjesto. Kaže da jesam, uzme uputnicu, odnese u ordinaciju. Izađe i kaže da se inače naručuje, ali doktorica je trenutn slobodna i rekla da odmah uđem pošto sam trudnica. Ja nazovem muža i kažem da sačeka jer je gužva.
Tako sve ispričam. Doktorica me ispita o životu, braku, šta bih voljela roditi, bojim li se poroda...
Ovako je rekla. Da ovo moje ponašanje nije depresija, čim je isprovocirano. Da sam u mnogim stvarima ja pogriješila. Da je jedino dobro što sam rekla mužu da on organizuje čuvanje djeteta. Da je sasvim normalno da on preuzme dogovaranje sa svojim roditeljima. Normalno je da su oni njemu više naklonjeni nego meni. Ako svekrva nešto meni obeća, a ne ispuni, i to je normalno takve su sve svekrve. Da sve vole ispasti pametnije od snahe, do te mjere da će joj svaki put kontrirati čak iako se slažu. Ne znači da je senilna. Da je senilna, zaboravljala bi svoje ime, adresu, broj telefona... Ne bi mogla obavljati uobičajene aktivnosti. Normalno je da će njen sin očekivati pomoć od svoje majke, ali on to mora i da se dogovara, ne ja. Tako da to pustim i da se ne petljam, on sad zna da je na njemu da se dogovara, može ili ne može.
Što se tiče mame, tu sam najviše pogriješila. A tu zna pogriješiti većina žena sa bilo kojim problemom. Da se otuđi od svoje porodice. Pitala me zašto ja u stvari, kad mi nešto zatreba od mame to i ne kažem? Zašto svaki put kažem, aj dobro ako nemaš vremena. Sama sam rekla da mama stalno govori zovi kad god ti trebam. A ja uvijek kaže, aj ne moraš ako treba osalima nešto drugo.
Spomenula sam i njenu povredu. Da mi je bilo žao zvati da dođe zbog toga. A šta je trebalo raditi, pita. Pa, ništa, odgovaram. Samo da se malo poigra sa unučetom, stalno govori da joj nedostaje. Doktorica kaže da ako je mogla svaki dan rintati po kući za svima, mogla je doći i sjesti malo sa ćerkom i unučetom, to bi joj bio odmor. Nego, ja sam prva požurila reći, nemoj nek ti prvo zaraste noga.
To je jako opasno udaljiti se od porodice. Naduriti se i prestati komunicirati. Ako je mama navikla ići gdje je god pozovu, trebala sam i ja nazvati i reći, dođi trebaš mi. Ovako i ona pati jer sam se ja otuđila od nje, to što je ne zovem više da dođe izgleda da je dosta povrjeđuje.
Još smo dosta pričale. Dokorica je rekla da misli da ne trebam više dolaziti niti piti ikakav lijek. Pitala me jesam li kupila stvari za bebu. Kažem da nisam. Ona govori da odmah odem kući, nazovem mamu i kažem da ide sa mnom i mužem kupiti stvari za bebu. Ja se smijem, kažem da to baš nisam planirala raditi sa njom. Doktorica kaže: "Budi dobra i uradi kako kažem! Aj sad ćao i da te ne vidim više!"
Da, još pitala šta treba pomoći oko bebe. Ja odgovaram, ako bude kao prva ništa. Ne treba ni oko kućnih poslova, imam muža ima i taj nećak. Jedino da neko dođe 2 sata dnevno da bude sa mnom, a i to ne mora. I ako mi bude loše da uskoči oko djece. Doktorica kaže da ne obraćam pažnju šta mi ko govori da treba, da sama skontam i to organizujem. Nije sramota ako mogu babe, ako ne da nađem neku komšinicu i dogovorim se sa njom za dnevnicu. Pita imam li koga od povjerenja. Mislim da bih mogla naći.
Sad mi je mnogo bolje. Tako ako neko bude imao bilo kakav problem, stručna pomoć je nazamjenljiva.
Samo, sad nešto fizički nisam dobra. Leđa i stomak mi otpadaju. Sreća pa sam juče uzela uputnicu za bolnicu, ako prigusti mogu odmah gore.