Evo zene da i ja napisem svoje iskustvo na ovu temu,mozda ce nekoga zanimati...Ja bih vas zamolila da procitate kako sam nadosla da moj treci porod bude u mojoj kuci,i kako sam time zaobisla sve sto je bilo prije.
Prvu trudnocu sam provela totalno nezainteresovano,u smislu da nisam dovoljno citala sta me ceka,vec samo kako se beba razvija i oko toga.
Kad je beba dosla,ja sam bukvalno pukla po svim savovima.Nista nisam znala,sve sto me snaslo bilo je nepoznato za mene.
Prvu noc u bolnici sam jecala od bolova,sto od epiziotomije,sto od hemoroida.
Strasno nesto.Dolazile su sestrice,derale se na mene kao da nisam zivo bice,nikog nije zanimalo kako je meni u tom trenutku.
Bebu nisam mogla uzeti,kad bi neka od njih dosla da me opomene da usutim,ja bih kroz jecaje govorila da uzmu bebu da je nahrane.Niti sam znala da je dojim,niti sam imala neki poseban osjecaj prema tom bicu koje sam vise voljela dok je bilo u stomaku.Necu opisivati svo iskustvo u porodilistu,bilo bi dugo,ali bilo je grozno.
Kad sam izasla iz bolnice,nastavilo se takvo stanje.
Beba je plakala,ja nisam imala jos mlijeka.Naravno o dojenju pojma nisam imala.
Odmah su svekrva i zaova rekli da kupimo adaptirano,i tako smo poceli.
Ja sam kao invalid lezala na krevetu,muz me prao,mjenjao uloske.Zamislite.
Jednom sam se umokrila na krevetu,jer nisam imala osjecaj za mokrenje,on me odnio,oprao,sve pocistio.Ja sam svo to vrijeme plakala.Strasno nesto.
Nekako smo i dojili,ali uz adaptirano.
Proslo je i to,zatrudnila sam drugi put,ubrzo.
S drugim djetetom sam vec imala iskustva,ali ipak ne onako kako sam htjela.Porod ovaj put je bio brz,veoma.Nikakvih bolova nisam imala,samo napon za porod sam dobila,i sve se brzo odigralo.
Tad je opet bilo rane,hemoroidi,poslije par dana muke s upalom grudi,visoka temperatura,groznica...Ponovo nesto strasno.
I nakon nekog vremena zatrudnila sam treci put...
Tad sam krenula u istragu.Nisam htjela nista od onog sto me potrefilo.Pitala sam se zar zene da bi postale majke moraju prolaziti kroz sve te grozote,da oziljke nosis citav zivot,i ono sto je najgore,da sa svojim djetetom nemas odnos kakav bi trebao biti samo zbog takvog stanja.To sam se posebno sad uvjerila,nakon treceg poroda.
Ono sto sam saznala je da zena uopste ne mora biti sjecena,da je polozaj u nasim bolnicama grozan za radjanje,puno je teze radjati u lezecem polozaju,neprirodno.Zamislite da vrsite nuzdu veliku tako.Samim neprirodnim polozajem veca je mogucnost da dobijete hemoroide.
Sjeku vas jer ima je tako lakse.Prvo nam daju drip,jer ne vole cekati (meni dok. koja je vodila trudnocu je dosla na porod i doslovno rekla dok je prstima cistila zube u sali na ogledalu imas pola sata da rodis,meni smjena zavrsava,ja moram da idem),tako se sve odigra prije neko je tijelo spremno za to,i onda nas sijeku ne mareci za to sto ce mnoge zene zbog toga godinama imati problema.Posebno zato sto te prve dane kad bi trebala biti sa vojom bebicom,maziti je,ona se muci oko svoje rane,beba joj nije prioritet.
Zatim da majka odmah ima kolostrum,i da treba dojiti dijete,a ne odmah potegnuti za adaptiranim.Zatim da kada beba place,ne znaci uvijek da je gladna,iako tako izgleda.Majka ima mlijeka onoliko koliko beba trazi,koliko joj treba.
I tako,citala sam o porodu kuci,naravno bila sam velika kukavica,smatrala sam izuzetnim zene koje su se usudile na takvo sto,ali sam iz njihovih prica vidjela ono sto sam sama htjela da se meni desi.I pred kraj trudnoce sam s muzem pocela govoriti o tome.On je na pocetku odbio,nemamo babice,on ne smije.Kad se mali sunetio,zamalo se nije onesvjestio,a kako bi tek porod izdrzao.
Malo po malo nagovorim ja njega,citao je price muzeva koji su prosli isto,zagrijao se potpuno,podrzao me.
Kako bude odlucili smo.Ionako oni u bolnici ne urade nista posebno,vec samo zagorsaju i ubrzaju.
Ometan porod najvise ima komplikacije upravo zbog toga sto je ometan,sto nije miran i opustajuci,bas onakav kakav treba biti.
Ipak sam u prikrajku imala torbu spremnu za rodiliste.
I dosao je taj dan kad su me uhvatili bolovi.
Tek kad su krenuli bolovi odlucila sam potpuno da cu roditi tu,u svojoj sobi,u kuci u kojoj sam i zanijela to dijete.
Ko bi u tim bolovima trpio jos preglede,klistir,mnogo po hiljadu puta ponavljana pitanja,ime, prezime, a ti se lomis od muke,itd.
Znala sam ako odem da necu izdrzati poslije.Da cu od depresije crknuti.
Ovaj put sam htjela da bude kako sam zamislila,jer porod nije nesto gdje vam drugi trebaju govoriti kako da radite,nije to vadjenje papira pa da vam kazu gdje da vadite,na koja vrata da idete.To je ono sto vi instiktivno prozivljavate i niko OSIM VAS ne zna sta u tom trenutku trebate,kako da se okrenete.
Uglavnom ovaj porod bebicu sam zavoljela cim sam joj glavicu dotakla dok je izlazila iz mene,cim sam vidjela smezurano lice i cula onaj mali glasic kako kaze me.
Bez ikakve instrukcije sama sam radila onako kako sam mislila da treba,uzela sam je na grudi odmah,ona je bila tako mirna,I NIKAD NI ZASTA NE BIH MJENJALA TU NJENU SMIRENOST KOJU NIJEDNO DIJETE NECE OSJETITI POSLIJE PORODA AKO SE ODMAH UZME NA KUPANJE,VAGANJE,A NE ONAKO KAKO TREBA,A TO JE NA MAJCINIM GRUDIMA,UZ NJENU TOPLOTU.
Dakle od prvog trenutka smo zajedno onako kako treba,uspostavile smo dojenje bez problema,izato nije bilo nikakvih upala,jer se potraznja i ponuda uspostavile odmah kako bebi odgovara.Nikakvih rana nije bilo zato sto sam radjala u polozaju koji je mnogo prirodniji i mnogo laksi za radjati.
I jedinu tugu koju sam poslije imala je to sto prvo dvoje djece nije doslo na svijet onako kako je ova treca beba.Sto sam zbog silnih muka bila losa majka,nisam gledala svoje dijete na pocetku,a to su sve krivi oni u bolnici kojima nije stalo do nas,makar nam se smijali,jer da jeste,mjenjali bi stanje.Neka nam porod u bolnici obezbjede kao da je kod kuce,u najljepsoj atmosferi,a ne da nas pozuruju,i da se prave nadmocni nad nama.
Porodilja je ta koja radja,i ona je glavna,a ne doktor ili neko drugi ko vas zasije ili presjece pupcanu vrpcu.Usput ako nekog zanima najlakse od svega je podvezati pupcanicu.
I ako nekog zanima napisacu cijelu pricu mog poroda kuci dakle kako se odvijao na temi vase price s poroda,a ovdje sam vec uveliko oduzila.....