Marija 13 kono moja
Ne postoje savršeni roditelji....nemoj se opterećavat sa tim.Našla si se u novoj ulozi,koju polahko treba učiti.
Sa PRVOM BEBOM JA SAM IMALA POSTPOROĐAJNU DEPRESIJU.tO KO NIJE DOŽIVIO NE MOŽE DA URAZUMIJE.Danas ko to nije doživio , ne može ni da razumije.Smatram da je postporođajna depresija povezana sa umorom,iscrpljenošću,ne poznavanjem situacije šta nas čeka, jer ne znamo,pa se onda nalazimo kao da smo s Marsa pali.
Sve je to normalno,jer ni ne možemo nešto znati dok ne naučimo.Biti majka se uči
Sjećam se svoje postporođajne depresije poslije rođenja I.Stalno sam plakala, nakon nekoliko trenutaka bi se smijala glasno ,a onda opet iz tog glasnog smjeha bi počela plakati.Stajala sam kraj krevetića i gledala u bebu,slušala da li diše....spavati nisam mogla 7 dana i 7 noći NIKAKO....ležala bih po noći dok beba spava kapci su mi bili spušteni,ali sva moja pažnja bila je koncentrisana na bebino disanje.Da li će preživjeti, kada će umrijeti...evo ga prestao je disati,pa bi skakala kao oparena iz kreveta i stavljala ogledalo ispred bebinog nosa....
Traumu sam doživjela veliku na porodu, roditi bebu mjesec ipo ranije nije jednostavno.
Sjećam se u trudnoći da sam se stalno filovala informacijama iz časopisa o bebama.Dobivši svoju bebu, ja nisam osjetila tu neku ludu ljubav prema bebi,kao te majke iz časopisa.Prema bebi sam bila ravnodušna i to me proganjalo.Zašto ga ne volim, kako je to moguće ,ja nisam dobra majka
Bebu sam naučila s vremenom voljeti.Sve to trajalo je od 5 dana poroda pa do 15 dana,otprilike.
Imala sam punu kući tetka,svekrva,mama,ali niko nije smio bebu uzeti u ruke...ja sam ga i kupala ,presvlačila, brinula o njemu.Strašno mi je bilo slušati komentare ljudi dok bih presvlačila svoju bebu,kao jao kako je mršav, ....pio je svakih sat po 5 ml mlijeka koje bih ja izdojila u sat vremena i tako stalno...bila sam povijena skoro 24 sata ,neki sam položaj našla najbolji za izdajanje i onda bi ga nahranila sa tih 5 ml i opet se izdajala i tako u krug 7 dana...dok nisam pukla....
onda je jedna tetka rekla da idem spavati ,popiti apaurin ,okupat se ,i spavat a ona će bebu hraniti sa ad
tako je i bilo
taj san mi je vratio snagu....
Marija tebi treba pomoć oko bebe...nađi neku tetku ili rodicu bilo koga da ti pomogne
Ti si najbolja majka svojoj bebi