kako otcepiti ove zlijezde i koliko mi dana treba da to postignem?
koliko cesto da dojim malu, ona puno spava a savjetovano mi je da je budim svaka 3 sata, ona neka odspava 5 sati u cugu, da li je to normalno?
Zao mi je sto si se napatila draga moja. Nadam se da ce se situacija ubrzo popraviti i da ces uspjeti prevazici sve te probleme.
Nisi napisala jeli beba doji ili pije izdojeno mlijeko iz flasice. To je prva stva koja me zanima. Jer prvo i najvaznije je da beba nauci dojiti (ona to zna ali se refleks sisanja poremeti zbog flasice). A i beba ce mnogo manje ostetiti bradavice (ako pravilno sisa) nego izdajalica a i nema te izdajalice koja moze tako vjesto otcepiti kanale kao sto to moze beba.
Takodje polozaj pri dojenju je jaaako bitan kako bi se sprijecile dalje povrede bradavica. (beba treba da je cijelim tijelom okrenuta prema tebi, da nosicem i bradom dodiruje dojku i da joj se pomjeraju usi dok doji).
Ako imas one "gute" i ako su dojke na dodir veoma bolne prije svakog podoja stavi vruce obloge a onda bebu da doji i to mijenjaj stalno polozaj tako da bebicina brada bude okrenuta u pravcu te gute (ako si me shvatila) to moze znaciti i da beba lezi a da se ti cuceci nagnes iznad nje...Znaci- probaj sve polozaje. Dok beba doji masiraj te gute puterom kruznim pokretima. (ne nosaj neko vrijem grudnjake i uske potkosulje i pazi da ne lezis uvijek na istoj strani kada dojis jer i tako mozes zacepiti kanale).
Redovno stavljaj kupus (vanjske strane listova i mijenjaj ih kada se ugriju. nemoj stavljati na bradavicu).
Znam da ti ovo zvuci kao nemoguca misija ali vjeruj da su maltene sve dojilje prosle kroz iste stvari...
Ni slucajno ne budi bebu nego je pusti da doji kada hoce. Znaci ako dijete spava- neka spava. Kada je budna stavljajj je da doji kad god zaplace i neka podoj traje dok ne zaspe ili prestane dojiti.
Ako joj dajes dohranu- svaki dan joj smanjuj kolicinu za 15 ml i vremenom ce se produkcija mlijeka stabilizovati.
Nemoj joj davati dudu varalicu nego umjesto nje- samo siku.
Pisem sturo i brzo jer nemam vremena a poslije cu postove prebaciti na dr. temu jer smo OT ali eto znam kako jekada je frka i hica.
Javljaj kakva je situacija a mi cemo pomoci koliko mozemo.
Bradavice sto vise zraci a probaj ih mazati- svojim mlijekom, D3 kapima, puterom.
Ako budes i dalje imala probleme sa prepunjenosti javi da ti objasnim za one korpice.
< Poruku je uredio Amrino RR -- 25.11.2009 18:37:56 >
IMRAN
03.03.2010