IZVORNA PORUKA: MaryamAmina RR
Još bitnije mi je bilo da je u slučaju "nedaj Bože" na GAK-u sve pri ruci, i doktori, i pedijatri i patologija, i pedijatrija.
I ja sam nekada napisala svoje iskustvo sa Općom, da se ne ponavljam, ukratko veoma pozitivno! Slažem se sa Amrino, nisam niti jednog trenutka pomislila šta ako ne daj Bože...I hb sve je prošlo OK. Jasno mi je isto tako da ima jako komplikovanih situacija. Ali....
Eh sada to što vlada mišljenje, ako nešto ne bude ok sa bebom (ne daj Bože) blizu je pedijatrija i sl. Ma kakva crna pedijatrija i njihova organizovanost u slučaju hitnosti. Opet bebu moraju transportovati vozilom na Ped. , kao i iz Opće bolnice.
Iskustvo moje tetke na GAK-u je samo jedno u nizu dokaza njihove nemarnosti, i meni još jedan dokaz moje pravilne odluke u izboru porodilišta. Porodila se prijevremeno, sama samcata u sobi u 22. nedjelji trudnoće, muž bio sa njom, sestra sjedila u ćošku sobe u polumraku nije ni pomislila da priđe ili nešto pomogne (kao filozofija nije to to), dr.-i slavili Novu godinu na spratu i još govore mom tetku šta se dereš! I svi se ponašali kao nismo tu i nismo ni za šta krivi. Kada je rodila, sestra je prišla i pripljeskala non-šalantno bebu u zeleni čaršaf istovremeno postavljajući pitanje o obdukciji a maleni DJEČAK JE ROĐEN ŽIV!
Dr. se smilovao i došao i govori joj šta to radiš vidiš da je dijete živo! I ona odnese bebu kroz ledene hodnike dva sprata niže u inkubator, a moj tetak za njom. Pa zove PED. te kako će transportovati i bla bla...Sve to traje 20-ak min. da bi na kraju bebu strpali u stiropolsku kutiju i u ledenom kombiju je prevezli na Ped.
Meni je to grozno! Zar ne postoji pri ruci inkubator, zar ne postoji bolji način komunikacije nego naglabanje šta ćemo i kako ćemo, a trebali bi biti pripravni u svakom momentu!
Mala mrvica je bila živa 7 dana! Tete sa ped. kažu da je bio življi i više plakao nego druge "starije" bebe. Nažalost nezrelost organizma je bila tu...
A svjedoci smo da u svijetu i tako rano rođene bebe prežive i žive!