IZVORNA PORUKA: Finepex
IZVORNA PORUKA: Isha
Eno gore na linku ti pise kada je porod krenuo ili kada su zenu primili u porodiliste.
To ne bi bila obicna epiziotomija, vec kasapljenje da sa dva prsta zenu poradjaju
Uglavnom, dobro ti sve iscitaj.
pa to sam i procitala,
Vidis da je bila zena koja na terminu nije bila deset__ prstiju otovrena. Iako nejse, to mene u opste ne zanima, nego cinjenicno stanje, ako porod pocinje kada se zena pocne otvarati, znaci ja ne smijem biti otvorena. To me i zanimalo.
Ipak sma pisala o tome, jer nisam bila dovoljno informisana da me strahh da me porod ne zakaci u noci, tj.da bas krene, a sestra kaze suti i trpi. Uopste nisam znala da ce me rnaije primit, prije termina kojeg je meni rekla doticna doktorica.
Joj sto ti mozes lupati ko maksim po diviziji a ja ne mogu da se otmem utisku da ti ne odgovorim na ove tvoje nebuloze i neinformiranost!!!
Prvo porod ne pocinje sa 2 prsta. Ja sam u prvoj trudnoci na kraju 7og mjeseca usljed rapidnog skracivanja grlica bila 2 prsta otvorena, bila na terapiji, pila bruku lijekova, strogo mirovanje, doslovno do wca i nazad, beba bila krupna, teska, duga vec okrenuta glavicom, sreca pa nije bilo kontrakcija koje bi izazvale prijevremeni porod...Elem zahvaljajuci mom ginekologu i njegovom konstantnom monitoringu i beba i ja izguramo do dan pred porod. Cinjenica je da ako je zena otvorena 2 prsta porod moze da krene ali ne znaci i da hoce i da ce se sve one koje su 2 prsta otvorene poroditi prirodno. Drugarica je dosla na porod sa 4 prsta otvorena, mazali je gelovima, nije bilo kontrakcija na kraju zavrsila na hitno carskom rezom.
Nadalje, znaci konretno ja i moj slucaj
i slucaj mog rapidnog skracivanja grlica. Usla u 9ti mjesec sa otvorenim grlicem od 2 prsta (ista ona 2 prsta sa kraja 7og mjeseca i to nakon doslovno mjesec dana u kojih je nestalo grlica i ja se otvorila) i laknulo i meni i ginekologu jer sto se njega ticalo mogla sam se poroditi taj dan ili sljedeci ili za heftu jer najgore je proslo, uspjela sam uci u 9ti mjesec. Vodenjak mi pukao dan pred termin znaci 39+6 dana bila trudna, dosla to jutro u bolnicu i doktor na pregledu konstatuje da sam 9 prstiju otvorena, sat vremena nakon pregleda i svega zavrsim na stolu i u cijelih 10 minuta prirodno sa samo 2 koncica, rodim zivu i zdravu curicu.
Nema tog doktora koji ce te poroditi sa 2 prsta ako si otvorena ali ta ista 2 prsta se mogu u 2-3 dana pretvoriti u 8 ili 9 i porod moze poceti, sve zavisno od genetike, tvoje predispozicije i gradje da se porodis prirodno, bebe, grlica...spleta hiljadu okolnosti...
Isto me prati i u ovoj trudnoci, prosle sedmice bila na pregledu, doktor konstatovao da se grlic opet poceo skracivati, narucio me sad za sljedeci petak na cervikometriju i u skladu sa sljedecim nalazom odredice mi terapiju, vrlo vjerovatno poslati na bolovanje... genetika radi svoje (svi po zenskoj liniji imali lagane porode), ova beba jos krupnija i jos duza nego prva, moj grlic se opet skracuje... Ne panicim, znam da sam u sigurnim rukama i nadam se najboljem... Neko je jednostavno predodredjen za prirodne porode ko po loju a neko za carskog reza
A tebi po milioniti put dajem dobronamjeran savjet da sto manje citas po kojekakvim forumima i webovima jer svaka zena i svaki grlic su jedinstveni, svaka beba je jedinstvena, svaki porod je jedinstven. I na kraju informisi se kod svog ljekara i pitaj ono sto te zanima a ne iscitavaj forume jer kao sto rekoh svi smo mi slucajevi za sebe.
Moj doktor je ginekolog starog kova i kaze jedino je imao mene i jos jednu porodilju sa ovim ovakvim rapidnim, doslovno preko noci, skracivanjem grlica i nije se ni nadao da cu dogurati do termina, bilo je samo da udjemo u 9ti mjesec
Ja tebi od srca zelim da ti porod prodje najbolje sto moze i da na svijet doneses zivu i zdravu bebicu ali me strasno iritira tvoj stav: NE ZNAS TI MATI KAKO JE RODITI DIJETE!
Malo se skuliraj i saberi... i manje gledaj americke filmove i citaj kojekave nebuloze po netu!
Svako ti dobro zelim!