cookie-img

Stranica koristi kolačiće

Za omogucavanje usluga interneta, analizu koriscenja oglasnih sistema i funkcionalnosti koju bez kolacica ne bi mogli osigurati. Za daljnju upotrebu sajta složite se sa kolačićima.

writing-img

Ceremonija nadijevanja imena

clock-img

28.05.2010, 19:46

clock-img

Anidae

pencil-img

409

Drage mame zanima me da li ste odnosno da li cete organizovati neku ceremoniju povodom davanja imena vasem djetetu? Ne znam za druge religije ali,koliko sam upoznata, u islamu se obicno pozove neka ucena osoba koja nesto prouci i dadne bebi ime, nekad po svom izboru ili u dogovoru sa roditeljima, ima razlicitih obicaja opet. Ja bih voljela da moje dijete ponese svoje ime na takav nacin jer i sama sam tako dobila ime. Pisite o svojim iskustvima ili eventualnim planovima o ovoj temi user posted image

< Poruku je uredio Visnja RR -- 30.5.2010 1:21:44 >

clock-img

28.05.2010, 20:02

clock-img

samedi

pencil-img

1047

Anida,mi smo ovako uradili: moj otac je dosao,proucio bebi ezan i ikamet jedno na desno uho,drugo na lijevo,proucio dovu,pitao nas koje smo ime izabrali,proucio dovu na nasem jeziku da mi razumijemo sta kaze,ukratko zamolio Allaha za zdravlje srecu i nafaku da joj donese to ime. Nismo pravili nikakve svecanosti,samo rucak i to je to. Kako si ti planirala taj obred?

Moja ljubicica-bubicica N. 5.5.2010. 2850gr 51cm 18:25
Prohodala 6.6.2011.<3
Bubamara A. je stigla 15.11.2012. 3400gr 55 cm 02:45

clock-img

28.05.2010, 20:21

clock-img

Anidae

pencil-img

409

Ja sam planirala dati djetetu tako ime, dakle u smislu da mu neko prouci i nadjene ime. Meni je ime dao komsija, nesto je ucio i dobio je cini mi se neki poklon, pa sam na slican nacin i svojoj bebi tako nesto htjela prirediti, akobogda. Dakle, nikakva posebna slavlja, svecanosti, niti neki specijalni trosak vec bas kosto kazes nesto za bebinu srecu i nafaku, nego nisam znala tacnu proceduru, tj. da li sam dobro upucena a i zanimaju me, ukoliko postoje, neki drukciji obicaji ili navike drugih ljudi user posted image user posted image

clock-img

28.05.2010, 21:48

clock-img

salmy

pencil-img

5830

IZVORNA PORUKA: samedi

Anida,mi smo ovako uradili: moj otac je dosao,proucio bebi ezan i ikamet jedno na desno uho,drugo na lijevo,proucio dovu,pitao nas koje smo ime izabrali,proucio dovu na nasem jeziku da mi razumijemo sta kaze,ukratko zamolio Allaha za zdravlje srecu i nafaku da joj donese to ime. Nismo pravili nikakve svecanosti,samo rucak i to je to. Kako si ti planirala taj obred?

Istu stvar smo i mi uradili po povratku iz bolnice! Od brata sin je proucio ezan i dovu(bili su sami u sobi),to mi je iskreno bilo tako lijepo i osjecala sam se nekako presretno!user posted image user posted image user posted image user posted image kaze bratic da je imao osjecaj da jeuser posted image znao i kaze da se malkice nasmijao!

clock-img

28.05.2010, 21:54

clock-img

Dida79

pencil-img

3252

IZVORNA PORUKA: samedi

Isto ovo smo uradili obojici sinova.Pozvala sam samo najuzu porodicu i napravila rucak i to je bilo to.

clock-img

28.05.2010, 21:56

clock-img

sporty mamaa

pencil-img

3211

Prvi put cujemuser posted image user posted image Nasa beba nije imala ime, skoro 7 dana nakon izlaska iz bolnice, nismo znali koje cemo hehe... A kad smo dali, muz otiso, prijavio je i to je to...user posted image user posted image

clock-img

28.05.2010, 21:58

clock-img

teacher75

pencil-img

5394

IZVORNA PORUKA: sporty mamaa

Prvi put cujemuser posted image user posted image Nasa beba nije imala ime, skoro 7 dana nakon izlaska iz bolnice, nismo znali koje cemo hehe... A kad smo dali, muz otiso, prijavio je i to je to...user posted image user posted image

ni ja nisam nikad cula za ovo, a mi smo jos gori, prijavili lanu tek nakon 15-20 dana user posted image

Nositi svoju bol to nam je bogomdato, pokazuje da smo zivi sve dok je osjecamo . Osjetit TUDJU bol znaci da smo ljudi .

clock-img

28.05.2010, 22:05

clock-img

Dida79

pencil-img

3252

Ucenje ezana djetetu prilikom nadivanja imena je Islamski obicaj i obicaj je da se djetetu to ucini najdalje do sedam dana po rodjenju.
I naravno da se djete prijaviuser posted image

clock-img

28.05.2010, 22:07

clock-img

sporty mamaa

pencil-img

3211

IZVORNA PORUKA: teacher75

IZVORNA PORUKA: sporty mamaa

ni ja nisam nikad cula za ovo, a mi smo jos gori, prijavili lanu tek nakon 15-20 dana user posted image

Pa i mi smo isti, buduci da je beba bila na pedijatriji 10 danauser posted image user posted image user posted image Jos 7 kod kuce hehehe... A prvo smo joj dali ime kao tvojoj djevojcici, a onda se ja predomislila ipak heheh.... No svejedno mi se svidauser posted image user posted image

clock-img

28.05.2010, 22:10

clock-img

Anoniman

ja ovdje svaki dan saznam nesto novouser posted image

clock-img

28.05.2010, 22:14

clock-img

teacher75

pencil-img

5394

IZVORNA PORUKA: dadadaja ovdje svaki dan saznam nesto novo

i ja user posted image u mojoj familiji koliko hoces vjernika (muslimana) a niko nam to nije ni spomenuo, mada mm i ja nesto bas i ne drzimo do toga...

< Poruku je uredio teacher75 -- 28.5.2010 22:15:50 >

Nositi svoju bol to nam je bogomdato, pokazuje da smo zivi sve dok je osjecamo . Osjetit TUDJU bol znaci da smo ljudi .

clock-img

28.05.2010, 22:17

clock-img

Anoniman

i ja user posted image u mojoj familiji koliko hoces vjernika (muslimana) a niko nam to nije ni spomenuo, mada mm i ja nesto bas i ne drzimo do toga...

Ista situVacija...zato mi i stoji upitnik iznad glave

clock-img

28.05.2010, 22:22

clock-img

Dida79

pencil-img

3252

Evo nasla sam jednu stranicu na kojoj sve lijepo objasnjeno
http://www.n-um.com/?q=node/1567

clock-img

28.05.2010, 22:27

clock-img

teacher75

pencil-img

5394

IZVORNA PORUKA: Dida79

Evo nasla sam jednu stranicu na kojoj sve lijepo objasnjeno
http://www.n-um.com/?q=node/15'7

hvala. moze li se samo promijeniti naziv u pravopisno tacno : nadijevanje a ne nadivanje

clock-img

28.05.2010, 22:34

clock-img

Hanady RR

pencil-img

18727

ja sam svojoj djeci ime daval uz tzv.''ceremeniju''.
tetak moga muža je imam i porfesor teologije divan čovjek i živi u Njemačkoj...mis mos odlučili da on bude taj koji će našoj prvoj pa tako i drugoj curici poručiti ezan na uho i dovu koja se odnsi na davanje imena novoreođenčetu.

na dan davanj imena bili su prisutni užu članovi porodice...

e sad naš tetak to radi ovako...najprije smo ja i mm sa njim otišli u zasebnu sobu gdje nam je vazio o važnosti braka, učenju djece života u Islamu, porodici, poštivanju, običajima ...onda smo dogovorili portokoli.

U sredini kuće stojimo svi pirsutni i u čimo lailahe ilalah...dijete se nosi od ruke do ruke a očinje se od babe i ide na desnu stranu...kada ponovno dođe do babe prilazi imam i na desno uho orvo uči ezan i kaže ovo će se djete zvati ..... kćerka ....i ,......( imena roditelja)i to ponavlja 3 puta. Zatim isto to kaže i na lijevo uho.

nakon toga dijete ide do majke i uči se dova za nadivanje imena novorođenčetu.

čestita se međusobno i ppirstupa ručku ( zakuska)...mi smo pravili ručak za sve prisutne s tima da kod ans sa tetkom i njegovom ženom nas bližih ima10-tak.

ja imam i video snimak kako je to izgledalo...kratki ovaj dio kada se davalo ime...ali ne znam kako bi vam postavila...da znam bi rado.

''Evo, silazi sumrak, i svijet postaje hladniji. Ti si moj način toplog. Obući ću te na sebe da se, ovako pokipjelo, ne prehladim od studeni svog straha i samoće.''

H- 25.6.2006
F-12.2.2009

clock-img

28.05.2010, 22:45

clock-img

M kao Mama

pencil-img

5536

Pored akike (klanja kurbana u čast rođena djeteta). uči se i ezan djedetu.

Sedmi dan po L rođenju došao je tatin kum, i proučio joj ezan na ime, dovu i dovu, u sobi smo bili samo on, l, muž i ja, a ostala rodbina je sjedila u dnevnoj i čula je šta on uči.

Nakon toga smo večerali, malo posjedili, a kum je dobio peškeš , odnosno poklon, košulju i kravatu.

clock-img

28.05.2010, 22:49

clock-img

Anoniman

IZVORNA PORUKA: salmy

kaze bratic da je imao osjecaj da jeuser posted image znao i kaze da se malkice nasmijao!

Uvjerila sam se u to,na svojoj i tuđoj djeci.Bebama stvarno godi učenje,svaka beba se umiri i osluškuje,mada se uči tiho,i koliko god da su nervozne umire se,i blago se osmjehuju user posted image

Mi smo također prilikom nadijevanja imena iskupili užu familiju,imam proučio ezan i ikamet i dovu i na kraju tradicionalni ručak.

clock-img

28.05.2010, 22:51

clock-img

Dida79

pencil-img

3252

To je tacno i maja djeca su reagovala tako sto su se umirila i slusala Imamov glas a na svojim malim usnicama imali osmijeh

clock-img

28.05.2010, 22:55

clock-img

acudesa

pencil-img

7725

Moj brat je mom malcu proučio ezan na uho, a ceremoniju nismo imali, lijepo je to, ali mislim da je namjera u svemu najvažnija, a mi smo imali dobre namjere.

...iskrica u oku, toplina u dodiru, sunce u osmijehu..čine da se osjećam sretnom, dušo mamina:)
Odjednom je sve dobilo boje...

clock-img

28.05.2010, 22:59

clock-img

Hanady RR

pencil-img

18727

IZVORNA PORUKA: acudesa RR

Moj brat je mom malcu proučio ezan na uho, a ceremoniju nismo imali, lijepo je to, ali mislim da je namjera u svemu najvažnija, a mi smo imali dobre namjere.

pa u principu acudesa i ja sam to ceremonija stavila pod navodnike...naime mi nismo klali kurban a razlog je što imamo dugove (kredite vraćamo) i nije baš primjereno da se u dugu kurban kolje. tako da smo tu sugestiju ispoštovali.

E sad taj ručak zakuska je bio za uže članove akkao je nas užih 10-tak jer svi su željeli biti tu...ručaj je bio malo većeg obima valjalo je tolike nahranit...user posted image

< Poruku je uredio Hanady RR -- 28.5.2010 23:00:13 >

''Evo, silazi sumrak, i svijet postaje hladniji. Ti si moj način toplog. Obući ću te na sebe da se, ovako pokipjelo, ne prehladim od studeni svog straha i samoće.''

H- 25.6.2006
F-12.2.2009

clock-img

29.05.2010, 17:09

clock-img

Anidae

pencil-img

409

Meni je ova "ceremonija" naumpala dok sam listala Dnevnik moje bebe (kupi se u knjizari obicno, ja dobila na poklon od supruga)... Tu ima ono moj prvi zubic, moje prvo putovanje i dodje na temu Ceremonija oko imena... Tek kroz par dana se skontam da je to to ustvari. Moj suprug bas i nije odusevljen ovom idejom ali naravno nije mi rekao ni da ne moze...Samo sad neznam jel malo u skladu s islamom to sto smo ja i muz vec izabrali i musko i zensko ime... Ja znam 100 % da cemo suprug i ja i ucena osoba prisustvovati a za ostalu familiju je malo nezgodno...raseljeni smo po Bosni a jedan dio koji je u Tuzli bas i nisu neki vjernici. Takodje vam hvala za informaciju da se to ucenje obavlja u prvih 7 dana rodjenja, mada neznam ni to koliko cu moci ispostovati jer idem na carski pa neznam koliko cu ostati u bolnici user posted image

clock-img

29.05.2010, 17:57

clock-img

jasmin

pencil-img

4600

Sto se tice ovog naziva `ceremonija` misleci na to da dodje neko ucen i nesto uci djetetu moram istaci da se veze za tradiciju i obicaje,a ne ono sto je propisano islamom i to se mora razdvojiti.Islamom je propisano da se djetetu 7 dan po rodjenju da lijepo ime,lijepog znacenja,da se(ko je u mogucnosti)zakolje akika,da se novorodjencetu premazu usnice hurmom kako bi osjetilo njenu slast(ni slucajno komadic staviti u usta).Sto se tice ezana i ikameta citala sam da se radi o daif tj.slabim hadisima.
I ja sam svojima znala ime prije rodjenja,ali je bitno da sedmi dan dijete ne bude bez imena.Djecaci se obrezuju(ko zeli po pravilu) 7 dan.Dakle,ne mora djetetu ime dati ucena osoba,ne mora biti neki poseban dan(rucak i sl) osim ako roditelji zele ugostiti najblize.Samo je bitno znati da se radi o zelji,obicaju i tradiciji,a ne o islamskom propisu.

Bas bih voljela citati kakvi su obicaju u raznim krajevima nase zemlje,a i sire.

”A robovi Milostivog su oni koji po zemlji mirno hodaju, a kada ih bestidnici oslove; odgovaraju: - Mir vama”!

Cvijete...šta od tebe miriše ljepše?- Dijete!

2007, 2008 ( dva puta moje sve )

clock-img

29.05.2010, 18:06

clock-img

aida.

pencil-img

2177

takodjer... meni iskreno glupo sad da neko drugi da ime, a mi ne ucestvujemo u odabiru... mene cim sam se porodila pitali kako cete dat ime, ja rekla Erol i to je bilo to... upisali ga, rodi list bio kroz 7 dana user posted image nit je ko sta ucio, nit mi to "hajemo" bogzna.. vjerujem, postujem, ali ne znam ucit nista posebno, niti su nam takve porodice...tako da nemam pojma o to obicaju....

14.03.2010. :-) Erol

clock-img

29.05.2010, 18:23

clock-img

Anidae

pencil-img

409

IZVORNA PORUKA: jasmin

Sto se tice ovog naziva `ceremonija` misleci na to da dodje neko ucen i nesto uci djetetu moram istaci da se veze za tradiciju i obicaje,a ne ono sto je propisano islamom i to se mora razdvojiti.Islamom je propisano da se djetetu 7 dan po rodjenju da lijepo ime,lijepog znacenja,da se(ko je u mogucnosti)zakolje akika,da se novorodjencetu premazu usnice hurmom kako bi osjetilo njenu slast(ni slucajno komadic staviti u usta).Sto se tice ezana i ikameta citala sam da se radi o daif tj.slabim hadisima.
I ja sam svojima znala ime prije rodjenja,ali je bitno da sedmi dan dijete ne bude bez imena.Djecaci se obrezuju(ko zeli po pravilu) 7 dan.Dakle,ne mora djetetu ime dati ucena osoba,ne mora biti neki poseban dan(rucak i sl) osim ako roditelji zele ugostiti najblize.Samo je bitno znati da se radi o zelji,obicaju i tradiciji,a ne o islamskom propisu.

Bas bih voljela citati kakvi su obicaju u raznim krajevima nase zemlje,a i sire.

Slazem se, i ja sam u vjerskim knjigama citala u smislu "dajite svojoj djeci lijepa imena jer ce tim imenima biti prozivana na sudnjem danu" i sl. Dakle, nigdje nisam procitala da je obavezno ovo ucenje a pogotovo ne da se pravi ceremonija tj. neka svecanost. To ceremonija sam stavila vise da bi mi tema imala neki prikladan naslov. A otvorila sam temu isto tako jer me zanimaju i obicaji drukciji od ovog, pa cak i odredjeni rituali u drugim religijama jer, ma koliko mi tvrdili drukcije, ime je ipak jedna bitna stavka naseg identiteta i nije svejedno kakvo ime nosimouser posted image

clock-img

29.05.2010, 18:34

clock-img

Medić*

pencil-img

29

Upravo ovako kao sto je jasmin opisala tako je i kod nas u sanzaku, mm malenom proucio ezan 7 dan, ime smo svi znali i prije, ali tada je postalo zvanicno, klali smo kurban a  svekar i svekrva su isto u Makedoniji klali jos jedan, i proucili dovu u prisustvu samo najblize porodice.

Nema vece institucije od roditelja!

Zadnji članci

article-img