teacher, sorry ali mislim da grijesite sto se tice zivotnog vijeka... pa obratite malo vise paznju, prosjek godina ljudi koji umiru je 50... halooooo... za koji dan onaj koji dozivi 70-tu godinu tretirat ce se kao da je dobio jack pot na bingu...
istina da je prije bilo vise umiranja zato sto nije bilo tehnike kao danas, ali ta tehnika je samo plus u danasnjem zivotu... a upravo zato sto se danas smatra ponizavajucim zasukati rukave pa obraditi zemlju pa posijati i ubrati svjeze povrce i voce, zato su nam djeca i gojazna i lakse obolijevaju od kojekakvih bolesti... moja Sabina je isla u obdaniste 2 i po godine... od toga sveukupno nije 2 mjeseca bila zdrava... stalno je bila nesto bolesljiva... te streptokok te laringitis te ovo te ono... od kako sam je ispisala iz obdanista, dijete mi nikad nije bilo zdravije... jos od kako sam na porodiljskom, pa nema virsli nema salama, nego svako jutro umuceno jaje po mogucnosti domace, dijete rumeno i zdravo ko dren...
moja snaha ima sina 8 mjeseci, strogo se pridrzava tabela, Aptamila, kasica HIPP... ne ide vani ako imalo puse vjetar... hodalica NE... sjedenje NE... ok postujem... njeno dijete njena odluka...
moj Ermin 3 mjeseca, vec jede bananu i supu, pije sok od jabuke... vani smo svaki dan, samo ako ne pada kisa... u hodalici je svaki dan po 10-ak minuta od kako je navrsio 3 mjeseca i 3 dana... sjedi okruzen jastucima, cak ako ga stavim u lezeci polozaj sam podize glavicu da ustane u sjedeci... za pola kile je laksi od snahinog i za 2-3 cm manji...
slazem se sa Ilhanom u potpunosti...
a sto se tice doktora, sorry ali kod nas je katastrofa... imamo 2 pedijatra, muskarac i zenska... muskarac je crnac, kazu dosao iz Sarajeva, ne znam da li on mene razumije sta mu pricam o djetetu, ali ja njega sigurno ne razumijem nista, nego cekam da mi sestrica prevede... zenska, ko god joj dodje s djetetom, saslusa, a onda se prihvati neke ogromne knjige i lista li lista po pola sata, dok skonta sta bi to moglo biti djetetu... a i kad misli da je skontala, buba ko Maksim po diviziji... kriza i katastrofa... Erminu iskocila fistula u ustima, ona mene salje stomatologu jer toboze ona ne zna sta bi to moglo biti nego da to pogleda stomatolog, koji se naravno zavrnuo od smijeha kad sam mu donijela dijete od 2 mjeseca...
izvinite sto sam oduzila post, ali ono sto zelim reci, svaka cast danasnjem nacinu i sve sto je olaksalo u odgoju djeteta, ali smatram da ne treba odbacivati ni ono sto je prije bilo i ono kako se prije radilo, jer sve ima svoje znacenje... ja mislim da nista sto se prije koristilo nije stetno za dijete, nego se odbacuje samo zato sto je malo komplikovanije nego danas... ne povija se zato sto je to malo veca procedura nego zalijepiti sa dvije strane obicni pampers, koje ce se jednostavno nakon upotrebe baciti, dok ce se pelene oprati, osusiti, popeglati, sloziti i ponovo upotrijebiti... kamilica se izbacuje zato sto je potrebno provreti vodu, pa staviti par cvjetova, pa ohladiti do normalne temperature, pa tamo pa ovamo, a frutek sok je gotov, pukni cep, otvori saspi u flasicu i eto gaaaaaa...
ali opet sve se slazemo u jednom, svak nek odgaja svoje dijete onako kako mu pase i kako smatra da je najpravilnije...