Uglavnom dolazim na ovu temu da se nasmijem različitim savjetima. Svi su oni dobronamjerni, ali nemaju nikakve veze sa znanjem i stručnošću.
Kada je dojenje u pitanju nisam nikome dala da se u to miješa, čak niko nije mogao biti u sobi sa mnom dok dojim, osim mm (mama, svekrva, i ostale žene iz reda familije imale su zabranjen pristup). Zbunjenoj majci to najmanje treba na početku kada se uspostavlja dojenje. Nakon što su svi vidjeli da sin dobro napreduje, bilo je komentara – kvalitetno mlijeko, a kada je imao grčeve od šire porodice sam mogla čuti da je mlijeko jako – opet, nikakve veze nema sa činjenicama. Ne postoji nekvalitetno majčino mlijeko, niti ima jako mlijeko, bebe jednostavno imaju grčeve, hranjene na bočicu ili one dojene.
Zapravo ne znam kada je „glas naroda“ koji jedva ima osnovnu školu postao relevantan? Primijetit ćete da su te savjete one čule od svojih starijih, a oni opet od prethodnih generacija i tako dalje... Ovdje ne omalovažavam ničije obrazovanje, već ne mogu da razumijem slijepo pokoravanje takvim nebulozama.
Savjeti da stavim dijete u hodalicu sa 3 mjeseca i tri dana, ili da ga stavim da uči da sjedi...??? Pa ne znam nijedno dijete koje je samostalno sjedilo sa 4 mjeseca, a hodalo sa 5 ili 6 mjeseci.
Ako je u Kanadi 2007.godine zakonom zabranjena proizvodnja hodalica, te njihov uvoz i izvoz, ako godišnje u bolnicama u SAD-u završi 14.000 djece zbog istih, hoću li ja slušati sve ove savjete, ili ću s voditi razumom?
Uvođenje guste hrane? Opet ista priča...Zamislite „samo“ dojiti punih 6 mjeseci? Pa moje dijete ama baš ništa nije okusilo....i tako dalje.
Da konačno skratim priču: Mame, vodite se svojim instinktima, poslušajte svaki savjet, izvagajte i radite kako mislite da je najbolje za bebu, jer ,u konačnici, kada se nešto desi vašem djetetu, onda sve statistike padaju u vodu i nisu bitne.