Pišem ja po drugim temama i nikako da ovu otvorim i da vam se zahvalim na razmjeni mišljenja. Moj je problem što ja u većini slučajeva postupim ispravno, ali sam prokleta pa svaki svoj postupak analiziram do besvjesti, sve se bojim da nesvjesno ne povrijedim nekoga...Hvala vam ženice moje, teško je biti istrajan u bilo čemu na današnjem vaktu, a pogotovu u stvarima i mjerama koje se ticu naših Teško je pronaći granicu i nivo onog što je "dovoljno" po bilo kom pitanju, ali eto dok razmišljamo, analiziramo i pokušavamo pronaći najbolje riješenje znači da dajemo sve od sebe da njima pružimo najbolje djetinjstvo, pogrješit ćemo sigurno, ako ne u ishrani, a onda u necem drugom jer nijedan veliki uspjeh ne dolazi bez malih neuspjeha...
10.05.2010, 14:03
titi
50
jadne mi kako je meni tesko reagovati na takve stvari, mislim na ljude poput svekrve ta zena je smjela do te mjere da mi je djete hranila za neizmiksanom hranom dok nije imao zube, tada je imao 6 mjeseci, i to je ona tipa "nek se nauci" i upravo ono kako u naslovu pise "hajde ba, nece mu nista biti" jednom me je zovnila na rucak, spremila mi ribu, i uzela malog hraniti ribom, ja sve fino govorim nemoj, molim te, mali je on za tolike komade, bojim se kosti i bla, bla a ona stavi i hljeba u zalogaj i daje mu tipe, ako bude kost otici ce sa kruhom i naravno dijete se pocne daviti, i povrati, kada sam prozivila sve sto jesam, mogu samo reci Bogu hvala sto sam zdravi zivaca, a da sam ove pameti prije bila gdje bi mi kraj bio
10.05.2010, 15:10
tam
18
Sve savjete saslušaj! Ali primjeni samo one koje ti hoćeš, one koji su ti normalni, bliski sa zdravom pameti!
10.05.2010, 18:38
azrolika
70
ja odkako citam vase postove, sve sam drskija u vezi glupih savjeta i loseg "rukovanja" mojim djetetom, jer sam shvatila da je samo dijete bitno i ako sam vec u stanju da dam zivot za njega, zasto onda ne mogu reci sta mi smeta, odnosno sta smatram da nije dobro za moje dijete. ispocetka mije bilo neugodno reci ali sad vise nije. mnoge od vas su mi ovdje dale inspiraciju za to. HVALA!
10.05.2010, 22:34
leona81
6373
IZVORNA PORUKA: Mona Mohamed
Zivim u Egiptu i ovo mi je zaista prvi haber da cujem. Provjerit cu. Sorry ali ne vjerujem. Mozda je to bio neki slucaj ili izuzetak bas kao sa pivom ili alkoholom ali nema potrebe za generalizovanjem.
IZVORNA PORUKA: leona81
IZVORNA PORUKA: Lejla Ka
Jeste žalosno, ali djeci se i alkohol stavljao u mlijeko da bolje spavaju. Sad ne ulazim u razloge takvih postupaka, i potrebe da se dijete uspava mimo svoje volje, ali sam sigurna da se o tome nije razmišljalo dalje od "ih da vidiš kako meni moj odspava 3-4 sata kad mu dam malo maka, a ja onda stignem uradit sve po kući i oko kuće i namirit ostalo 3 djece".
ja licno znam da se u arapskim zemljama od nekih trava djeci pravio caj da bolje spavaju i ti dodjes a djeca spavaju non stop, mama sredjena vrhunski i ceka muza da dodje...muz zadovoljan dijete spava, zena napucana, idila...a pozadina svega toga je strasnaaaaaa
nisam rekla da svi to rade vec da neki rade, ja znam licno za to jer sam i sama tog porijekla
10.05.2010, 22:40
leona81
6373
ja sam cula ovo u posljednjih 10 dana: da dam bebi tarhanu da sebe malo odmorim jer dojim non stop i kako to da vec ne dajem tarhanu...od10 razlicitih osoba???sta je to u toj tarhani pobogu da dam bebi kravlje mlijeko i griz ili keks da spava cijelu noc jer nisam blesava da se budim svaka 2 sata da dam bebi kamilicu iako je alergicna na nju jer je kamilica dobra i da doktori nemaju pojma ako kazu da je kamilica alergen da je stavim u dubak jer kako ce inace hodati? da stavim jastuke da sjedi i da je stavljam da sjedi obavezno da se nauci
kad ja kazem da striktno pazim tablice prehrane jer moji svi imaju alergije niko ne zeli ni da cuje ni da shvati to pa vise ne objasnjavam kad kazem da je imala problem na pocetku s kukovima pa smo siroko povijali donedavno i da mi ne pada napamet da je stavljam ni u sta vec cu pustiti da se sve spontano desi, onda sam luda u svakom me slucaju gledaju ko vanzemaljca jer su one odgojile silnu djecu i nista im ne fali...btw ovo su zene i mojih godina pa sve do 70...hajd shvatam ove stare al ove mlade mi nisu jasne al nikako... al kad mi kaze eno moje djece ziva i zdrava? i jos jedna najjaca ma kakvo dojenje sve je to isto haha
10.05.2010, 22:43
teacher75
5394
ja sam cula ovo u posljednjih 10 dana: da dam bebi tarhanu da sebe malo odmorim jer dojim non stop i kako to da vec ne dajem tarhanu...od10 razlicitih osoba???sta je to u toj tarhani pobogu da dam bebi kravlje mlijeko i griz ili keks da spava cijelu noc jer nisam blesava da se budim svaka 2 sata da dam bebi kamilicu iako je alergicna na nju jer je kamilica dobra i da doktori nemaju pojma ako kazu da je kamilica alergen da je stavim u dubak jer kako ce inace hodati? da stavim jastuke da sjedi i da je stavljam da sjedi obavezno da se nauci
kad ja kazem da striktno pazim tablice prehrane jer moji svi imaju alergije niko ne zeli ni da cuje ni da shvati to pa vise ne objasnjavam kad kazem da je imala problem na pocetku s kukovima pa smo siroko povijali donedavno i da mi ne pada napamet da je stavljam ni u sta vec cu pustiti da se sve spontano desi, onda sam luda u svakom me slucaju gledaju ko vanzemaljca jer su one odgojile silnu djecu i nista im ne fali...btw ovo su zene i mojih godina pa sve do 70...hajd shvatam ove stare al ove mlade mi nisu jasne al nikako... al kad mi kaze eno moje djece ziva i zdrava? i jos jedna najjaca ma kakvo dojenje sve je to isto haha
uzas, meni je sve gore boldirano van svake pameti!
10.05.2010, 22:45
frenkoza
1200
leona i ti si kao i ja izgleda ludaca koja ne da djetetu da jede, jadno djete, samo ga patis.... ti nisi normalna jer ne zelis da ti djete prohoda.... kako mozes biti takva.... nista djetetu ne das.... ti si bas vanzemaljac jer se na zemlji djeca ne goje tako kao sto ti radis!!!!
"Postoji trenutak u zivotu zene u kome je svaka suza zlatna,trenutak kad sunce obasja dusu i nestane mraka.Trenutak kada znamo da mozemo,da smo istovremeno i nezne i jake,kad ugledamo dva oka najmilija,Trenutak kada postanemo majke" 10.11.2009. 30.0
10.05.2010, 22:48
frenkoza
1200
moje iskustvo nakon 6 mjeseci - nema vise objasnjenja, jer niti jedno nije pomoglo niti ga je itko saslusao.... nego samo NE, JA TO NE ZELIM.... JA TO NE DAM.... JA TO NECU.... i onako razlozi nikoga ne interesuju..... sta god da kazes za njih si marsovac - pa jesi li ti normalnaaa???? KAko si mogla da ne stavis djete s 3 mjeseca i 3 dana u dubak???? pa to se MORA!!!! a pusti dojenje, ko da ga moras dojiti..... toliki su se odgojili na kravljem mlijeku.... hajd sta ce mu bit
"Postoji trenutak u zivotu zene u kome je svaka suza zlatna,trenutak kad sunce obasja dusu i nestane mraka.Trenutak kada znamo da mozemo,da smo istovremeno i nezne i jake,kad ugledamo dva oka najmilija,Trenutak kada postanemo majke" 10.11.2009. 30.0
10.05.2010, 22:57
sporty mamaa
3211
kako su mi samo te price isle na zivce... Cak i mm mi je ponekad znao govoriti kako ja pametujem, kako slusam savjete nekih virtualnih ljudi, a ne ovih Boze dragi sto su odgojili po nekoliko dijece... Naslusala sam se svasta poput, ispravljaj joj noge da bolje hoda, obvezno hodača, pušenje u prostoriji s djetetom... A o hrani da i ne govorim, daj joj smokija, cokolade, sladoleda, sta ce joj biti... U uzrastu od 6 mj... Al hvala Bogu ja sam ustrajala po svom, samo mi je zao sto je ona sad totalno promjenila prehrambene navike, pola povrca koje je htjela prije sada jedva, i jos mi stalno trazi ponfrit( jednom joj dala i poludi svaki put kad vidi da ja i mm jedemo), pizzu, i ostale "gluposti"...
10.05.2010, 23:01
teacher75
5394
nama je svekar cim je vidio bebu rekao da bi joj trebalo cvrsto povijati noge jednu uz drugu da joj ne budu krive, tako je on svojoj djeci radio pa imaju oboje prave noge, hahaha, meni to bilo pravo smijesno nisam se naljutila, svekar mi je pravo simpa i drag, al mi je bas bilo sega
< Poruku je uredio teacher75 -- 10.5.2010 23:02:25 >
10.05.2010, 23:02
Mona Mohamed
1443
Rekla si da se u arapskim zemljama od nekih trava.. No uredu je..Pitala sam, nisam skitala. Ipak je to haber.
IZVORNA PORUKA: Mona Mohamed
Zivim u Egiptu i ovo mi je zaista prvi haber da cujem. Provjerit cu. Sorry ali ne vjerujem. Mozda je to bio neki slucaj ili izuzetak bas kao sa pivom ili alkoholom ali nema potrebe za generalizovanjem.
IZVORNA PORUKA: Lejla Ka
Jeste žalosno, ali djeci se i alkohol stavljao u mlijeko da bolje spavaju. Sad ne ulazim u razloge takvih postupaka, i potrebe da se dijete uspava mimo svoje volje, ali sam sigurna da se o tome nije razmišljalo dalje od "ih da vidiš kako meni moj odspava 3-4 sata kad mu dam malo maka, a ja onda stignem uradit sve po kući i oko kuće i namirit ostalo 3 djece".
ja licno znam da se u arapskim zemljama od nekih trava djeci pravio caj da bolje spavaju i ti dodjes a djeca spavaju non stop, mama sredjena vrhunski i ceka muza da dodje...muz zadovoljan dijete spava, zena napucana, idila...a pozadina svega toga je strasnaaaaaa
nisam rekla da svi to rade vec da neki rade, ja znam licno za to jer sam i sama tog porijekla
Čovjeka kojeg se naopako vodi, postaje duševno i duhovno sve bolesniji… Odstupi li previše od svojih osnovnih pretpostavki, od uslova za vlastiti razvoj, od plana po kojem je skiciran, naći ce se u nevolji i doživjeće slom. Aisha..30.7.2010.
10.05.2010, 23:04
frenkoza
1200
meni cesto mama prica - sjecam se kaze kad se tek pojavio pempas - kao preteca danasnjih ovih jednokratnih pelena..... ma to je bio haos.... zene bi to donesi iz dijaspore - a nase: nikad djeca nece hodati... iskrivicete djeci noge.... iskrivicete im kicmu.... a na sta ce liciti, pa bit ce sepavi i hromi.... ma hiljadu i jedan problem zbog pempasa.... a evo danas mi djecu normala svi gojimo na tim pelenama.... treba da prodje cak i nekoliko generacija da bi se neke stvari odbacile a uvele nove.... al sto to zna covjeka izbiti iz cipeelaaa
10.05.2010, 23:16
salmy
5830
Joj provale kaze meni teta da bebu pospem rizom kad kupam,nece ga boljeti rast zubica!
10.05.2010, 23:17
anidla
3683
IZVORNA PORUKA: salmy
Joj provale kaze meni teta da bebu pospem rizom kad kupam,nece ga boljeti rast zubica!
10.05.2010, 23:19
Apotekarka
3918
Joj kad jucer ujna rece a bona nas David(unuk joj) kad je bio ko Antonio jeo majonezu naveliko, ,za nas nije zdrava a e za tako malu djecu ,svastra u Bozjoj basci
10.05.2010, 23:19
salmy
5830
IZVORNA PORUKA: anidla
IZVORNA PORUKA: salmy
pa nisam probala,neznam imali efekta da mu sta ne bude
11.05.2010, 08:38
mala86
2755
ja sam prakticirala dojenje do 6 mjeseci,iskljucivo dojenje!mali je super dobivo na kilazi,najvaznije sto me u svemu tome muz podrzavo!ali okolina-uh-vec sa 3 mjeseca su poceli govorit da djete treba nesto probat,da se pocne navikavat,kumovi govore njihova mala je sa 2 mjeseca jela juhu ko velika,a sa 3 grah,smoki!ja se na pocetku budala pravdala-pa neka jos,na kraju odustala,samo klimam glavom! nedavno me ujna pita-dokad mislim dojit,kao trebala bi vec polako prestajat,jer djecaci trebaju prije nego djevojcice ,pa zar nisam ucila u skoli(med.sestra) a drugi kumovi-dok se mali nesto raspekmezi-umoci mu dudu u slatku vodu i jos milion savjeta! ja znam da nitko mom djetetu ne zeli lose,ali ljudi pustite me,svi ste se ucili na svojim,pustite mene da odgajam svoje kako hocu i kako osjecam
11.05.2010, 13:57
delly
888
i sto je najbolje kad tako nesto provale naprave facu ko da su pamet svijeta pokupili
19.05.2010, 16:56
cucu
42
Hej cure, vidim da nisam sama Moja draga svekrva(bdw nije losa samo...) je mojoj curici koja danasima 3 mjeseca jos prije 10 dana davala da lize cokoladu s keksa ja je gledam i gutam knedle, da sta kazem ispast cu najgora , a jel zato il ne samo znam da bebi nije kakala 3 dana poslije toga iako to inace odradi vise puta dnevno. Najgore od svega, ne zivimo s njima al su mi non stop tu tako da mogu nadgledati sta ja radim s njihovim unucetom kao da ga je neka druga rodila a ne ja uhhhhh
19.05.2010, 17:06
frenkoza
1200
IZVORNA PORUKA: cucu
Hej cure, vidim da nisam sama Moja draga svekrva(bdw nije losa samo...) je mojoj curici koja danasima 3 mjeseca jos prije 10 dana davala da lize cokoladu s keksa ja je gledam i gutam knedle, da sta kazem ispast cu najgora , a jel zato il ne samo znam da bebi nije kakala 3 dana poslije toga iako to inace odradi vise puta dnevno. Najgore od svega, ne zivimo s njima al su mi non stop tu tako da mogu nadgledati sta ja radim s njihovim unucetom kao da ga je neka druga rodila a ne ja uhhhhh
nemoj to dopustati... ako to presutis sta je sljedece???? jer oni nemaju granice....presuti danas, presuti sutra... presuti ovo presuti ono....dokle??? pocni odmah i sad... nemoj cekati ni presucivati niti jednu sitnicu...jer znam kakoto hoda... za 3-4 godine ce tvoje dijete pitati: nano mogu li ja ici vani s mamom???? znam da zvuci nevjerovatno, ali tako je... sitnica po sitnica i nane postanu mame a mamu ko sisa.... nek se ljute nek jedu gov... ali tvoje djete je tvoje i nema niko pravo da bude "glavni" osim roditelja....
19.05.2010, 19:46
leona81
6373
ja sam mojoj svekrvi koja je btw super rekla sve sto moja beba ne smije i cak kad nekoliko puta nesto spomene ja joj opet kazem...na fin nacin...prije se svasta bebama davalo pa danas imamo bolesnu naciju...ja cu da i dalje vjerujem malo tablicama, malo pedijatrima, malo sebi...ali ono sto smatram da nije u redu i da meni smeta cu da odmah kazem jer kad sam ja bila beba to nisam mogla i bog zna sta su mi davali, ali sad sam majka i mogu da odlucim sta je najbolje za moje dijete...znam da joj sigurno necu naskoditi time sto sam oprezna pri uvodjenju odredjenih namirnica...
19.05.2010, 19:53
cucu
42
Sve to ok, pokusam ja na lijep nacin al ne pali Jedva cekam lijepo vrijeme da se malo ispalim iz kuce da se nas dvije od svih odmorimo :-) BDW cure super ste, bas je olaksanje pricati sa nekim ko te shvata pa makar i on-line :-) txs
19.05.2010, 20:30
Anoniman
neki dan sam ulovila tetku od mm kako daje A.smoki reko sta to,radis kaze bas mu jos nedajes to tj.nisi davala reko ne. Kaze zdrav je smoki cuj,zdrav ....Neznam koliko je pojeo nisam bila tu,al mi nije bilo po volji sta mu trpaju bez mog dopustenja Kaze veliki je on sada moze on svasta . On ce reko jest sta ja dajem i mislim da smije a ne svasta Uh bas me takve osobe nerviraju
19.05.2010, 20:32
Anoniman
IZVORNA PORUKA: Apotekarka
Joj kad jucer ujna rece a bona nas David(unuk joj) kad je bio ko Antonio jeo majonezu naveliko, ,za nas nije zdrava a e za tako malu djecu ,svastra u Bozjoj basci
tobejarabi cuj majonezu da i to cujem !!!!!! moze onda i senf