I ja sam protiv davanja koverti. Žalosno je koliko je ta svijest o davanju poklona uvriježena u našem narodu i kad pročitam stavove da bi čovjek sve dao za život svog djeteta, misleći pri tome na nepohodnost davanja mita, baš se rastužim. Sasvim dijelim mišljenje da materijalne stvari ništa ne znače u usporedbi s životom, bilo djeteta ili majke, ali mislim i da naše žene pretjeruju. Svima je jasno da porod BOLI i da se porođaj sastoji iz nekoliko faza, nekih manje, nekih više bolnih.
Moje iskustvo je da sam prilikom liječenje steriliteta operisana od strane prof Godinjaka bez štele i bez pfeninga. Čovjek je sasvim korektno odradio svoj posao i hB, nakon tri mjeseca, ja sam zatrudnila. Cijelo mi je vrijeme vodio trudnoću, opet bez pfeninga i jednom sam ili dva puta odnijela sestrama kafu, sok i čokoladu da se počaste, ali sve skupa nije bilo 10 KM. Na kraju, na dan termina me ostavio na patologiji jer nisam bila otvorena. Istina, tri sad dana imala kontrakcije koje nisu bile porođajne, ali su se javljale na 10, 15 min, pa onda pola sata ili sat... Tri dana sam tako ležala na patologiji i niko me nije pogledao jer sam Godinjakov pacijent. Treću noć su mi krenuli porođajni bolovi i ja sam se porodila prirodno, a indukcija mi je uključena tek kad sam legla na sto i kad sam bila otvorena za poroda.
Doktor koji me porađao je bio mlad, dr. Rama, i bio je nevjerovatno pažljiv i divan, kao i babica koja me je porađala i koja se trudila da učini sve da mi ne mora raditi epiziotomiju.
Na kraju sve balade, rodila sam živo i zdravo dijete od 4150 gr i 54 cm dužine. Hvala Bogu.
Da zaključim, beba se rodila kad je bilo vrijeme i hB rodila se živa i zdrava. Ja nikome nisam dala ni marke za to cijelo vrijeme. Istina je da sam se patila ta tri dana na patologiji s bolovima, ali meni nije žao i opet ću se aBd prirodno poroditi. Samo, ovaj put ću, aBd, sa porođajnim bolovima doći u bolnicu
Opet ne mislim nikom ništa davati. Eventualno i samo možda, kada sve prođe...
Ono što je apsurd jeste uvriježeno mišljenje da je carski porod divan pa žene plaćaju da se umjesto prirodno porode carskim ili da je bolje ići na indukciju nego se prirodno otvarati. To je i doktorima neshvatljivo jer prirodno je prirodno, tijelo se polako priprema za porod i sve ostalo što ga prati. Po meni je indukcija poroda, ako nije indicirana, apsolutno silovanje vlastitog organizma. Ali eto, svi imamo pravo na vlastito mišljenje i izbore.
Kako god, nek nam je svima sretno
Ako želiš dugu, prvo se moraš pomiriti s kišom....