IZVORNA PORUKA: simba00
IZVORNA PORUKA: srećicaa
Hvala na iskrenim odgovorima. Nadam se da će se i ostale trudnice i mame koje su već to prošle javiti.
Moj prvi slučaj nošenja poklona je bio kada sam išla kod te žene koja me je preporučila Nikulinu i ponijela sam cvijeće i bombonjeru. Nisam znala gdje ću s kesom, a gdje sa cvijećem-došlo mi u zemlju da propadnem user posted image user posted image . Da sam kako mogla sve to ostaviti negdje i reći eno tamo na onom stolu nešto za vas lakše bi mi bilo nego da sam direktno dala.
Prijateljica se nedavno porodila i kaže draga moja pa jasne su ti tarife. Ispod spavaćice sakriješ negdje 100 KM i to odmah daš babici kada uđe u salu, a muž ti ko na iglama čeka kada će doktor krenuti prema sali pripremi 300-500 KM zavisi od toga koji je doktor i kako se odvija porod i smotuljak mu gurne u ruku kada se rukuje s njim.
A moj odmah na to kaže, pa nisam na pijaci ili u kafani da mu guram tako bakšiš user posted image user posted image
Nije mi problem nikoga nagraditi ili zahvaliti mu se za ljubaznost, pažnju, ali mi ovo baš nešto neugodno i 500 KM mi je baš baš puno.
Čuj jasne tarife... Nemoj se ljutiti, ali dok god je takvih kao tvoja prijateljica (pa čak i ti), zdravstvo će nam biti ovakvo kakvo jeste - korumpirano i nesređeno. Onaj ko ima štelu i lovu, ima dobar medicinski tretman, a ljudi i bebe siromašnih umiru... To je Bosna, ovdje je sve moguće i ništa nikog ne iznenađuje više.
Ja nisam nikakvom doktoru ništa dala, niti bih ikad, svi su mi pomagali i smatram da im je to dužnost. A što neko reče, znam x slučajeva žena koje su dale tih 500 KM pa se opet napatile.
simba00 ja ni u jednom momentu nisam napisala da se slažem sa ovom prijateljicom i njenim mišljenem i upravo nakon šoka zbog njene informacije obratila sam se svim ženama na ovom forumu jer ne mogu vjerovati da je to tako. Nikada u životu nisam nudila pare, pa čak ni vezu tražila za nešto, ali sam zato uvijek u životu nadrljala. Čak mi je prije nekoliko godina iz ove zemlje brat otišao u inostranstvo i živio sa ženom u studentskom domu, jer kao 3 godine zaredom najbolji student u BiH-ne samo na fakultetu nije mogao dobiti ni mogućnost što se tiče posla da bude na nivou onih najgorih koji su istog zvanja.
Zdravstvo zbog mene nije ni korumpirano i nesređeno, a ti se upitaj koliko je školstvo korumpirano zbog tebe-napravi jednostavnu računicu ako nisi uzela poklon skuplji od 50 KM a u razredu imaš 25-ero djece koliko je to para. Zašto uzimaš bilo kakav poklon, zašto ne uzimaš samo čestitke i kažeš da primaš od djece samo nešto što oni naprave za tebe. Raspitaj se malo i kako je jednoj profesorici poznate sarajevske gimnazije prije deset_ak godina bačena bomba u stan jer je sina visokog sarajevskog funkcionera oborila na popravnom zbog rečenice "ja nisam učio ništa" pa druga dva člana komisije napisala prolaznu ocjenu, a ona nije. Bilo se počelo pisati u medijima kako je ta profesorica poštom dobijala poklone, pa ih vraćala na poštu, pa je poslije funkcioner platio ili naredio medijima da se ni slovo više ne smije objaviti o tome jer će svi izgubiti glavu-e to ti je moja rahmetli mama.
Zbog korupcije koju ja nisam znala kako se daje moje dijete će spavati u vlažnoj sobi, jer opština ne dozvoljava rekonstrukcije fasade na toj visini na kojoj je moj sprat, a moj muž sjedi kući bez posla jer nije davao pare pa više nije bio podoban za taj posao.
Korupcija je i traženje veze za posao, jer možda nekom drugom treba taj posao više nego tebi, da mu djeca ne budu gladna.
E zbog svega toga ja pitam šta ja trebam uraditi da mi dijete ne ispašta na porodu, a da sam htjela dati 300 ili 500 KM šutila bih i dala ne bih ni pitala, a ja ću izdržati za mene nije problem. Moja ogorčenost ovom zemljom i korupcijom u njoj je i nemaš pojma kolika, ali kada je u pitanju dolazak na svijet mog djeteta i njegovo zdravlje ne želim da razmišljam, jer možda nikada više neću moći dobiti ovaj Božiji dar, a za sve ostalo osim zdravlja ćemo se snaći.
< Poruku je uredio srećicaa -- 29.9.2012 10:13:05 >