IZVORNA PORUKA: DIJAMANT
Imam sina od 2,5 godine i evo već drugi put prolazimo kroz fazu privikavanja. Prvi put je krenuo u vrtić kada je bio star 14 mjeseci. Uh kad se sjetim.........Svaku noć mi se budio oko 2,30 sati plačući i ne bi prestajao do 6,00 sati ujutro. I to ga ništa nije moglo utješiti, a mene je odgurivao od sebe. Poslije sam shvatila da je to zato što ga ja ujutro ostavljam, a muž dolazi po njega. Međutim, nije se ni mogao priviknuti kad je svake dvije sedmice bio bolestan, ustvari upala grla. Tako smo se mučili neka 3-4 mjeseca, pa sam tražila "tete čuvalice". Nismo imali sreću naći neku "stalnu", sve nešto po 2 mjeseca otprilike. Prije mjesec dana sam ga ponovo upisala u vrtić (ne više isti u koji je ranije išao) i nema više faze noćnog plakanja, ali svako jutro negoduje i kada se vrati kući jako je nervozan i stalno negoduje. U vrtiću tetama ne pravi nikakav problem i dobar je sa djecom, poslušan je , lijepo se igra i spava, jede čak i hranu koju ne voli, ali zato je nervozan kada dođe kući. Preko vikenda je opet "onaj stari" smješko, pričalica. Pa do kada će trajati ovo privikavanje ne znam ni sama. Sada ga ja ne odvodim ujutro nego muž, a ja dolazim po njega. Tako da sad za sve govori "mama će ovo, mama će ono" a muža malo "šikanira".Doduše ništa strašno, ali njemu sada malo više protestvuje.
faza adaptacije na vrtic nije ista kod svakog djeteta .sve je to individualno.
kod nekih se javlja odmah a kod nekih nakon odredjenog vremena.
u tvom slucaju javila se odmah.
dobro bi bilo kada bi ispitala sa kime se dijete najvise druzi u grupi ,saznati ko mu je najbolji prijatelj i pokusati dovoditi dijete u isto vrijeme kad mu dolazi prijatelj.
cak bi pozeljno bilo da se srecu van vrtica i da ulaze zajedno.
daj djetetu omiljenu kucnu igracku da je ponese sa sobom u obdaniste jer ce tako imati veci osjecaj sigurnosti.
pokusaj djetetu objasniti da je vrtic mjesto gdje se igra a ne da je podmoranje.
i skrati vrijeme "rastanka" u vrticu....to je najbitnije.
sretno.