IZVORNA PORUKA: Blue rose RR
Rekoh da lijepo posložim odgovore :)
Nego ne znam iz kojeg ugla bih trebala da gledam?
Gledam, bivam učesnik, zaključujem.
Međutim ne samo iz svog iskustva, nego i iz iskustva ljudi koji me okružuju.
Ja tebe apsolutno shvatam, i iz najboljih viđenja svako od nas želi najbolje svom djetetu. I tako se i ponaša.
Ja samo ne mogu da shvatim zašto želimo da živimo u iluziji da je kod nas odlično stanje, kad ni približno nije?!
Helem, po meni predškolsko je uvedeno samo da bi se pozapošljavali svi oni silni kadrovi što ih izbacuju na ulice i raspoređuju po biroima.
Kćerka mi je išla godinu prije škole, i ja zajedno sa većinom drugih roditelja, nisam vidjela nikakvog pomaka/socijalizacije svog djeteta. A ona ne pripada osobama koja se teško uklapa.
Ma sve u svemu, radim svojim đakom, radit ću i ne osvrtati se na ono što nudimo u školama, već joj davati usmjerenje na ono što ne nudimo.
I na kraju slažemo se mi u svemu prilično, nego gledamo na svijet oko sebe drugačijim očima, i time možda tvoje drugačije poimanje mog posta.
Moram da se osvrnem na boldirani dio teksta.
Naime ja sam vrtićko djete i u takvoj ustanovi dam provela 6 prelijepih godina svog djetinjstva.
Vrtić sam pohađala od *81-87god i u tom periodu su u toj ustanovi radili profesionalci.
Teta koja je učila mene od 3-7 god je bila najveći profesionalac od sviju njih i dan danas o njoj pričaju sa velikim poštovanjem i primjenjuju neke(ne sve) medode rada sa djecom.
Ovim ne želim reći da sam ja ili oni koji su išli u vrtić nešto pametniji ili bolji od onih koji nisu.
Svako obrazuje i radi sa svojim djetetom onako kako misli da treba jer na kraju krajeva mi svi žerlimo svojoj djeci pružiti ono nabolje kako god znamo i umijemo.
Moje djete takođe ide u vrtić od 18 mj života-sad će uskoro napuniti 5god.I ona zaista uživa u tome da provodi svoje vrjeme tamo.
U svakom žitu ima kukolja tako i na takvim radnim mjestima.Međutim ne možeš generalizovati i i govoriti da se u vrtićima ništa ne uči.Od socijalizacije (koja pomaže malo povučenijoj djeci da se oslobode-ja sam lično pričala sa roditeljima takve djece i svojim očima vidjela kako i koliko napreduju takva djeca).Najbitnije je ko radi sa njima.
Moju kćerku vode dvije akademski obrazovane tete koje baš rade svoj posao i skidam im kapu.Nikad ih nisam zatekla da ispijaju kafe ili djeci puštaju crtane već zaista rade sa njima.Od pjesmica,preko poučnih priča,pripremanje predstava i priredbi,vođenja u prirodu i masu drugih stvari.Da ne pričam da vrtić radi po NTC sistemu učenja.
I da upisala sam je iako tad nisam radila upravo iz razloga kojeg sam navela,a ne da bi sjedila i ispijala kafe po gradu kao što si gore navela.Jer sam ja vrtić doživjela kao nešto pozitivno. Htjela sam da doživi taj osjećaj zajedništva i atmosferu koja vlada tamo.I ispostavilo se da sam upravu i ona kao i ja uživa u tom okruženju.