IZVORNA PORUKA: Mia
Selam zenice
Imam dva pitanja, pa ako neko zna, zamolila bih za odgovor:
1. Da li majka moze prouciti djetetu ezan i ikamet nakon rodjenja (mislim, odmah u porodilistu) ili to mora uciniti iskljucivo muskarac?
2. Da li mi mozete preporuciti neku dobru knjigu ili neki drugi izvor sa muslimanskim imenima? Dobrodosle su i knjige gdje se mogu naci imena koja nisu uobicajena za nase podneblje.
Unaprijed zahvaljujem na odgovorima
Nema VJERODOSTOJNE predaje koja potvrđuje našu praksu učenja ezana i ikameta na uho novorođenčeta.
Ima predaja koju većina uleme smatraju jako slabim,ili pak ništavnim.
Majka djetetu može učiti dove,Kur''an uopće.
U trudnoći,dovu Merjemine majke... "Gospodaru moj, ovo što je u trbuhu mome je zavjetujem samo na službu Tebi, pa primi od mene, jer Ti, zaista, sve čuješ i znaš!"
A isto tako,po porodu,dovu iste žene...‘Gospodaru moj, rodila sam žensko’, - a Allah dobro zna šta je rodila - ,''a nije musko kao zensko; nadjela sam joj ime Merjema, i ja nju i porod njezin stavljam pod Tvoje okrilje od prokletog šejtana." Samo umjesto imena Merjem,reći ime svog djeteta,i naravno,shodno potrebi,promijeniti rod. Allah zna najbolje.
< Poruku je uredio jasmin -- 18.1.2014 16:42:19 >