IZVORNA PORUKA: ena23
kad je dernek nek i hala gori, evo jos jedno: nisam klanjala duzi period svog zivota i odlucila sam sada da bih mogla uz redovne namaze naklanjati uvjek i farzove koje nisam klanjala, nesto mislim, ako sljedecih 13tak godina tako budem radila naklanjat cu sve sto sam propustila jesam li na pravom putu, sta vi mislite?
Nisi dužna naklanjati ono što si propustila. Dužna si se iskreno pokajati,vjerujem da već jesi i truditi se da ustraješ na namazima do kraja svog života i da se trudiš ne propustiti sunete. Ako možes klanjaj i nafile poput duha namaza i sl,kako bi ti Allah nafilama nadoknadio propušteno.
Još o sehvi sedždi...
Što se tiče sehvi-sedžde, tj. šta je i kako se čini: Sehvi-sedžda je sedžda koju klanjač čini prije ili poslije namaza kako bi nadoknadio propust (grešku) koji mu se dogodio u namazu. Ti propusti (greške) dijele se u tri vrste: dodavanje, oduzimanje i sumnja u tačan broj rekata.
Što se tiče načina činjenja, ako se čini prije selama (zato jer je nešto oduzeto u namazu), čovjek učini dvije sedžde donoseći tekbire prilikom odlaska i povratka sa sedžde, a zatim se preda selam. A ako se čini poslije selama (zato što se nešto dodalo), na isti način se učine dvije sedžde, nakon kojih se preda selam po drugi put, bez učenja ''Ettehijjatu''.