IZVORNA PORUKA: Daliyah92
Mi kad smo bili mali smo ucili sufaru na taj nacin da smo sve prepisivali iz sufare i harfove i ona objasnjenja na bosanskom, i precrtavali tabele one sa oblicima slova Ali nam je i pored toga pomalo babo objasnjavao ako nam poneka sitnica nije jasna. Kad se prepisuje sve obavezno nesto ostane u glavi. Ja sam sufaru prepisala sufaru 3 puta i puno sam tako zapamtila. A zadatak nam je bio svaki dan prepisati stranicu. Kad smo s tim zavrsili prepisivali smo i cijeli Tedzvid. A onda smo lahko krenuli sa citanjem Kur'ana.
A klanjati smo poceli ono sa 3-4 god, ali ono samo stanemo uz mamu ili babu, popunimo dzemat pa poslije toga nam je to postala navika.
Postili smo svi od 6 god. Ima jedna greska koju roditelji rade a to je da kazu djeci da treba postiti i kad dijete prvi dan ogladni mama mu da da se najede, a to ne bi trebalo, nego mu samo malo dati 2-3 zalogaja da mu zeludac ne bude prazan i malko vode ali ne da se napije nego samo malo da zedj prodje. Ako je dijete malo i tek se navikava na post moze da posti recimo samo pola dana a kasnije i cijeli dan ali ako ogladni onda mu samo malo dati da lakse izdrzi do kraja dana.
Takodjer ja i mladja sestra smo pokrivene od prvog osnovne, a starije sestra se pokrila tek u 6. razredu jer mama nije tad ni znala puno o islamu. A nismo nikad ni nosile kraku odjecu, obavezno je nesto moralo pokriti cijele noge do clanka, i majice u kuci kratkih rukava. Ovako smo se mi, u tim godinama kad se najbolje uci, navikli na te stvari tako da nam to nikad nije ni bio problem, sto se tice pokrivanja.
EH ja sam generacija tvoje seke sigurno jer moj babo se u ratu okrenuo Islamu a mama se pokrila tek 98':) nije on nikog tjerao nista pa je nekako sve islo samo od sebe... samo smo isle redovno u mekteb i eto navikavao nas je na post a namaz bas i ne. Znala sam ici s njim na aksam i jaciju a na sabah me nije budio al na sehur jeste
, mi se najedemo i u krevet, malo shega al tako je bilo
Isle smo i na more do faksa ono uobicajeno, i oblacile kratko i usko do mozda nekog 7. razreda...kasnije eto ispod koljena i kratki rukaV JE BIO MAX nismo nosile mini ili majce na bretele osim na moru i sl
pokrila sam se na faksu svojom odlukom i voljom te godine nisam htjela ni na more(prije pokrivanja) otisli su bez mene:)))) moj babo je inace open-mind fura svak sta hoce on se ne buni:)))
eh jedino sto se moj babo nije nadao da sam ja vremenom postala "strozija" od njega
pa je bilo tu malo rasprava to je kad sam imala 21-23g kasnije se sve to smirilo
eh sad kad imam svoje dijete Elh, cesto razmisljam kako odgojiti, svidja mi se malo njezniji stil bez nekih nametanja ili ostvarivanja svojih ciljeva preko djeteta, nek bude na osnovama i nek to drzi ja cu biti presretna ins, a ako sta svojom voljom bude zeljela uvijek moze postici, nece mi nazor uciti Kur'an kad bude mala, niti ce se pokriti mala dok sama ne izrazi zelju(ima fore do punoljetstva) ono sto joj Allah swt ne stavlja u obavezu necu ni ja, al ove osnove namaz post i da se uvede u Kur'an i dzematske aktivnosti to svakako ins.:)
to govorim jer druzili smo se sa porodicama gdje su bili strogi roditelji djeci po pitanju vjere i SVE APSOLUTNO SVA ta djeca su manje vise zglajzala