IZVORNA PORUKA: Breskva
Kažu u islamu se ne smije pretjerivati...Šta je to što podrazumjeva pretjerivanje u islamu?
Samo nemojte mi stavljati velike tekstove od ovog svog malog ne mogu baš puno čitati voljela bi ako mi neko odgovori svojim riječima...
Hvala!
Draga breskvice,vjerovatno si i prije cula za suru en-nedzm i njena prva 4 ajeta,u kojim se Allah kune zvijezdom da Poslanik ne govori po svom hiru,nego je to objava koja mu se obznanjuje.Dakle,sve sto je on radio,govorio nije radio osim onako kako mu je Allah naredio.Tako da,pretjerivanje u vjeri znaci sve ono s cime dodje covjek,a nije utemeljeno niti Kur`anom,niti sunnetom i praksom Allahova Poslanika.Naci ces ljude da su pretjerali uvodeci neke stvari u vjeru i pripisujuci ih vjeri,a zaista time potvaraju Allaha i Njegova Poslanika.Ja npr.mislim da covjek nece pretjerati ako klanja nocni namaz cak i kad radi,jer je Allahov Poslanik klanjao nocni namaz toliko da su mu noge otjecale,a na svojim plecima je nosio najtezi teret,tj.dostavljanje vjere ljudima.
Naravno,ne znaci ovo da ces klanjati po svaku cijenu nocni namaz,nego ako mozes makar dva rek`ata da klanjas,klanjaj ih i imaces veci bereket na poslu.Ova vjera za svaku stvar ima pojasnjenje i nije potrebno nista dodavati ili oduzimati,uostalom, dodavanje ili oduzimanje je potvora na Poslanika da nije dostavio vjeru u potpunosti.Zato je na vjernicima da je slijede onako kao ju je dostavio Allahov Poslanik.Nadam se da ces me shvatiti : ).