Za omogucavanje usluga interneta, analizu koriscenja oglasnih sistema i funkcionalnosti koju bez kolacica ne bi mogli osigurati. Za daljnju upotrebu sajta složite se sa kolačićima.
at-konj mejdan-polje atmejdan ---izvedenica od ove gore dvoje navedenih meraja---(ne znam jeste li culi kada neko kaze na Bozijoj meraji)---mislim da se izraz odnosi na prostrantvo adet---namjena nam (dugo a)- ponos, gordost din (dugo i)- vjera shuhveli---sumnjivo hechim---doktor pehlivan---akrobata ili umjetnik aferim---tako je, bravo mimar-graditelj ili arhitekta dilaver---licni pratilac kabadahija-nasilnik (fichvirish ) nabasati---naletjeti/ naici (slucajno) na nesto/nekoga
(izvinjavam se na ch i sh ali nemam afrikata :() dosta za danas
meni adet nekako nije namjena, vise kao pravilo
a meraja i ja mislim da je livada, sirina, prostranstvno
bas su super ove rijeci, a nismo ni svjesni koliko ih koristimo u svakodnevnom govoru
26.12.2010, 16:16
maja78 RR
4163
a sto se tice izreke sunce kalajisano, to je ko neki vid psovke, a zasto nemam pojma i ja bi voljela znati
26.12.2010, 16:19
maja78 RR
4163
IZVORNA PORUKA: frenkoza
evo meni jedne od najdrazih pjesama - bas zbog ove teme...
Na svakom sam cepenku kafu popio i rahatlokum na cesmu spustio kad prodjes Saracima znaces da sam bio a docekati nisam te smio
Kazandzije kucaju kao da ne mogu da nadju pravi ton kurikaju sajdzije sahat na kuli zildzije stimaju zvon
Halaci cesljaju pamuk prstima k'o bakrenu kosu na tvojim prsima sindzije slatke simte peku a ja sam stoput presao rijeku
Da sam bogdo tascija pa da ti isklesem novi avlijski prag da se popnem na pendzer cardaklijom lozom i opet budem ti drag
Ubro sam te djulbe secer ruzo prije vremena ja moram bjezati nemoj brinuti duso ljubavi jedina
Zveckaju dzezve, dzevdziri i sahani mirisu na jasmin tvoji jorgani kaldrmu je uglancala kisa suska i mirise kafa iz sisa
Danas kalajdzije sunce kalajisu samo za tebe da ti toplije bude dok zamisljas kako moj dah te miluje
Ubro sam te djulbe secer ruzo prije vremena ja moram bjezati nemoj brinuti duso ljubavi jedina
"Svi mi živimo pod istim nebom, ali nemamo isti horizont." - Konrad Hermann Josef Adenauer
26.12.2010, 16:21
maja78 RR
4163
IZVORNA PORUKA: frenkoza
IZVORNA PORUKA: teacher75
uh sto sam se uzbihuzurila
ja pravo volim ovaj izraz... ne bih mogla naci odgovarajucu rijec u nasem jeziku...
a evo jedna provala... kad je bosanac prevodio sevdalinku amerikancima... i kad je doslo do onog djela asik, ajsa, javasa, konja jase subasa..... kaze on ja vam ovo ne znam prevest... pa kako kaze ne znas... pa eto ne znam.... to vam nista ne znaci... isto kod kod vas ono jabadabadu (ticerko pokusaj ti )
cesto koristim i defter, vaziti, pehriziti (slicno kao i bihuzuriti ili kao przniti, mrviti), ters, haber, pendzer, ili bilvaktile ( davno nekada) meni su svi ti stari izrazi super... volim da ih koristim,
ovaj izraz a tumacim kao uzbudila (i negativno i pozitivno, ali vise negativno)
26.12.2010, 19:03
Galicia
2433
Mene moja tetka zove i dan danas "hrsuz" iliti "ugursuz". To mi dodje kao kompliment, a znam da nije.
26.12.2010, 19:07
N_N
1860
Ja se juče nagizdala
26.12.2010, 20:23
Hannan
135
Po meni ovo uzbihuzuriti, je kad nekom dodjes iznenada u goste, pa bude bas sam vas uzbihuzurila, ili prekinuti nekog u nekom poslu.
Adet je obicaj, navika, tadicija. Meraja je javna livada...tako bi park mogao biti meraja...a u mom mjestu jos uvijek postoje dijelovi koje zovemo meraja:) Hrsuz i ugusruz je kao llopov, razbojnik... Ja cesto koristim rijeci poput; gungula- vreva, buka, puno naroda na jednom mjestu So(h)bet- sijelo, druzenje a sto volim reci puljka -dugme , i uduni -ugasi... uduni, eto ti puljke :)
26.12.2010, 20:43
maja78 RR
4163
hrsuz i ugursuz je to sto kazes, ali znam da se kod nas dosta to govori i za nestasnu djecu, ne bas u begativnom smislu, kao sto je galiciu tetka zvala :)
e i ja jako puno ovih izraza koristim, ne stalno ali onako kako je neko gore rekao da naglasim nesto, ili onako iz meraka
02.01.2011, 14:34
leli§
1201
ako ko novi nabasa na ovu temi evo novih rijeci:):):)
- parmak ili taraba (ja mislim da znace isto ali sam mozda u krivu pa ako neko zna neka me ispravi)- letvica od ograde - dokundisati---dodijati, dokrajciti - pohasio - ovo mi je jedna od drazih ali ne znam objasniti ni naopako - bosca- velika marama/stoljnjak koji se prostre prilikom jela - boscaluk- zavezljaj - bururet- vrtoglavica, ali ja vise koristim kao neku pometnju - dibidus- "vala bas", itekako, sav , totalno - bezbeli- sigurno, upravo, vjerovatno
02.01.2011, 14:43
Anoniman
IZVORNA PORUKA: leli§
- pohasio - ovo mi je jedna od drazih ali ne znam objasniti ni naopako
posiliti se...ili u rjecniku "vulgarizma" ku*citi se
02.01.2011, 14:45
leli§
1201
IZVORNA PORUKA: dadada
IZVORNA PORUKA: leli§
- pohasio - ovo mi je jedna od drazih ali ne znam objasniti ni naopako
posiliti se...ili u rjecniku "vulgarizma" ku*citi se
ja htjedoh napisati da je sarajevski jalijaski izraz ali reko gdje cu, a posiliti se ne sjetih
02.01.2011, 21:23
Adana
2777
Suuuper stari izrazi. Meni je ovo uzbihuzuriti, kao unervoziti se, ili omesti nekoga u necemu... meni je jaka i rijec bohtiti
02.01.2011, 21:38
Adana
2777
BALJEZGATI = pričati gluposti BAŠKA = kada je nešto posebno BILMEZ = smotančer BIRVAKTILE = davno nekada CMIZDRITI = plakati, jecati ĐUTURE = svi zajedno NABILAVATI - naprđivati DUMATI = razmišljati FASOVATI = dobiti DEGENEK FRTALJ = četvrtina HAHARI = bagra, ali i u pozitivnom smislu KESLATI SE = smijati se bez veze LAPRDATI = šupljirati OFRLJE = odokativno PRKNO = stražnjica