Za omogucavanje usluga interneta, analizu koriscenja oglasnih sistema i funkcionalnosti koju bez kolacica ne bi mogli osigurati. Za daljnju upotrebu sajta složite se sa kolačićima.
-tema je za 10 , hvala neki na uputi ja znam: hastal, hajat, handžar, duvar, ...adže (amidža)..
15.10.2009, 16:05
neki
3476
Meni sad naumpade rijec mutvak,da me ubijete,ne mogu se sjetiti sta je to
15.10.2009, 16:06
acudesa
7725
mutvak-ljetna kućica tebi bi došao ko kec na 10
< Poruku je uredio acudesa -- 15.10.2009 16:07:30 >
15.10.2009, 16:08
neki
3476
IZVORNA PORUKA: acudesa
mutvak-ljetna kućica
Hvaja basamci-drvene stepenice,ili
15.10.2009, 16:08
neki
3476
mutvak-ljetna kućica tebi bi došao ko kec na 10
15.10.2009, 16:20
acudesa
7725
IZVORNA PORUKA: neki
mutvak-ljetna kućica
samo stepenice , mada tada nije ni bilo drugih osim drvenih, ovo znam ne pitaj dalje
15.10.2009, 16:22
neki
3476
mutvak-ljetna kućica
samo stepenice , mada tada nije ni bilo drugih osim drvenih, ovo znam ne pitaj dalje
Ti si moj KING
15.10.2009, 16:23
acudesa
7725
ne mila ti si MOJ king
15.10.2009, 16:31
neki
3476
ne mila ti si MOJ king
Sto sam malo naglupa,je li Ma nisam bona,vec se ne mogu sjetiti
15.10.2009, 16:46
Hannan
135
Svaka cast za temu!!! Kao i vecina vas uzivam slusati nase stare i "kupiti"njihove izraze, a prije par godina sam dobila i jednu knjigu koja dobrim dijelom obuhvaca te nase stare izraze i sa uzivanjem je svako malo listam. Evo nekoliko onih koje i ja cesto koristim , a posebno moja nena i djed.
Kufer - kofer torkula - ono gdje se tucaju jabuke za pekmeza cjepalo- gdje se sijeku drva uckur, ili svitnjak- ona kanafa u dimijama jelek- prsluk vinterica-jakna adet-obicaj adas-imenjak ligure-saonice pendzer (moja omiljena) more-moze nama-sada cenifa - wc tekne-korito , kada corape-carape fitilj- hmmm ne znam objasniti, ona kao kanafa sto ide u petrolejsku lampu murad- zelja Donesi der mi taze vode-friske vode srca, dzam-staklo nalune mustuluk mangala (eh da mi je jednu:)) kuvet-snaga kofa-kanta katil kefa-cetka kaldrma jetim jarak jazuk je ovo sine bacit-steta
15.10.2009, 16:47
acudesa
7725
ne mila ti si MOJ king
Sto sam malo naglupa,je li Ma nisam bona,vec se ne mogu sjetiti
ne, ne...Bože sačuvaj, nego se želim otimati sa tobom za titulu KINGA
15.10.2009, 16:49
acudesa
7725
Uživam u ovim riječima, sjetite ih se što više
15.10.2009, 16:49
Hannan
135
Sjetih se jos jedne "cehra" -svjezina lica , sto bi moja nena rekla "sta si to jana izgubila cehre".
15.10.2009, 16:53
jednaa
315
IZVORNA PORUKA: bezelye
Ja vam bas volim te stare izraze. Posebno turcizme. Vidim i vi ste navele dosta turcizama. Sad cesto poredim te nase izraze sa izvornim. Nekima je samo malo promijenjen izgovor a nekima potpuno izmijenjeno znacenje Eto mutfak je na turskom kuhinja a mi kazemo mutvak za spajz. Ali ima nasih starih izraza koji su bas nasi, nemaju veze ni sa jednim drugim jezikom. Npr. cumurati - pricati, caskati. Kakve to veze ima sa cumurom i rudarima trvor - nered
u mom kraju je mutvak ljetna kuhinja, odvojeno od kuce, da se ne bi kuca grijala ljeti lozenjem, moja nena to ima
15.10.2009, 17:06
ledy blue
2641
Evo sjetih se i ja nekih od svod dede rahmetli. arsuz sto bi otprilike znacilo onaj ko se brzo ljuti aferim to znaci pohvala..ono kao svaka čast.
15.10.2009, 17:12
acudesa
7725
IZVORNA PORUKA: Hannan
Sjetih se jos jedne "cehra" -svjezina lica , sto bi moja nena rekla "sta si to jana izgubila cehre".
joj slatke nane naše
15.10.2009, 17:26
Hannan
135
Naumpade mi jos po koja, necete zamjeriti a ni napeti se he heh:):)
Vidi je sto je glavita- lijepa, zgodna (dosle tetke, strine mojoj strini i sad bezbeli nisu jos sceri vidjele odavno i pocele aman sto su glavite, a mala inace sega od cure, mama draga kako ce mi reci da sam glavata) zehra-nesto malo rafa kabasto zehmerija tutkalo-ljepilo plahali tuhafli jamiti-ukloniti tezgere-nosiljka, nesto slicno savremenim med. nosilima telal ibre teslimiti-predati, tako je mene moja nena svaki dan teslimila materi kad dodje s posla:) suvat ili suhat-ograjdeni dio pasnjaka za goveda iladz -e ovo ne znam, nena kaze nema vala od iladza mal-imetak sepet telva percin-ko repic egal oka-"daj mi Mujo oku zlata" pilav-jutros svekrva spominja:)nesto ko svadba, kad se mladenci uzimaju haljinace - to je vise obicaj, kad mladoj dolaze zene iz njenog mjesta i zene iz familije u posjetu, pa ih se po autobus skupi :) dekika stvarno dosta od mene :) sijaset
15.10.2009, 18:00
dana3
2128
pilav je riza
hanas - cula u kontestu lopova,prevaranta
15.10.2009, 18:02
dana3
2128
zdrav ko srca-srcha je cisto staklo,znaci nije mijesano sa plastikom kao danasnji pendzeri pa kad se operu tako blistaju
15.10.2009, 18:04
Nunichi
4125
Ja cesto koristim neke stare izraze. Najcesce plaho, avaz, protabirim(rastabirim, nemam pojma sta je ispravno), huda i jos poneki. Nekako mi je to uslo u uho i citajuci ovu temu, shvatila sam da poneke koristim svakodnevno.
15.10.2009, 18:06
dana3
2128
protabiriti-razmisliti po necemu,cistiti rastabiriti-moze da se koristi i kad cistis pa kazes da si ocistila i sl.ili shvatila nesto ja ih isto cesto koristim
15.10.2009, 18:08
Nunichi
4125
A vidis ja sam mislila da su iste rijeci. U "mom" prevodu to je kao "dobro se ispricati o necemu".
15.10.2009, 18:13
dana3
2128
a i to obavezno znaci samo nisma stigla da napisem od mog djuvegije
15.10.2009, 18:20
Nunichi
4125
IZVORNA PORUKA: dana3
a i to obavezno znaci samo nisma stigla da napisem od mog djuvegije
Znam kako ti je, imam i ja jednu sultaniju.
15.10.2009, 18:44
frenkoza
1200
iladz ili ilać je lijek.... pa ces cut da kod nas vicu: bir ilać ( jedan lijek na tur. tj. pravi lijek ) a more bit da djehkad cujes i derman...
ja toliko uzivam u ovim rijecima da ih koristim svakodnevno u sto vecoj mjeri.... tema je super... ako ima neko nesto da ne zna sta znaci nek obavezno napise pa da malo istrazujemo.... meni je merak to protabirit odakle je doslo, sto, sta kako i sve do u detalje.... a nas forumasice od sad zovemo cumurasice
"Postoji trenutak u zivotu zene u kome je svaka suza zlatna,trenutak kad sunce obasja dusu i nestane mraka.Trenutak kada znamo da mozemo,da smo istovremeno i nezne i jake,kad ugledamo dva oka najmilija,Trenutak kada postanemo majke" 10.11.2009. 30.0