Za omogucavanje usluga interneta, analizu koriscenja oglasnih sistema i funkcionalnosti koju bez kolacica ne bi mogli osigurati. Za daljnju upotrebu sajta složite se sa kolačićima.
Joj, neznam kako da ovo napisem.! Nadam se da ce te mi oprostiti,al kad je mogao Danis Tanovic reci na TV-u, ma mogu i ja vama ovako.Opet kazem. Pardon!
Kazu da je to bosanski jezik original
Citiram:"Naumpadnel vam đahkad u rani sabah ćuna"?
Jos jedna stara rijc nalazi se na kraju recenice,prevedite je sami ! Nadam se da sam vas malo nasmijala đahkad-ponekad
17.04.2008, 11:09
Anoniman
hehehe.... pa jel znacenje sto stvarno mislim da je??
Pozdrav Dino - nisam vidjela da ima ova tema - sorry.. Hej kako sam se raznjezila - sjetila sam se svog djetinjstva.. Samo izdvajam neke izraze koje je moja nana koristila: - tendzera - to sam bila i zaboravila.. a vajnjik je ko lavor.. - varenika - - vas butum dunjaluk - sav svijet - i dronjave pantole (kad smo poceli nositi one poderane farmerke nekad 89)..
27.02.2009, 11:40
Anoniman
ma nikakva frka za temu
IZVORNA PORUKA: D_K
- i dronjave pantole (kad smo poceli nositi one poderane farmerke nekad 89)..
a ovo jest jest meni je tako smijesan taj izraz :)
27.02.2009, 11:52
MELLI
942
IZVORNA PORUKA: bezelye
Ja vam bas volim te stare izraze. Posebno turcizme. Vidim i vi ste navele dosta turcizama. Sad cesto poredim te nase izraze sa izvornim. Nekima je samo malo promijenjen izgovor a nekima potpuno izmijenjeno znacenje Eto mutfak je na turskom kuhinja a mi kazemo mutvak za spajz. Ali ima nasih starih izraza koji su bas nasi, nemaju veze ni sa jednim drugim jezikom. Npr. cumurati - pricati, caskati. Kakve to veze ima sa cumurom i rudarima trvor - nered
Ovdje izraz ćumurati ima značenje u smislu-tušiti nekog pričom,dosađivati nekome.U razgovoru biti težak kao ćumur,i mislim da je odatle taj izraz.
Ne mogu se sjettiti više,javim se kad mi šta padne na um
27.02.2009, 12:03
Leva
4538
Ja sam od jedne nane iz posavine cula da za bastu kaze savza.
27.02.2009, 12:08
tea lana
2255
meni nista nije bilo jasno kad me daidja pitao jesam se obvikla,ja mislila pita me jesam li se porezala ne kontam a on me pitao jesam li se navikla.On je prepun turcizama i starih ti zaboravljenih rijeci,a ja se znam zezati da on jedini ispravno koristi i prica ovaj nas bosanski jezik,kod njega nema gdje nema h.
27.02.2009, 12:38
ena23
2131
Meni je super rjec merak- merak mi je a na turskom merak znaci briga, nervoza... hehe
javashluk, prtakal, hasta... ostalo sto se sjecam vec ste navele...
27.02.2009, 13:05
dina_89
351
jao vecinu od ovih rijeci nisam nikada ni cula, mozda mladja generacija pa zato...
*budzak- ugao
a meni je super ovo plaho ja i mm stalno to koristimo za ono ljubim te plaho, vt plaho pa nekad kazemo i najplahije
27.02.2009, 13:15
ziki
1815
Probiše mi se sjećanja na moju biku, maštrafa-čaša đozloci- naočale hećim- ljekar zijanćer- štetočina kad se sjetim još nekog pišem
Nemam ništa od onog što bi se moglo nazvati bogatstvom i ne žalim mnogo za tim. Možda zbog toga ne poštujem to ni kod drugih. Bogatstvo je za mene ono što mogu ponijeti bilo gdje da odem, a to su uspomene. One ne mogu propasti, ne mogu se potrošiti......
27.02.2009, 13:22
adannn
946
. Ja neznam nijednu......Znam samo za hamandžik.. tu se valjda kupalo....ako i to nisam pogriješila
27.02.2009, 13:36
ziki
1815
Sad sam se sjetila još jednog dolap- preteča ugradbenog ormara, hamam- kupatilo magaza- podrum
Nemam ništa od onog što bi se moglo nazvati bogatstvom i ne žalim mnogo za tim. Možda zbog toga ne poštujem to ni kod drugih. Bogatstvo je za mene ono što mogu ponijeti bilo gdje da odem, a to su uspomene. One ne mogu propasti, ne mogu se potrošiti......
27.02.2009, 23:21
juni
1102
lajb- grudnjak Ligenzi-spavati kursum-velike tablete (a inace je kursum olovo na turskom-cini mi se, a od kursuma su se pravili metci pa bi moja majka rekla tablete velike ko kursumi) kavada- paradajz scemlija- mala stolicica baun- sanduk (nisam sigurna) muhtahta- izrezbarena polica
05.07.2015 rodila se moja sreca 08.05.2018 rodio se mali gospodin
27.02.2009, 23:46
camm
1266
opaliti seftu-mlatnuti po tintari taze osisanog
27.02.2009, 23:54
mala curica
2077
IZVORNA PORUKA: camm
opaliti seftu-mlatnuti po tintari taze osisanog
A da ovo sam zaboravila
28.02.2009, 00:27
nita
550
Ima i ova izreka: "Ako hejbet malih hajvančića putem have uđe u insana i ako za hevtu ne ode hećimu - ode on na ahiret" hejbet - puno hajvančići - male životinjice ( u navedenom citatu se vjerovatno misli na viruse, bakterije i sl.) hava - zrak insan - čovjek hevta - sedmica hećim - ljekar ahiret - budući svijet
28.02.2009, 01:06
Anoniman
promuhabetit - porazgovarati hud/a - jadan, jadničak, naivan (ova mi je najdraža)
02.03.2009, 23:44
Ivona
931
Jooj,tema je extra... Probudise mi se uspomene na baku,koja me odgojila,a izgubila sam je prije 13 godina Vecinu do sada napisanih rijeci je ona koristila...
Ja se sada mogu sjetiti jos samo dvije,koje vec niste spomenuli (cini mi se...):
Meni nista draze slusati dvije starije zene kad pricaju..one toliko imaju tih starih izreka za nepovjerovati.Jedva cekam da odem ponovo kod svoje nene i da ona koju promuhabeti i da vam prenesem koju besidu(rijec)
03.03.2009, 21:39
almai
795
trebali bi otvoriti novu temu gdje samo mozemo stare izraze koristiti. Bila bi poucna da nam stare izreke nepadnu u zaborav a ujedno i komicna
04.03.2009, 18:50
jasmina_mm
964
kutarisati - rijesiti testija - zemljana posuda duvak - vrsta marame kojom se pokriva mlada